preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 25. 5. 2018. u 09:57 sati |

Preporuke za grupe korisnika

Metode sinkronizacije NTP protokolom

NTP protokol za sinkronizaciju vremena označava poslužitelje brojem prema tome koliko je njihovo referentno vrijeme precizno. Poslužitelji prvog reda ili "Stratum-1" su oni koji npr. imaju GPS uređaj za sinkronizaciju vremena sa satelitima i vrlo su precizni. Poslužitelji drugog reda ili "Stratum-2" su oni koji imaju u svojoj neposrednoj blizini poslužitelj prvog reda i s njime sinkroniziraju svoje vrijeme. Poslužitelji trećeg, četvrtog i dr. redova se na analogan način sinkroniziraju s poslužiteljem višeg reda.

Kada bi postojala neograničena količina poslužitelja prvog reda koji bi svakome bili dostupni, navedena slojevitost ne bi bila potrebna. No, budući da je broj preciznih satova i pristup njima ograničen raznim parametrima i u našem sustavu moramo razdvojiti pristup poslužiteljima prvog i drugog reda, te potaknuti stvaranje dodatnih poslužitelja trećeg reda.

Uspostava lokalnih NTP poslužitelja

Sistem-administratorima većih grupa korisnika/računala preporučuje se da unutar lokacije odaberu jedno ili više poslužiteljskih računala, koja će postati i NTP poslužitelji trećeg stupnja odn. Stratum-3, te ih podese da se sinkroniziraju s CARNET-ovim NTP poslužiteljima.

Ostala računala na lokaciji potom podesite da koriste lokalne NTP poslužitelje kao reference za točno vrijeme.

Prednosti takve organizacije su u manjoj opterećenosti WAN veze prema Internetu i u boljoj sinkronizaciji vremena između računala unutar same lokacije.

Primjer konfiguracije lokalnog poslužitelja (ntp.conf)

server zg1.ntp.carnet.hr server zg2.ntp.carnet.hr server st.ntp.carnet.hr server ri.ntp.carnet.hr server os.ntp.carnet.hr

Za ostala računala na lokaciji preporučuje se postavljanje odredbi "server" tako da koristi lokalne NTP poslužitelje.

Od ostalih postavki preporučujemo:

driftfile /var/lib/ntp/ntp.drift

Kako bi se smanjila ovisnost o poslužitelju, klijent tokom vremena računa razliku između brzine lokalnoga i stvarnog sata te neovisno o poslužitelju podešava lokalni sat. Tako je osigurano da je u trenutku sinkronizacije s poslužiteljem razlika između satova mala. "Driftfile" je datoteka u koju klijent smješta broj koji označava razliku, kako je kod ponovnog pokretanja ne bi trebao ponovo računati (računanje se zasniva na usporedbama tokom niza podešavanja).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju