2015-07-16 10:52:00

EU Ransomware Cleaner na antibot.hr portalu

Od sada je na portalu antibot.hr dostupan EU Ransomware Cleaner. Riječ je o softveru za skeniranje i čišćenje računala od ransomwarea. Za one koji ne znaju, ransomware je malver koji šifrira korisničke podatke nakon čega napadači ucjenjuju žrtvu da otkupi ključ kojim se podaci mogu povratiti.

Softver se instalira na poseban "boot" medij koji može biti CD/DVD ili prijenosna USB memorija („stick“) što omogućuje čišćenje računala bez podizanja zaraženog operacijskog sustava. Više o pripremi "boot" medija i samom korištenju softvera moguće je pročitati ovdje.

Anti-Botnet Nacionalni centar podrške pomaže korisnicima ukloniti maliciozne prijetnje pomoću kojih  računalo potpomaže širenju botnet mreža. Nacionalni centar podrške djeluje u CARNetu u sklopu projekta ACDC (Advanced Cyber Defence Centre) kojeg sufinancira Europska Unija.

Botneti su mreže računala koja se povezuju nakon što se zaraze s malicioznim sadržajem. Ako je računalo dio botnet mreže, naredbe koje šalje računalni kriminalac s udaljenog računala, koje služe za distribuciju neželjenog i malicioznog sadržaja na druga računala, izvršit će se bez da ih vlasnik računala opazi.

Botneti služe kao osnovna infrastruktura internetskom kriminalu i jedni su od najvećih ilegalnih izvora prihoda na Internetu. S Anti-Botnet Nacionalnim centrom podrške željeli bismo smanjiti broj zaraženih računala koja su dio botnet mreže kako bi smanjili računalni kriminal.


Javni web CARNeta