2009-01-30 00:00:00

World Summit Award Hrvatska

Ovih je dana završilo nacionalno natjecanje u izvrsnosti i inovativnosti  interaktivnog i multimedijalnog sadržaja World Summit Award Hrvatska -  nacionalno natjecanje odabira najboljeg interaktivnog i multimedijalnog e-sadržaja.

Hrvatska udruga za promicanje informacijskog društva (HUPID) organizator je ovogodišnjeg  nacionalnog izbora najboljeg interaktivnog i multimedijalnog e-sadržaja kroz projekt World Summit Award Hrvatska. World Summit Award  UN-ova je inicijativa globalnog odabira inovativnog e-sadržaja pokrenuta s ciljem smanjivanja digitalnog jaza te participacije cijelog čovječanstva u informacijskoj eri. Natjecanje okuplja 168 zemalja članica UN-a, a  započeto je 2003. godine kao inicijativa proizašla iz zaključaka UN-ovog summit-a o informacijskom društvu održanog te godine u Ženevi. Svrha projekta je selekcija i promocija najboljih svjetskih interaktivnih i multimedijalnih e-sadržaja. 

 

Natjecanje je globalnog karaktera,  održava se svake druge godine u drugoj državi domaćinu, a između 2 globalna izbora provode se nacionalni izbori koji služe kao nominacija projekata, upravo za globalni izbor.

Nacionalno natjecanje završeno je 6. siječnja 2009. godine te je odmah nakon toga počelo ocjenjivanje pristiglih radova. Ukupno je na natjecanje prijavljeno 45 vrlo kvalitetnih radova u 8 kategorija natjecanja.  Stručni žiri odabrao je po jedan najbolji rad iz svake kategorije.  Pobjednički radovi predstavljaju, kao i prošlih godina,  izrazitu kvalitetu hrvatske multimedijalne produkcije.

Najbolje ocijenjeni radovi i pobjednici natjecanja po kategorijama su:

e-Uprava i Institucije:  
Internetske stranice Udruge invalida Križevci
http://www.uik.hr/
  e-Zdravlje i Očuvanje okoliša: 
Portal posvećen fizikalnoj terapiji
http://www.fizioterapeut.org
  e-Učenje i Edukacija: 
Upravljanje projektima
Multimedijalni CD/DVD  - 
(http://www.incremedia.hr)
  e-Zabava i Igre: 
IQ Trening Testovi Inteligencije
http://www.ttiq.net
  e-Kultura i Nasljedstvo: 
4. hrvatski trijenale grafike
Multimedijalni CD/DVD – 
(http://www.kabinet-grafike.hazu.hr ,
http://www.digitaldizajn.net/ )
  e-Znanost i Tehnologija:  
Geppeto - Potrošaču prilagođen programski alat
http://www.geppeto.fer.hr
  e-Poduzetništvo i Gospodarstvo:
ePortfelj 
http://www.eportfelj.com
  e-Uključenost i Sudjelovanje:  
Opera nije dosadna
http://www.dubravka-musovic.com

Svih 8 pobjedničkih radova izravno su nominirani za globalni World Summit Award izbor koji će se održati u prvome tjednu travnja 2009. godine u gradu Hyderabadu u Indiji. Svaka zemlja, od 168 koliko ih sudjeluje u natjecanju, na globalni izbor šalje svojih 8 najboljih radova tako da globalni WSA izbor predstavlja vrhunsko okupljanje najbolje svjetske multimedijalne i interaktivne kreativnosti.

Svečano proglašenje ukupnih globalnih pobjednika održat će se tokom lipnja ove godine u Monterreyu, u  Meksiku. Sudjelovanje na World Summit Award globalnom izboru omogućuje, za pobjednike nacionalnih natjecanja, vrhunsku promociju vlastitih projekata na globalnoj razini.

Detalje o pobjednicima kao i više informacija vezanih za izbor možete pronaći na www.wsa.hupid.hr .


Javni web CARNeta