2013-07-11 09:59:15

CARNetovo sudjelovanje u projektu Sigurnost djece na Internetu

Početkom kolovoza 2013. godine započet će realizacija projekta "Sigurnost djece na Internetu". Riječ je o projektu koji je ostvario pravo na bespovrtana sredstva u okviru natječaja dodjele bespovratnih sredstava "Daljnji razvoj i provedba Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira", IPA IV komponenta Razvoj ljudskih potencijala.

Projekt će voditi OŠ Veliki Bukovac, a partneri na projektu su OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške, OŠ Popovača, OŠ Gripe iz Splita i OŠ Mladost iz Osijeka.

CARNet će pružiti podršku realizaciji projekta, zajedno s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za zaštitu osobnih podataka te nizom lokalnih institucija i organizacija.

Tijekom projekta učitelji će razviti i primijeniti dio školskog kurikuluma o sigurnosti djece na Internetu u sklopu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Školski kurikulum bit će pripremljen za sve razrede osnovne škole, organiziran u četiri grupe prema uzrastu učenika. Razvoj kurikuluma obuhvaća izradu svih potrebnih obrazovnih sadržaja – priručnika, radnih materijala, multimedijskih sadržaja, interaktivnih igri te politika prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih uređaja. Svi pripremljeni sadržaji bit će besplatno dostupni za korištenje tako da će svim školama u Hrvatskoj pomoći u edukaciji djece, roditelja i učitelja te prevenciji elektroničkog nasilja.

Ciljevi projekta su i poboljšanje obrazovnih vještina i stručnost učitelja za poučavanje usmjereno ka učenicima, poboljšanje digitalnih kompetencija učenika i razvijanje kritičkog stava prema odgovornoj uporabi ICT-a.

Usporedno sa stvaranjem kurikuluma svi zajedno radit će na podizanju razine svijesti učenika, učitelja, roditelja, lokalnih zajednica i opće javnosti o pitanjima koja se odnose na dječju sigurnost na Internetu.

Projekt započinje edukacijom učitelja koji će otputovati u dva studijska posjeta u Brisel i London, a usavršavat će se i u dvije petodnevne radionice u Hrvatskoj koje će provoditi domaći i europski stručnjaci. Edukacija učitelja obuhvatit će različita europska iskustva o sigurnosti djece na Internetu, poučavanje usmjereno na učenika, ishode učenja prema hrvatskom kvalifikacijskom okviru.


Javni web CARNeta