preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 13. 1. 2017. u 14:30 sati |

Odjel za Nacionalni CERT

Nacionalni CERT osnovan je u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti Republike Hrvatske i prema tom zakonu njegova zadaća je očuvanje informacijske sigurnosti javnih informatičkih sustava u RH.

Prema Pravilniku o radu Nacionalnog CERT-a, ovaj se odjel bavi incidentima u slučajevima kada se jedna od strana u incidentu, žrtva ili napadač, nalazi u RH (odnosno, ako je u .hr domeni ili u hrvatskom IP adresnom prostoru).

Nacionalni CERT u okviru svog djelovanja provodi proaktivne i reaktivne mjere. Proaktivnim mjerama djeluje prije incidenta i drugih događaja koji mogu ugroziti sigurnost javnih informacijskih sustava, a u cilju sprečavanja ili ublažavanja mogućih šteta.

Proaktivne mjere koje provodi Nacionalni CERT su:

  • Praćenje stanja na području računalne sigurnosti i objavljivanje novosti vezanih uz područje sigurnosti na Internetu
  • Objava računalno-sigurnosnih preporuka
  • Objava tehničkih dokumenata i brošura vezanih uz sigurnost na Internetu
  • Provođenje provjera ranjivosti javnih informacijskih sustava
  • Objava informacija o ispravnim sigurnosnim alatima
  • Edukacija ciljanih skupina iz područja sigurnosti Interneta.

Reaktivnim mjerama Nacionalni CERT djeluje rješavanjem incidenata u Republici Hrvatskoj koji su se dogodili na javnim informacijskim sustavima. Incidente rješava analizom i posredovanjem koristeći pritom alate i programe razvijene unutar Nacionalnog CERT-a kao što su sustav za rano upozorenje, URL monitor IncTool i ostali.

Korisnici Nacionalnog CERT-a su svi korisnici Interneta u Republici Hrvatskoj, svi korisnici informacijskih sustava, davatelji hosting usluga i davatelji usluge pristupa Internetu (ISP).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju