2010-02-19 10:47:00

Prezentacija Registry-Registrar sustava

U prostorijama Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet,  15. veljače 2010. godine održala se prezentacija Registry-Registrar sustava. Cilj spomenue prezentacije bio je upoznavanje budućih registrara s Registry-Registrar sustavom te dogovor s registrarima koji su voljni surađivati u testiranju sustava.
 

Prezentacija se sastojala od uvodne riječi ravnatelja CARNeta, razgovora o administrativnim i pravnim aspektima Registry-Registrar sustava te prezentacije Registry-Registrar sustava.

Na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet uputila je prijedlog novog "Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom" Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, te se tijekom narednih tjedana očekuje njegovo prihvaćanje. Pravilnik je dostupan na internetskoj adresi http://www.dns.hr/documents/pdf/HRTLD-pravilnik_2009.pdf.

Pravilnikom je predviđeno uvođenje Registry-Registrar sustava čime bi bila omogućena registracija i sekundarnih i .com.hr domena preko ovlaštenih registrara. Obzirom da se radi o uvođenju novog sustava koji je u cijelosti razvijen u CARNetu, plan je uvoditi sustav postupno, prvo za registraciju .com.hr domena, a nakon toga i za sekundarne domene. Kako bi sustav bio što pouzdaniji, trebalo bi ga testirati u suradnji s budućim registrarima.


Javni web CARNeta