preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 21. 10. 2013. u 13:26 sati |

Centar za naprednu računalnu zaštitu (ACDC – Advanced Cyber Defence Center)

eco - Udruženje njemačke internetske industrije zajedno s 28 partnera iz 14 europskih zemalja pokrenulo je projekt Centra za naprednu računalnu zaštitu (ACDC – Advanced Cyber Defence Center) protiv jedne od najvećih prijetnji računalnoj sigurnosti – botneta. Procjenjuje se da je svako peto računalo trenutno dio botneta koje internetski zločinci koriste kako bi zarazili računala krajnjih korisnika sa štetnim programima i pristupili tim računalima na daljinu. U veljači je u Frankfurtu eco udruga započela svoj rad kao koordinator Centra za naprednu računalnu zaštitu (ACDC – Advanced Cyber Defence Center) koji podupire Europska Unija. Projekt planira ponuditi čitav niz usluga za pojačanu računalnu sigurnost od prepoznavanja štetnih programa do prevencije. Partneri u kampanji su pružatelji velikih javnih mreža, proizvođači softvera, znanstvene ustanove, tijela za provođenje zakona i upravna tijela, banke te certifikacijska tijela.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet punopravni je partner na ovom važnom paneuropskom projektu u koji su aktivno uključena tri odjela u CARNetu – Odjel za Nacionalni CERT, Odjel za razvoj usluga i Ured ravnatelja (Ured za administraciju i vođenje posebnih programa).

Suradnja u Europskoj Uniji u borbi protiv botneta kao osnovne platforme za napade na javne informacijske sustave je ključna aktivnost u postizanju zadovoljavajućeg nivoa sigurnosti na Internetu pa se stoga CARNet još u ranoj fazi uključio u taj pan-europski projekt. Sudjelovanje CARNeta u ovom projektu omogućiti će efikasniju borbu protiv botneta u Republici Hrvatskoj uz upotrebu novih saznanja i tehnologija u CARNetu.

Centar za naprednu računalnu zaštitu je važan sastavni dio strategije računalne sigurnosti EU-a te je prva inicijativa pokrenuta u kontekstu strategije računalne sigurnosti EU-a. Ovaj projekt će poboljšati zaštitu mreža i sustava od botneta i štetnih programa.

Središnje mjesto u ovom pilot projektu ima Centar za obradu i razmjenu podataka („central clearing house“) koji  će primati izvješća od projektnih partnera o sigurnosnim problemima poput kampanja neželjene pošte u svojim mrežama, ukradenih podataka, napada uskraćivanjem usluge i slično.  Pogođene strane kao što su krajnji korisnici, pružatelji usluga mobilne telefonije, banke, pružatelji sigurnosnih rješenja ili pružatelji hosting usluga se tada obavještavaju o incidentima i primaju potporu putem središnje internetske stranice www.botfree.eu ili nacionalnih centara za pomoć kako bi uklonile štetne programe. Centri za pomoć trebaju pružati potrebne alate koji se mogu preuzeti putem interneta.

Osim toga, Centar za naprednu računalnu zaštitu će pomagati pri prepoznavanju zaraženih internetskih stranica i uklanjanju štetnih programa. Pružatelji koji sudjeluju kao partneri u projektu će također raditi na otkrivanju anomalija u svojim mrežama, tzv. "botneta u oblaku" ("botnet in the cloud") te unutar mobilnih mreža i obavještavati  Centar za obradu i razmjenu podataka o njima.

Pilot projekt ima ukupni proračun od 16 milijuna Eura i trajati će 30 mjeseci. Dio je CIP-PSP financiranja, Ugovor broj 325188.

Brošuru Projekta ACDC možete preuzeti ovdje.

Za dodatne informacije obratite nam se mailom na press@CARNet.hr.


Vijesti s projekta
Preuzmi RSS
| Zadnja izmjena: 17. 02. 2015. | RSS
 

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju