preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 25. 5. 2018. u 09:55 sati |

Općenito o NTP-u

NTP (Network Time Protocol) je protokol koji je namijenjen sinkronizaciji satova računala preko mreže. Koristi se u komunikaciji među poslužiteljima te između poslužitelja i klijenata. Za komunikaciju između poslužitelja i klijenta koristi se i jednostavniji protokol SNTP (Simple NTP).

NTP funkcionira tako da klijentsko računalo šalje upit za trenutnim vremenom nekom poslužitelju, a on mu odgovara sa njegovim trenutnim vremenom. Upit se ponovi više puta te se izračuna razlika među vremenima. Klijent nadalje tako pita i ostale poslužitelje koje je podešen da provjerava, i kako dobiva podatke, tako ih uspoređuje s podacima dobivenima od svih ostalih poslužitelja te s lokalnim vremenom.

Potom se na osnovu tih podataka, ako su poslužitelji zadovoljili određene parametre, namješta lokalni sat na klijentskom računalu. Operacija sinkronizacije vremena se ponavlja u redovitim vremenskim intervalima kako bi se osiguralo da lokalno vrijeme nikad ne odstupi previše od onoga na poslužiteljima.

Zbog građe današnjih računala, uvijek postoji određeno kašnjenje ili brzanje sata koje najčešće uzrokuju fluktuacije u temperaturi, pa se ne može točno vrijeme podesiti samo jednom i očekivati da će ostati točno nakon iole većeg vremenskog perioda.

Kako bi se smanjila ovisnost o poslužiteljima, NTP klijent cijelo vrijeme računa razliku između brzine lokalnoga i stvarnog sata, te također podešava lokalni sat na osnovu toga. Tako je osigurano da je u trenutku sinkronizacije s poslužiteljima razlika između satova mala.

NTP koristi razne metode kako bi pokušao izbjeći probleme zbog eventualne zagušenosti mreže, nekontroliranih ispada bilo kojeg od konzultiranih poslužitelja. Za komunikaciju se koristi UDP protokol (na portu 123 u oba smjera, u standardnoj konfiguraciji). Intervali provjere su u početku manji (64, 128, ... sekundi) dok se devijacije u očitanom vremenu ne ustale, nakon čega se provjere teže vršiti tek svako 1024 sekunde (oko 17 minuta).

NTP poslužitelji su označeni brojem prema tome koliko je njihovo referentno vrijeme precizno:

Poslužitelji prvog reda ili "Stratum-1" su oni koji npr. imaju GPS uređaj za sinkronizaciju vremena sa satelitima i vrlo su precizni.
Poslužitelji drugog reda ili "Stratum-2" su oni koji imaju u svojoj neposrednoj blizini poslužitelj prvog reda i s njime sinkroniziraju svoje vrijeme.
Poslužitelji trećeg, četvrtog i dr. redova se na analogan način sinkroniziraju s poslužiteljem višeg reda.
NTP poslužiteljima prvog reda je nerijetko pristup ograničen ili zabranjen, dok je ostalima najčešće slobodan. Postoji mnogo javnih poslužitelja Stratum-2 razine, pa čak i Stratum-1 razine.

Za više informacija o NTP-u molimo pogledajte dokumentaciju NTP-a na engleskom jeziku.

CARNET-ov NTP sustav

CARNET održava nekoliko javnih Stratum-2 poslužitelja koji interno koriste Stratum-1 poslužitelj(e). Trenutno se sustav sastoji od 5 poslužitelja koji su na raspolaganju korisnicima, dok se za sinkronizaciju tih poslužitelja koriste naši interni poslužitelji te poslužitelji iz obližnjih europskih zemalja.

Topologiju CARNET-ovih NTP poslužitelja prikazuje sljedeća slika:

Točnost vremena distribuiranog CARNET mrežom je veća od jedne desetinke sekunde — uzevši u obzir maksimalne latencije same mreže od nekoliko milisekundi, težimo očuvati točnost do deset milisekundi.

Stratum-1 poslužitelji korišteni u CARNET NTP sustavu su Lantime MGX/GPS 1HE V4.14 tvrtke Meinberg te TymServe 2100 tvrtke Datum. Oba za precizno podešavanje vremena rabe GPS satelitski sustav. Stratum-2 poslužitelji u našem sustavu mahom koriste NTP v4 softver na poslužiteljskim računalima koja pokreće CARNET Debian GNU/Linux operativni sustav.

Iako je osnovni sustav baziran na IPv4 mreži, sinkronizacija vremena unutar testne IPv6 mreže je također u postupku izvedbe, jedan dio poslužitelja je već dostupan koristeći IPv6.

Do 2005. je održavanje i razvoj NTP sustava vršen u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju