2011-09-13 10:28:53

Petnaest godina CARNetovog CERT-a

Dana 19. srpnja, prije petnaest godina u okviru Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet uspostavljen je CARNetov CERT (Computer Emergency Response Team). Cilj uspostave CARNetovog CERT-a, kao i CERT-ova u drugim zemljama, bio je prikupljanje podataka o računalno-sigurnosnim incidentima i njihovu rješavanju surađujući s mjerodavnim institucijama u Republici Hrvatskoj te podizanju svijesti društva o važnosti računalne sigurnosti u cjelini.

U to doba CARNetov CERT je bio jedino središte za računalnu sigurnost u Hrvatskoj, te je obavljao poslove vezane uz sigurnost na Internetu, ne samo za sve svoje korisnike već i za sve korisnike u Republici Hrvatskoj. Uz otkrivanje i rješavanje sigurnosnih incidenata, CARNetov CERT prikuplja i distribuira sigurnosne savjete, preporuča sigurnosne alate, educira i informira korisnike i ustanove unutar hrvatske akademske i istraživačke zajednice. Uspostavom CARNetovog CERT-a akademska zajednica je dobila mjesto od povjerenja na području sigurnosti računalnih mreža i sustava.

Tijekom vremena, CARNetov CERT je postao član međunarodnih organizacijama za Internet sigurnost poput FIRST-a (Forum of Incident Response and Security Teams) i TERENA-e (Trans-European Research and Education Networking Association ). Navedene organizacije su poznate i priznate na svjetskoj razini te kroz zajedničku suradnju s CARNet CERT-om osiguravaju sigurniji Internet ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu.

Temeljem zakonske regulative osnovani su još i drugi CERT timovi, među kojima su najvažniji CERT tim Zavoda za sigurnost informacijskih sustava - za ustanove iz sustava državne uprave RH te Nacionalni CERT - za sve javne informacijske sustave u Republici Hrvatskoj, osim sustava u nadležnosti CARNetovog CERT-a i tijela državne uprave. Ova podjela je omogućila CARNetovom CERT-u da se u potpunosti posveti isključivo vlastitim korisnicima i institucijama.


Javni web CARNeta