2012-11-15 12:10:00

Obilježavanje 20 godina Interneta u Republici Hrvatskoj i INFO sajam

Zagrebački velesajam i Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet od 15. do 17. studenog 2012. godine organiziraju sajam informacijskih tehnologija - INFO. CARNet je ove godine po prvi puta ustanova partner Zagrebačkog Velesajma i INFO sajma.

INFO sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a svečano će ga otvoriti Predsjednik Republike prof.dr.sc. Ivo Josipović u četvrtak, 15. studenog u 10:30 sati.

U sklopu INFO sajma CARNet provodi niz aktivnosti obilježavanja 20. godišnjice uspostave prve hrvatske internetske veze. Dana 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva hrvatska internetska veza prema svijetu, čime je započelo doba Interneta u Republici Hrvatskoj.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u subotu, 17. studenog 2012. godine u 15:00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma (Globus) na obilježavanju dvadesetog rođendana hrvatskog Interneta i pođete s nama na putovanje u prošlost hrvatskog Interneta, te ujedno saznate i nešto o njegovoj budućnosti koja se događa upravo sada.

Krajem 1991. godine započele su aktivnosti prema organiziranju mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu. Već u rujnu 1992. godine postavljeni su prvi FTP i IRC poslužitelji, a 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva internetska veza Hrvatske sa svijetom. Spojeni smo preko Austrije, brzinom od 64 kbps, a ustanove u zemlji bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps. Uz puno snalažljivosti, kombinirajući postojeću infrastrukturu i nove uređaje, gradi se jezgra CARNetove mreže. Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća CARNet je bio i jedini ISP u Republici Hrvatskoj. Od tada do danas prošli smo dalek i težak put.

Uz obilježavanje 20 godina Interneta u Hrvatskoj, CARNet će kroz svoj program posjetiteljima INFO sajma nastojati približiti iskorake koje je Internet donio prvenstveno u području obrazovanja. Tako će pod sloganom „CARNet > Internet“ (CARNet više od Interneta), CARNet predstaviti dio svojih usluga namijenjenih pripadnicima školske zajednice, ali i drugim korisnicima. CARNetov program donosi niz predavanja, prezentacija, zanimljivih događanja i radionica koje će se baviti aktualnim temama kao što su digitalne knjige, otvoreni obrazovni sadržaji, virtualni identitet te sigurno korištenje Interneta i društvenih mreža i servisa na Internetu.

Od događanja posebno ističemo dva Fight Cluba koja će se baviti temama e-knjiga i 20-godišnjom prisutnošću Interneta u Hrvatskoj, neformalni seminar za stručno usavršavanje nastavnika – TeachMeet, prvi StudentsMeet uživo - susret učenika koji prezentiraju ideje i projekte te događanje pod nazivom „Nasilje nije cool“ u okviru kojeg će učenici s poznatim osobama imati prilike raspravljati o nasilju na društvenim mrežama.

Tijekom trajanja sajma, posjetitelji će moći posjetiti i CARNetov demo kutak u kojem će moći pogledati demonstracije korištenja pojedinih CARNetovih usluga te ih i sami isprobati na tabletima.

Učenici osnovnih i srednjih škola moći će sudjelovati u natjecanju pod nazivom Izazov, u kojem će rješavanjem zadatka iz područja računalne sigurnosti ući u izbor za nagradu, a izvlačenje nagrađenih bit će objavljeno po završetku INFO sajma.

Više informacija o programu i rasporedu događanja potražite na web adresi http://www.carnet.hr/info2012

Vidimo se na INFO sajmu!


Javni web CARNeta