2009-11-13 00:00:00

Otkriven crv za iPhone

Tvrtka Sophos prijavila je prvo pojavljivanje crva za Appleov iPhone sljedećim riječima: "Noviji mobilni uređaji posjeduju vlastite operacijske sustave te su podložni istim problemima koji susrećemo i na računalnim operacijskim sustavima".

Crv je trenutačno primijećen isključivo u Australiji. Iako crv nije opasan, pokazuje novi trend razvoja malicioznog softvera. Crv je djelo hakera koji se naziva „ikee“. Ovaj novi maliciozni program napada iPhone uređaje koji su "jailbraked" (podešeni su tako da mogu pokretati softver koji nije ovlašten od Applea) te imaju instaliranu SSH aplikaciju na kojoj nije promijenjena početna lozinka.

Nakon instalacije na iPhone, crv mijenja pozadinu ekrana u sliku pop glazbenika Ricka Astleya te traži nove žrtve u mobilnoj mreži svog domaćina koje imaju istu ranjivost. Sigurnosni stručnjaci kao preventivnu mjeru preporučuju promjenu lozinke na SSH aplikaciji. Preporuka je da lozinka ima puno znakova te da ne bude smislena riječ koju je lako pogoditi. Crv ne pogađa uređaje koji nisu "jailbraked" te one koji nemaju instaliranu SSH aplikaciju.


Javni web CARNeta