2016-09-30 13:47:00

Uspješna implementacija ISE projekta u Hrvatskoj

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet je od 1. travnja 2013. do 31. srpnja 2016. u ulozi nacionalnog koordinatora sudjelovala u provođenju Inspiring Science Education (u nastavku: ISE) projekta u Hrvatskoj. Na projektu je sudjelovalo 30 partnera iz 15 europskih zemalja, a glavni cilj ISE projekta bio je popularizacija znanosti i korištenje tehnologije u nastavi, te povećanje interesa učenika za prirodoslovno, tehničko, informatičko i matematičko područje.

Gotovo sve aktivnosti projekta bile su vezane uz ISE portal dostupan na adresi http://portal.opendiscoveryspace.eu/ise. ISE portal je zamišljen je kao polazišna točka za primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT-a) u nastavi, a posebno u tzv. STEM  području (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).  Tako je na navedenom portalu dostupno nekoliko kategorija koje učiteljima omogućavaju pristup novostima u projektu, preporučenim recenziranim e-alatima, alatu za izradu tzv. ISE scenarija učenja te virtualnim zajednicama za razmjenu iskustava i znanja. Vrijedi istaknuti da virtualna ISE zajednica kreirana za učitelje u Hrvatskoj broji više od 900 učitelja (928).

Najveći interes kod učitelja uočen je kod razmjene svojevrsnih digitalnih nastavnih materijala u kojima su integrirani e-alati i digitalni resursi, tzv. ISE scenarija učenja koji su prilagođeni istraživačkom učenju koje je osobito primjenjivo i prikladno za STEM područje.

Kako je CARNet implementirao ISE?

Cilj projekta bio je okupljanje 5000 škola na europskoj razini, od čega 313 u Hrvatskoj. No, CARNet je zahvaljujući pomno osmišljenim aktivnostima u projekt uključio čak 457 škola. I nakon završetka projekta škole su se javljale s interesom za priključivanje. Aktivnosti koje su provedene obuhvatile su veliki broj učitelja a u nastavku donosimo broj educiranih:

radionice

796

webinari

710

prijenosi predavanja uživo  

3.180

online tečajevi

1.514

ukupno

6.200

Poseban interes su izazvali masovni otvoreni online tečajevi (MOOC), jednako kao i virtualni posjet CERN-u, te prijenos popularno znanstvenih predavanja, stručna usavršavanja koja su zbog svojih karakteristika mogli obuhvatiti veliki broj korisnika. Više informacija o pruženoj edukaciji u okviru projekta mogu se vidjeti na adresama http://www.carnet.hr/ise/edukacija/odrzane te http://www.carnet.hr/ise/sinergija.

Kako je ranije spomenuto, na ISE portalu omogućen je pristup brojnim recenziranim e-alatima, a svoj doprinos listi e-alata donio je CARNet svojim preporukama.

CARNet je također pružio podršku za provođenje četiri Eratostenova eksperimenta. Riječ je o eksperimentu kojim se na vrlo jednostavan način mjeri opseg Zemlje. Eksperiment je izazvao veliki interes kod učitelja i učenika. Provođenje eksperimenta pratila su i natjecanja u kojima je čak 5 učitelja iz Hrvatske nagrađeno sudjelovanjem na ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Osim nagrađivanja za one koji su sudjelovali u Eratostenovom eksperimentu, CARNet je učiteljima ponudio mogućnost nagrađivanja i kroz natjecanja kojima je cilj bio nagraditi vrijedan angažman učitelja te prepoznati i potaknuti izvrsnost u poučavanju. Riječ je o natjecanjima Napravi pravi POTEZ!” (POpulariziraj TEhnologijom Znanost)„ISE Oscar za scenarij, režiju i film” te „Ja sam ISE Guru” , u okviru kojih je nagrađeno 7 učitelja, jedan odlaskom na ISE ljetnu školu u Grčku, a 6 informatičkom opremom koja će im poslužiti u daljnjem radu i primijeni IKT-a u nastavi.

Ovim putem CARNet se zahvaljuje svim učiteljima koji su sudjelovali u projektu, te na taj način doprinijeli kvaliteti i prepoznatljivosti na europskoj razini.


Javni web CARNeta