preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 1. 2. 2018. u 15:05 sati |

O nama

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET nastala je 1991. godine kao projekt Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. U ožujku 1995. godine Vlada Republike Hrvatske donosi Uredbu o osnivanju ustanove CARNET sa svrhom pospješivanja napretka, kako pojedinca tako i društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija. Riječ CARNET je skraćenica od engleskog naziva ustanove (Croatian Academic and Research Network).

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET javna je ustanova koja djeluje u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i njihovih primjena u obrazovanju u rasponu od mreža i internetske infrastrukture, preko e-usluga do sigurnosti i korisničke podrške. CARNET-ove usluge u jednakoj su mjeri dostupne obrazovnim ustanovama (od osnovnoškolskog obrazovanja do visokog obrazovanja, uključujući znanstveno-istraživačke centre i institute) i pojedinačnim korisnicima. Institucionalni korisnici automatski su uključeni u mrežu CARNET-ovih članova, a kao rezultat toga povezani su na CARNET-ovu mrežu i stječu pravo korištenja CARNET-ovih usluga. Pojedinačni korisnici uključuju učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike, studente, profesore, znanstvenike i zaposlenike ustanova članica CARNET-a. U posljednje su vrijeme CARNET-ove usluge dostupne i drugim javnim ustanovama poput bolnica, određenih ministarstava itd.  

CARNET trenutačno nudi više od 70 usluga u rasponu od obrazovanja i osposobljavanja do internetske povezanosti, multimedije, računalne sigurnosti i korisničke podrške. Standard za pristup svim uslugama je virtualni elektronički identitet kojim se upravlja posredstvom središnjeg sustava za autentifikaciju i autorizaciju, utemeljenog na LDAP imenicima (koji su distribuirani za akademske ustanove članice ili centralizirani za školsku zajednicu).

CARNET-ova mreža je privatna mreža akademske, znanstvene i istraživačke zajednice Republike Hrvatske, kao i institucija u sklopu osnovnog i srednjoškolskog obrazovnog sustava. Mrežnu infrastrukturu posjeduje CARNET, ali su vodovi iznajmljeni od raznih davatelja telekomunikacijskih usluga. CARNET-ova mreža povezana je na paneuropsku istraživačku mrežu GEANT, a brzina veze trenutačno iznosi 20 Gbps. Veza prema drugim davateljima internetskih usluga u Hrvatskoj ostvarena je kroz mjesto razmjene internetskog prometa u Hrvatskoj – CIX. U tehnološkom smislu, mreža se sastoji od nekoliko vrsta prijenosnih vodova (bakar, optika, bežično spajanje) i više vrsta tehnologija za prijenos podataka. CARNET također upravlja svojim vlastitim mrežnim operativnim centrom (engl. Network operation Center - NOC). Osim pružanja standardnih usluga, CARNET-ovi mrežni inženjeri aktivno su uključeni u testiranje novih rješenja i tehnologija te sudjeluju u raznim projektima istraživanja i razvoja.

CARNET trenutačno povezuje gotovo 1400 škola i više od 250 akademskih ustanova, od kojih 35 pripada zdravstvenoj zajednici (klinički bolnički centri i znanstveno-istraživački instituti). Brzine pristupa kreću se u rasponu od 2 Mbps do 10 Gbps. Za ustanove članice, troškove povezanosti plaća CARNET.

CARNET-ove internetske usluge uključuju hosting elektroničke pošte, FTP, NTP, DNS, elektroničke identitete, CMS, VoIP usluge, serversku infrastrukturu i hosting mrežnih stranica. CARNET također sudjeluje u projektu e-Građani, u kojem je bio zadužen za razvoj vjerodajnice mToken. mToken je razvijen kao vjerodajnica razine sigurnosti 3 koja se sastoji od mobilne i poslužiteljske aplikacije i koristi se za pristup javnim elektroničkim uslugama koje su dostupne svim građanima Republike Hrvatske.

CARNET posjeduje iznimnu stručnost u području multimedije i omogućuje svojim korisnicima videokonferenciju, internetski prijenos, posluživanje sadržaja na zahtjev (uključujući i radio) i ostale tražene multimedijske usluge.

Hrvatski nacionalni CERT (engl. Computer Emergency Response Team) ima sjedište u CARNET-u i odgovoran je za sprječavanje i zaštitu od računalnih prijetnji sigurnosti javnoinformativnih sustava u Republici Hrvatskoj. CARNET pruža uslugu filtriranja sadržaja školama, izdaje poslužiteljske certifikate, provodi provjeru ranjivosti i izdaje sigurnosne preporuke za 15 najpopularnijih operativnih sustava. CARNET također upravlja Abuse službom i aktivan je u borbi protiv botneta uz pomoć Centra za naprednu računalnu zaštitu koji financira Europska unija, a koji je jedan od osam centara Europske unije za podršku borbi protiv botneta.

CARNET upravlja službom za podršku korisnicima koja pruža osnovnu tehničku podršku korisnicima, kao i podršku za sve svoje usluge. Također surađuje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja s ciljem podrške nacionalnim sustavima kao što su e-Dnevnik, e-Matica i Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole.

CARNET je aktivan član nekoliko većih međunarodnih organizacija i provodi međunarodne projekte. Trenutačno je u tijeku provođenje 9 aktivnih projekata Europske unije iz područja računalno-komunikacijskih mreža (GEANT3plus), sigurnosti (Centar za naprednu računalnu zaštitu) i obrazovanja (7 projekata).

CARNET nudi razne obrazovne programe, alate i usluge, počevši od temeljne izobrazbe, internetskih tečajeva i tečajeva na licu mjesta pa sve do osiguravanja složenih platformi za digitalne obrazovne resurse. Također nudi i nacionalni centralizirani hosting sustava za upravljanje učenjem (koji kao osnovu koristi sustav Moodle). Nadalje, omogućuje brojne platforme za pružanje digitalnih obrazovnih resursa, uključujući multimedijska predavanja za subjekte iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), kompletna djela obvezne školske lektire u formatu e-knjiga, platformu za distribuciju i kupovinu obrazovnih e-knjiga itd. CARNET također posjeduje opširno iskustvo u pružanju internetskih tečajeva, nastave u učionici i internetskih seminara, a trenutačno aktivno razvija i provodi masovne otvorene internetske tečajeve (engl. MOOC) iz područja korištenja IKT-a u obrazovanju.

Uz 141 zaposlenika, CARNET ima oko 20 vanjskih suradnika, a djelatnici više ustanova i tvrtki sudjeluju u različitim projektnim timovima.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju