2015-08-18 15:33:00

GÉANT imenovao Stevea Cottera novim izvršnim direktorom

GÉANT organizacija, vodeća europska organizacija i projekt na području e-infrastrukture, imenovala je za novog izvršnog direktora Stevea Cottlera s misijom završetka reorganizacije organizacije te kao odgovorom na izazove u brzo promjenjivom globalnom znanstvenom okruženju.

Gospodin Cotter je trenutno predsjednik Uprave REANNZ-a - Nacionalne istraživačke i obrazovne mreže Novog Zelanda. Svoju novu ulogu u GÉANT-u će preuzeti u studenom, gdje će biti odgovoran za razvoj i ispunjavanje strateške vizije organizacije, upravljanje GÉANT svakodnevnim poslovanjem, jačanje partnerskih odnosa s NREN-ovima i Europskom komisijom te razvijanje šire međunarodne suradnje.

Nekada voditelj odjela u ESnetu te također djelatnik u vodećim tehnološkim tvrtkama u Europi i SAD-u, kao što su Google, Internet2 i Cisco, Cotter donosi iskustvo rada s državno financiranim istraživačkim projektima i akademskim korisnicima.

Početkom svibnja 2015. godine pokrenuta je nova generacija GÉANT projekta – GÉANT4, koji će se odvijati pod okriljem FPA-e (engl. Framework Partnership Agreement) u više faza, a trajat će sedam godina. Prva faza projekta imat će službeni naziv GÉANT4 SGA1 (Specific Grant Agreement 1) i trajat će 12 mjeseci (od 1. svibnja 2015. godine do 30. travnja 2016. godine). Nakon toga slijede SGA2 i SGA3 u trajanju od po tri godine svaki.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet već niz godina sudjeluje u međunarodnim projektima pod nazivom GÉANT (Multi-Gigabit European Academic Network)  koje sufinancira Europska unija. CARNet je primljen u GÉANT konzorcij još 2001. godine, kada je pokrenuta prva generacija GÉANT mreže, a u rujnu 2004. godine CARNet se aktivno uključio u rad projekta GÉANT2 i svojim angažmanom bitno doprinio tom projektu i izgradnji te razvoju paneuropske mreže. Putem GÉANT mreže svi CARNetovi korisnici (učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i zaposlenici u ustanovama članicama CARNeta) ostvaruju direktnu povezanost s više od 50 milijuna svojih kolega iz 40 europskih zemalja te više od 10.000 istraživačkih i obrazovnih ustanova.

Više o projektu GÉANT moguće je saznati ovdje.


Javni web CARNeta