2011-01-13 15:11:05

Prioriteti u 2011: vatrozidi sljedeće generacije

Vatrozidi su jedni od strateški najvažnijih komponenti mrežne infratstrukture i glavno mjesto za ostvarivanje sigurnosne politike. Stari pristup koji klasificira promet na osnovu portova i protokola pokazao se kao nedovoljan za veći broj poslovnih tvrtki. Tvrtkama je potrebna poslovno fokusirana zaštita koja je svjesna pojedinih aplikacija i korisnika.

Tu potrebu su prepoznale tvrtke koje već proizvode vatrozide nove generacije (eng. NGFW - nextgeneration firewalls) kao što su Palo Alto Networks, McAfee, Check Point, Fortinet, Barracuda Networks, SonicWall itd. Istraživačka tvrtka Gartner smatra da je danas upotreba vatrozida nove generacije vrlo mala, oko 1%. Procjenjuju da će takvi vatrozidi zauzimati 35% tržišta do 2014.

Vatrozidi sljedeće generacije uz VPN i IPS mogućnosti integriraju filtriranje na razini aplikacija i integraciju s imeničkim servisima. Jedna od prednosti je, što administrator ima uvid u aktivnosti korsinika, količinu prometa pojedinih aplikacija i sl. Migracija s klasičnih vatrozida na vatrozide sljedeće generacije nije jednostavna, jer je potrebno migrirati postojeća pravila i definirati nova koja se odnose na aplikacije i korisnike što zahtjeva dodatnu edukaciju njihovih administratora.


Javni web CARNeta