preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 3. 10. 2018. u 15:03 sati |

Članstva u međunarodnim organizacijama

CARNet je aktivni član nekoliko međunarodnih organizacija:

 

GÉANT Association

Kao odgovor na potrebe i želje europskih nacionalnih i istraživačkih organizacija (NREN-ova) formirana je nova organizacija - GÉANT Association - koja je u jedinstvenu organizacijsku strukturu ujedinila TERENA-u i DANTE. Ovo restrukturiranje dio je zajedničke želje zajednice NREN-ova kako bi se što bolje odgovorilo na izazove i osigurala strategija za osiguravanje ciljeva Europske komisije za budućnost istraživanja i inovacija kroz Horizont 2020.

Svi članovi i sve aktivnosti obiju organizacija nastavljaju svoj rad unutar GÉANT Associationa.

http://www.geant.org

 

TERENA - Trans-European Research and Education Networking Association (sada dio GÉANT Association)

TERENA (Trans-European Research and Education Networking Association) je ustanovljena u listopadu 1994. godine spajanjem RARE-a (Réseaux Associés pour la Recherche Européenne) i EARN-a (European Academic and Research Network).

CARNet je od 1993. godine aktivni član ove trans-europske udruge akademskih i istraživačkih mreža koja okuplja više od 30 europskih zemalja s ciljem stvaranja platforme za razvoj informacijske i mrežne infrastrukture unutar europske akademske i istraživačke zajednice. Od listopada 2014. TERENA je postala dio GÉANT Association.

http://www.terena.org

 

GÉANT - NREN konzorcij 


NREN Consortium je konzorcij 34 europskih akademskih i istraživačkih mreža koje sudjeluju u projektu Europske unije - GEANT. Pokrenut je u studenom 2000. godine u suradnji Europske komisije i nacionalnih akademskih i istraživačkih mreža Europe, s ciljem izgradnje pan-europske gigabitne istraživačke mreže u sljedeće četiri godine. 

CARNet se priključio NREN konzorciju 2001. godine.

http://www.geant.net/

 

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN je neprofitna organizacija za koordinaciju domenskog sustava, alokaciju IP adresnog prostora, dodjelu parametara za protokole i sl.
 

CARNet se učlanio u ICANN 1998. godine.

http://www.icann.org/

 

RIPE (Réseaux IP Européens)

  RIPE je neprofitna organizacija čiji su članovi europski davatelji usluga na Internetu (Internet Service Providers). Članstvo je slobodno i na dobrovoljnoj osnovi. Osnovni je cilj osigurati nužnu administrativnu i tehničku koordinaciju vezanu uz dodjelu IP adresa u Europi.

CARNet je učlanjen u RIPE 1992. godine.

http://www.ripe.net

 

Council of European National Top-Level Domain Registries (CENTR)


CENTR je udruženje koje okuplja organizacije zadužene za administriranje vršnih domena u pojedinim zemljama (.uk za Veliku Britaniju, .es za Španjolsku, .hr za Hrvatsku i sl.).

CENTR je osnovan u ožujku 1998. godine, a 1999. legalno je utemeljen kao neprofitna organizacija. CARNet se članstvu ove organizacije priključio 1999. godine.

http://www.centr.org/

 

Forum of Incident Response and Security Teams (FIRST)


Forum of Incident Response and Security Teams (FIRST) je međunarodna udruga timova s područja računalne sigurnosti koji se bave rješavanjem sigurnosnih računalnih incidenata te njihovom prevencijom. Osnovan je 1990. godine i danas ima oko 80 članica.

U ciljeve rada FIRST-a ubrajaju se: koordinacija preventivnih akcija svojih članica, poboljšanje nacionalne i internacionalne računalne sigurnosti, upozoravanje javnosti na značaj računalne sigurnosti i promicanje uloge IRST (eng. Incident Response and Security Teams) u javnosti. CARNet je postao članom FIRST-a 1996. godine.

http://www.first.org/


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju