2010-07-12 13:11:00

Edukacija o sigurnom korištenju Interneta

CARNetov Odjel za računalnu sigurnost je 27.5.2010. u osnovnoj školi Dragutina Kušlana održao edukativno predavanje o sigurnosti na Internetu. Roditelji učenika petih razreda su bili upoznati s uslugama koje nudi Internet kao što su internetske stranice, e-pošta, razgovaranje u stvarnom vremenu te društvene mreže.

Naglašeno je kako internetske usluge osim što su korisne nose sa sobom i razne opasnosti poput zlouporabe osobnih podataka i prijevara. Djeca su pak zbog svoje radoznale naravi vrlo ranjiva na prijevare i stoga je djecu potrebno uputiti u sigurno korištenje Interneta, a najbolje mjesto za početak su roditelji.

Roditeljima su dani savjeti kako uspješno postići da se njihova djeca sigurno koriste Internetom. Pri tome bi se roditelji trebali zanimati o navikama svog djeteta u pogledu korištenja Interneta, pratiti koje internetske stranice dijete posjećuje, tko su mu prijatelji na Internetu te kakve se informacije o djetetu eventualno mogu pronaći na Internetu. Otkrivanje privatnih informacija je vrlo opasno jer ih se može zloupotrijebiti na razne načine. Vrlo je bitno da se roditelji informatički obrazuju, kako bi mogli pristupiti stvaranju ispravnih navika djeteta glede korištenja Interneta. Važno je razgovarati s djetetom o računalima i Internetu kako bi se steklo uzajamno povjerenje i kako bi se mogla uspostaviti pravila korištenja Interneta u domu.

U posljednjem dijelu predavanja roditeljima su opisani razni alati koji omogućuju kontrolu nad korištenjem Interneta i računala. Windows Vista i 7 dolaze s ugrađenim sustavom upravljanja dozvolama korištenja Interneta i računala. Time je omogućeno upravljanje kojim internetskim stranicama dijete smije pristupati, koliko dugo smije koristiti Internet, ali i bilježenje posjećenih internetskih stranica. Nadalje, moguće je ograničavati koje programe dijete može pokretati te koliko dugo se može služiti računalom. Ukazano je i na postojanje besplatnog alata Parental Control Bar koji nudi iste funkcionalnosti.

Prezentaciju s predavanja možete preuzeti ovdje.


Javni web CARNeta