2010-06-14 13:18:00

Jučer Google, danas na CARNet MoD-u

Na svojoj IO konferenciji Google je 19. svibnja 2010 predstavio novi kodek (VP8) i format (WebM) za web video. Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet unutar 24 sata, nakon što je format objavljen na konferenciji, već ima eksperimentalnu implementaciju navedenog kodeka i WebM formata.
 

Kodek je značajan zbog toga što su svi ostali kodeci koji se koriste na webu ili kvalitetno loši (kao npr.H. 263) ili opterećeni patentnim licencama (kao npr. H.264). Google je svoj VP8 kodek postavio dostupnim, bez naknade i opterećenja patentnih licenci (royalty fee) - 100% je besplatan.

Ono što je također pohvalno je da je Google uspio, prvi dan od objave kodeka, sakupiti dosta impresivnih partnera i tvrtki koji će podržavati novi kodek.

Između ostalih kodek podržavaju:

Firefox Opera AMD ARM nVidia Texas Instruments Adobe kroz Flash

Microsoft je izjavio da će IE9 podržavati VP8 ako korisnici ručno instaliraju kodek na sustav. Čeka se samo Apple. CARNet MoD tim u suradnji s tvrtkom Dobar Kod, koja je pružila multimedijalnu ekspertizu, uspjela je u 24 sata nakon objave kodeka implementirati novi VP8 kodek na dio materijala koji se nalazi na Media On Demand portalu.

Testni materijali se mogu vidjeti na:

http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=171&webm=1

http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=925&webm=1


Za pregledavanje materijala je potrebna testna instalacija preglednika koji podržavaju prikaz WebM formata i sadrže implementaciju VP8 kodeka:

Firefox 3.7 Nighly Build Chromium Nighly Build Opera Labs nightly

Više informacija o kodeku moguće je pronaći na http://www.webmproject.org.


Javni web CARNeta