2014-11-14 12:08:00

Održan drugi CARNetov masovni otvoreni online tečaj

Nakon šest tjedana online edukacije druga grupa CARNetovog masovnog online tečaja, “CARNet Moodle MOOC-a”, uspješno je privedena kraju za više od 440 prijavljenih polaznika.  Tečaj je bio otvoren svim zainteresiranim korisnicima iz Hrvatske i regije, nastavnom i nenastavnom osoblju.

Polaznici su se tijekom tečaja upoznali s osnovnim mogućnostima Moodle-a, razmijenili iskustva te na kraju tečaj ocijenili korisnim, zanimljivim i poticajnim za budući rad. Iako je tečaj namijenjen manje iskusnim korisnicima, i oni iskusniji tečaj su prihvatili kao mjesto virtualnog susreta, novih ideja i konkretnih savjeta za one koji tek žele upoznati Moodle. 

S obzirom na uspješnost tečaja, njegovo održavanje se nastavlja i u sljedećoj godini. Planirane su dvije grupe tečaja, a prva će biti organizirana na proljeće 2015. godine.

Tijekom tečaja polaznici su sami birali koje će aktivnosti ispunjavati te ovisno o tome osvojili jednu od tri ponuđene značke: Polaznik, Dizajner ili Istaknuti polaznik. Najveći broj polaznika osvojio je značku Polaznik, njih stotinu i tri dok je više od šezdeset osvojilo značku Dizajner. Sve uvjete za značku Istaknuti polaznik ispunilo je oko pedeset polaznika. Osvajanje znački dodatno je motiviralo polaznike na aktivnosti, a njih trideset i dvoje osvojilo je sve tri značke. U tečaju su ravnopravno sudjelovali i oni koji su se prijavili samo iz znatiželje, a cilj im je bio steći iskustvo sudjelovanja u masovnom online tečaju.  

Posebnost tečaja je aktivnost međusobnog ocjenjivanja polaznika u procesu izrade vlastitog demo tečaja. U sadržaj tečaja ugrađen je niz različitih aktivnosti i resursa na primjerima kojih polaznici dodatno uče. Sudjelovanje mentora je minimalno, čime se potiče interakcija polaznika te veća povezanost korisnika Moodle-a u regiji.

Kao i u prvoj grupi tečaja tipičan polaznik bila je žena, nastavnica u osnovnoj ili srednjoj školi u Hrvatskoj ili regiji koja ima više od deset godina iskustva u nastavi. Znatno manji broj korisnika dolazi iz visokoškolskih ustanova i  komercijalnih tvrtki. Osim polaznika iz Hrvatske u razmjeni iskustava sudjelovali su i polaznici iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Dio polaznika sudjelovao je i na prvoj grupi tečaja te su se sa velikim interesom prijavili i na drugu. To dokazuje da se o Moodle-u može uvijek nešto novo naučiti kao i saznati što rade kolege u regiji.

Kroz komunikaciju na forumima te anketni upitnik o tečaju izdvojene su korisne povratne informacije polaznika koje će biti iskorištene za unaprjeđenje tečaja.

Više informacija o tečaju dostupno je na adresi: http://www.carnet.hr/loomen/moodle_mooc .


Javni web CARNeta