2008-12-01 00:00:00

Lotto prijevare na hrvatskom jeziku

Jedan od najpoznatijih oblika prijevara putem elektroničke pošte je tzv. lotto scam (eng. scam - prijevara). Radi se o tipu prijevara u kojima se korisnicima obećavaju vrlo primamljive nagrade koje mogu preuzeti prateći upute koje se nalaze u sklopu poruke.

U većini se slučajeva radi o navodnim višemilijunskim dobicima na izmišljenim međunarodnim lutrijama pa su ovakve prijevare dobile naziv lotto prijevare. U spornim se porukama obavještava primatelja o dobitku na lutriji, uz to se navodi naziv lutrije, osvojeni iznos, popis izvučenih brojeva te podaci potrebni za preuzimanje nagrade.

Nakon toga, ukoliko korisnik na poruku odgovori, napadači zahtijevaju uplatu određenih administrativnih troškova kako bi se provela isplata osvojenog iznosa. Upravo je to i krajnji cilj napadača - od što većeg broja korisnika prikupiti relativno male iznose izmišljenih troškova. U slučajevima gdje korisnici zahtijevaju određene službene potvrde dobitka, prevaranti šalju dokumente koji bi trebali potvrditi vjerodostojnost lutrije, a zbog svog profesionalnog izgleda nerijetko uspješno uvjere žrtvu u legitimnost procedure.

Lotto prijevare su donedavno bile većinom pisane na engleskom jeziku, no pojavom usluge automatiziranog prevođenja koju već neko vrijeme nudi tvrtka Google, u sve se većim količinama ciljano počinju slati na jezicima pojedinih zemalja gdje se nalazi ciljana skupina primatelja. Zbog nedorađenosti Googleovog sustava prevođenja, ove poruke vrlo često karakterizira upravo loš prijevod. U posljednje je vrijeme u CARNet mreži primijećen znatan porast broja lotto prijevara na hrvatskom jeziku. Velik broj poruka dolazi s domena registriranih u Francuskoj, a kao pošiljatelj se pojavljuju brojni nazivi koji predstavljaju neku europsku lutriju.

Primjer poruke:

Potvrda e-mail kartu broj: SP448-634
Loto Euro / International e-mail program kockanje
Ovo je obavijestiti Vas da Vašu e-mail adresu u prilogu
Na kartu broj (SP448-634) osvojio je nagradu am
Od 750.000,00 EUR (Seven hundertfunfzigtausend samo)
Tombola u e-mail programa na 8 Rujna. 2008.
Za kontakt se ispod Detalji for poziv
Kontakt: MR.THOMAS Sanchez.
TEL: 00346 0520 0249
E-mail: onlaeterra@crawler.com
Najpovoljnijeg informacija
Referentni broj (SM-17 do 33-21-48-20),
Serijski broj 30-11-18-37-10,
Lucky broj 16-34-60-70-26-13,
Skupna broj 33-51-25-88-63
Blagajna broj SP448-634
Sjetite se da sve tvrdnje mora pobijediti,
ne kasnije od 8. Listopada. 2008.
SVAKA CAST!
Cijeli poštovanje,
MRS.MARIA BARTHOLI
CO-PROMOCIJA koordinatora.
E-mail: onlaeterra@crawler.com

Može se uočiti neuvjerljivo loš prijevod, ali bolji prijevod vjerojatno je pitanje vremena, a nije isključeno da se u ovakvoj prijevari okušaju i prevaranti koji znaju napisati uvjerljivu poruku na hrvatskom jeziku. Stoga savjetujemo korisnicima da na ovakve i slične poruke nipošto ne odgovaraju jer nasjedanje na prijevaru neopreznim primateljima može prouzročiti značajnu financijsku štetu.


Javni web CARNeta