2016-12-16 11:49:00

Na Danu e-učenja predstavljen CARNetov ISE MOOC

Na Danu e-učenja i internetskih servisa Sveučilišta u Zagrebu, koji se održao 14. prosinca 2016. godine u auli Rektorata, CARNetove predstavnice, voditeljice Inspiring Science Education projekta i urednice tečaja gđa Aleksandra Mudrinić Ribić i gđa Maja Quien, govorile su o masovnim otvorenim online tečajevima (eng. massive open online course = MOOC) i njihovoj realizaciji u CARNetu.

Tijekom izlaganja one su predstavile CARNetov tečaj Obrazovni trendovi i digitalni alati u nastavi koji je realiziran krajem 2015. i sredinom 2016. godine kroz ISE projekt kojeg sufinancira Europska unija. U dva održavanja tečajevi su imali ukupno oko 1 500 polaznika od kojih je oko polovice uspješno završilo tečaj. Sudionicima je predstavljen instrukcijski dizajn tečaja kao i ankete zadovoljstva polaznika u kojima oni tečaj ocjenjuju većinom kao izvrsnim ili vrlo dobrim. Više informacija o tečaju dostupno je na ISE MOOC 2016.

Sudionike skupa je na početku pozdravio rektor prof. dr. sc. Damir Boras nakon čega su uslijedila izlaganja raznih novina u području e-učenja koje su uglavnom razvijene u suradnji s hrvatskim obrazovnim institucijama, prvenstveno Sveučilištem u Zagrebu. Sudionici su imali prilike saznati sve o aktualnim projektima Centra za e-učenje Srca i njihovom sustavu za udaljeno učenje Merlin. Predstavljena je i analiza politika vezanih za plagiranje i softveri za otkrivanje plagiranja koju je Srce provelo u Hrvatskoj, a koja je također provedena u nizu europskih zemalja. Analiza je dostupna na mrežnoj stranici Srca. Predstavljeni su rezultati korištenja Digitalnog akademskog arhiva i repozitorija DABAR koji može doprinijeti otvorenosti obrazovanja i većoj vidljivosti znanstvenog i istraživačkog rada. Sudionici ovog događanja upoznali su se s novim funkcionalnostima weba Sveučilišta u Zagrebu kao i mogućnostima rangiranja Sveučilišta u Zagrebu koje realizira inicijativa ˝Webometics Ranking of World Universities˝.

Više informacija o događaju pronađite na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu. 


Javni web CARNeta