preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 16:50 sati |

e-Split

e-Split je zajednički projekt CARNET-a i Grada Splita u okviru kojeg je razvijena vlastita optička infrastruktura, kojom su ustanove članice CARNET-a u Splitu povezane u CARNet mrežu. Split je tako postao prvi hrvatski grad u kojem CARNET posjeduje vlastitu optičku mrežu do svake svoje ustanove članice.

U Splitu CARNET ima 115 punopravnih članica, za koje snosi troškove povezivanja na Internet. Do ovog projekta CARNET nije imao svoju infrastrukturu za povezivanje nego je istu iznajmljivao od komercijalnih davatelja, pa su se izgradnjom vlastite optičke infrastrukture znatno smanjili troškovi povezivanja. Također, olakšana je mogućnost prilagodbe brzine veze potrebama članice, te primjene najnovijih tehnologija. Osim olakšanja prelaska na nova tehnološka rješenja, vlastita mreža pruža mogućnost eksperimentiranja i istraživanja.

Osim povezivanja CARNET-ovih članica, projektom su spojene i ustanove na lokacijama u vlasništvu Grada Splita, njih 158. Grad Split i CARNet zajedno su financirali i izgradili optičku mrežu do svih svojih lokacija, te je zajednički i održavaju i razvijaju.

Zajednička optička mreža CARNET-a i Grada Splita sastoji se od:

  • prstena (jezgre) koji je izgrađen od optičkog kabla i prstenasto ide po cijelom gradu
  • 115 lokacija ustanova CARNET-a
  • 158 lokacija Grada Splita

Izgrađena optička mreža dovoljnog je kapaciteta da CARNET može spojiti i eventualne nove ustanove članice.

Ovim projektom CARNET i Grad Split ostvarili su javno-javno partnerstvo, i radi se o prvom obliku ovakve suradnje lokalne zajednice i tvrtke u vlasništvu RH. Ujedno, e-Split je prvi projekt ove prirode u Hrvatskoj, ali i mnogo šire.

Projekt e-Split prezentiran  je na dvije međunarodne konferencije: Cisco Expo Croatia 2010 http://www.cisco.com/web/HR/ciscoexpo2010/index.html i CEF Networks Workshop 2010 http://www.ces.net/events/2010/cef/.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju