preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 5. 2. 2018. u 13:42 sati |

Internet bonton - komunikacija u grupi

Pravila ponašanja na news grupama i distribucijskim listama

Korisnici CARNET mreže dužni su se pri radu s news grupama i distribucijskim listama pridržavati pravila ponašanja propisana u Odluci o prihvatljivom korištenju CARNET mreže (CDA 0035).

Ujedno za news grupe i distribucijske liste postoje dodatna pravila ponašanja koja su opisana niže u tekstu. Poruke s javnih distribucijskih lista i news grupa dostupne su velikom broju ljudi i često se čuvaju godinama u javno dostupnim arhivama, navodeći korisnike da na temelju njih donose pozitivne ili negativne zaključke o autorima tih poruka. Neprihvatljivo ponašanje na news grupama i distribucijskim listama ponekad se označava izrazom "abuse".

Poznavanje sadržaja i teme grupe ili liste

Prije početka aktivnog sudjelovanja u diskusijama, preporučljivo je provesti neko vrijeme pasivno prateći diskusije na grupi ili listi. Izbjegavajte postavljanje pitanja na koja je na listi već odgovoreno. Ponekad postoji FAQ (Frequently Asked Questions), popis često postavljanih pitanja, kojeg svakako treba proučiti. Ako je tema stručne prirode, prije slanja prve poruke, upoznajte se s osnovnim pojmovima. Poruke koje se ne uklapaju u temu izazivaju negativne reakcije korisnika liste ili grupe. Poruke trebaju biti kratke i u vezi s onim o čemu se raspravlja.

Nedozvoljene aktivnosti

Nisu dozvoljene sljedeće aktivnosti:

  • Slanje netematskih poruka – npr. slanje pitanja o problemu pri radu s Windows operacijskim sustavom na grupu hr.rec.automobili
  • Slanje lanaca sreće i poruka koje obećavaju brzu i laku (lažnu) zaradu
  • Slanje iste poruke u više grupa odjednom (crossposting) – npr. slanje poruke o prodaji računala na hr.soc.grad.cakovec, hr.soc.grad.zagreb i hr.soc.grad.osijek
  • Oglašavanje u svrhu stjecanja zarade, osim kada je riječ o listi ili grupi koja je za to posebno namijenjena – npr. ponuda povoljne izrade mrežnih stranica na grupu hr.rec.sport.trcanje
  • Slanje privitaka (attachmenta) u grupe nepredviđene za takve sadržaje – oni se šalju samo na binaries grupe koje su predviđene za takve sadržaje
  • Slanje uvredljivog sadržaja zbog nacionalne, rasne, spolne ili vjerske pripadnosti
  • Strogo je zabranjeno kršenje autorskih prava na grupama i listama

Ukoliko korisnik ne poštuje propisana pravila ponašanja bit će sankcioniran u skladu s pravilima rada Abuse službe.

Pravila ponašanja specifična za news grupe

Pravila korištenja news grupa mogu se razlikovati u manjoj mjeri na raznim news poslužiteljima. U pravilu politiku korištenja objavljuje administrator na mrežnim stranicama ili na neki drugi način. Politika je u skladu s općim pravilima ponašanja na mreži, a korisnici news grupa širom svijeta su razvili specifičnu kulturu, običaje i pravila kojih se treba držati. Administrator objavljuje adresu na koju je moguće prijaviti prekršitelje pravila.

Pravila ponašanja specifična za distribucijske liste

Pravila ponašanja na distribucijskim listama su često utvrđena dogovorom i specifična za pojedinu listu.

Veličina poruke

Poruke veće od 1-2 kb nisu preporučljive zbog dugog vremena učitavanja, a i zbog toga što dodatno opterećuju i usporavaju poslužitelj. Ako se u privitcima šalju veliki dokumenti, a kopije tih dokumenata postoje na web ili FTP poslužiteljima, onda treba slati samo URL dokumenta.

Privatne i zatvorene liste

Liste mogu, među ostalim, biti zatvorene ili privatne. Zatvorene liste omogućuju slanje samo pretplatnicima liste, dok privatne liste ne dopuštaju slobodnu pretplatu. Nije uputno slati poruke ili dijelove diskusija s takvih lista na bilo kakve javne poslužitelje.

Ostale vrste komunikacija

Pravila ponašanja na forumima nisu čvrsto definirana, a slična su onima za news grupe te se razlikuju od poslužitelja do poslužitelja. Također, IRC pravila uglavnom ovise o politici administratora.

Ova su pravila nastala na temelju javno dostupnog dokumenta, RFC1855, kojeg je moguće pronaći na http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt.


 
Kontakt za Internet bonton
 
+385 1 6661 555
ili kontaktirajte online
 
 
 
 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju