preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 1. 2. 2018. u 15:22 sati |

Povijest CARNET-a

Ustanova

Ideja o uvođenju Interneta u Republici Hrvatskoj rodila se 1991. godine. Te je godine Ministarstvo znanosti i tehnologije na inicijativu Predraga Palea pokrenulo projekt CARNET.

3. listopada 1991. godine osnovano je koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže u sastavu:

 • Darko Bulat (Institut Ruđer Bošković)
 • Ivan Marić (Sveučilišni računski centar - Srce)
 • Velimir Vujnović (Sveučilišni računski centar - Srce)
 • Ljubimko Šimičić (Prirodoslovno matematički fakultet)
 • Predrag Pale (Fakultet elektrotehnike i računarstva).

Bio je to početak rada Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET, prvog pružatelja internetskih usluga (Internet Service Provider - ISP) u Hrvatskoj. Sljedećih nekoliko godina CARNET je bio jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj koje je pružao bez nadoknade, ne samo akademskoj zajednici, već svim građanima Republike Hrvatske.

U studenom 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna komunikacijska veza koja je CARNET-ov čvor u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je Hrvatska postala dio svjetske računalne mreže Internet.

Također, tijekom 1992. godine nabavljena je prva oprema i izgrađena jezgra CARNET mreže. Ustanove unutar Hrvatske bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps, a čitava se mreža spajala na Internet preko Austrije brzinom od 64 kbps.

Prve ustanove spojene na Internet bile su:

 • Sveučilišni računski centar - Srce
 • Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu
 • Institut Ruđer Bošković
 • Prirodoslovno-matematički fakultet
 • Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
 • Tehnički fakultet u Rijeci
 • Ekonomski fakultet u Osijeku
 • Ministarstvo znanosti i tehnologije.

U prvim mjesecima 1993. godine međunarodna organizacija Internet Assigned Number Authority (IANA) dodijelila je CARNET-u administraciju nad vršnom .hr domenom.

U listopadu 1994. godine CARNET počinje održavati prve tečajeve o Internetu za svoje korisnike. S vremenom je edukacija korisnika postala jedna od najbitnijih djelatnosti CARNET-a pa je u siječnju 2001. godine uspostavljen CARNET-ov edukacijski centar Edupoint zbog organiziranog oblikovanja i diseminacije znanja o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Vlada Republike Hrvatske 1. ožujka 1995. godine svojom Uredbom osniva ustanovu CARNET.

Mreža

Godine 1996. jezgra CARNET mreže nadograđuje se uvođenjem ATM tehnologije koja omogućuje prijenos slike i zvuka u stvarnom vremenu, s osnovnom brzinom od 155 Mbps. Usporedbe radi, 1992. godine Hrvatska je po uporabi Interneta išla ukorak s ostalim zemljama Srednje i Istočne Europe da bi 1996. godine bila ispred svih zemalja EU, a tada je tek Velika Britanija upotrebljavala ATM tehnologiju.

U siječnju 1997. godine putem CARNET-ove ATM jezgre realizirano je, prvo u Hrvatskoj, predavanje na daljinu između Rektorata Sveučilišta u Osijeku i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Prvog dana mjeseca prosinca 2001. godine puštena je u rad paneuropska akademska i istraživačka mreža GEANT na koju se spaja i CARNET. Riječ je o mreži koja povezuje više od 3000 istraživačkih i obrazovnih ustanova u više od 30 europskih zemalja, a po svojoj infrastrukturi i aplikacijama predstavlja najrazvijeniju računalno komunikacijsku mrežu te vrste u svijetu.

U suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom CARNet 2003. godine pokreće projekt Giga CARNET kako bi pomoću gigabitnih tehnologija razvio visoko kvalitetnu infrastrukturu namijenjenu CARNET-ovim članicama, fakultetima i istraživačkim institutima.

U okviru projekta Giga CARNet CARNET-u je u veljači 2004. godine omogućeno da preko spoja na mrežu GÉANT bude dvostruko brže povezan sa sličnim akademskim i istraživačkim mrežama u Europi i svijetu (brzinom od 1.2 Gbp/s umjesto dosadašnjih 622 Mbp/s).
Kao pretpostavka daljnje suradnje CARNET-a i svjetske akademske i istraživačke zajednice u lipnju 2007. godine brzina spoja CARNET-a prema GÉANT mreži se povećala na 10 Gb/s.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju