2016-07-01 15:07:00

Učiteljica Marica Jurec osvojila ISE Oscara koji ju vodi na stručno usavršavanje u Grčku

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE) organizirala je natjecanje u implementaciji ISE scenarija učenja u nastavi. Cilj natjecanja "ISE Oscar za scenarij, režiju i film" bio je realiziranje podučavanja uz ISE scenarij učenja te režiranje i izrada videa odnosno kratkog filma kojim se ono prezentira.

Cilj je bio i potaknuti kvalitetnu implementaciju digitalnih ISE scenarija učenja za podučavanje u formalnom i neformalnom obrazovanju, kako bi se povećao interes za tzv. STEM područje (prirodoslovno, tehničko, informatičko i matematičko područje). Natjecanje je trajalo od 16. ožujka do 20. svibnja 2016. godine.

ISE scenarij učenja prema definiranim kriterijima u svoju nastavu najbolje je implementirala i u videu prikazala gospođa Marica Jurec, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (područna škola Cerić). Ona je u okviru projekta „Dani otvorenog uma“ osmislila integrirani nastavni dan pod nazivom „Igrajmo se vodom i učimo“. U projekt se uključilo šest učiteljica iz različitih krajeva Hrvatske, a svaka je ciljeve i zadatke projekta prilagodila svom razrednom odjelu i pripremila nastavne sadržaje i aktivnosti.

Cilj ovog projekta bio je:

uočiti prirodne resurse (voda/zrak/tlo) u životnoj sredini, odrediti njihova obilježja, trenutno stanje, elemente koji ih ugrožavaju i povezanost/utjecaj tih resursa na okolinu, popularizirati istraživački pristup i suradnički način rada kao dobru metodu za učenje i pamćenje sadržaja, naučiti učenike da kritički i odgovorno promišljaju od najranije dobi i traže rješenja za probleme.

"Učenici su oduševljeno istraživali svojstva vode, predviđali što će se dogoditi, crtali postupak i izvodili zaključke. Sve etape projekta sam snimila. Bili su oduševljeni ovakvim načinom rada i svakako ćemo projekt nastaviti i sljedeće školske godine s nekom novom temom", navodi gospođa Jurec.

"Osobito me raduje što je ISE Oscara osvojio projekt učenika 1. razreda osnovne škole, čime dokazujemo da je istraživački pristup u radu s učenicima mlađe školske dobi potreban kao što je potrebna i reforma našeg obrazovnog sustava", kazala je.

Ocjenjivački sud sastavljen od četiri CARNetova stručnjaka za e-učenje svoju odluku donio je na temelju sljedećih kriterija:

opći dojam o inovativnosti i zanimljivosti zamišljenog podučavanja temeljem korištenog scenarija učenja usklađenost podučavanja s istraživačkim učenjem te korištenje digitalnih alata poticanje interesa učenika za STEM područje dojam motiviranosti i zainteresiranosti učenika.

Čestitamo pobjednici! 

Više o završenom natjecanju vidljivo je na adresi http://www.carnet.hr/ise/ISE_Oscar.

 

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


Javni web CARNeta