preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 3. 3. 2006. 00:00 | RSS

Sedmo u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija"

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Multimedijani institut pozivaju Vas na sedmo u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija": Richard Stallman: "Opasnosti od softverskih patenata"

Predavanje Richarda Stallmana održat će se u srijedu, 8. ožujka 2006., u 19:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2). Richard Stallman održat će i dodatno predavanje o slobodnom softveru i budućnosti slobode u četvrtak, 9. ožujka 2006., u 10:00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (Unska 3). Ulaz na oba predavanja slobodan. Za moguće intervjue s Richardom Stallmanom nakon predavanja javite se kontakt osobi Tomislavu Medaku.

O predavanju i predavaču: "Opasnosti od softverskih patenata" Richard Stallman će izložiti zašto softverski patenti ometaju razvoj softvera. Softverski patenti su patenti na softverske ideje. Oni ograničavaju razvoj softvera, budući da svaka odluka o ustrojstvu softvera donosi sa sobom rizik tužbe. Dok patenti na drugim područjima ograničavaju proizvođače, softverski patenti ograničavaju svakog korisnka računala. A ekonomska istraživanja pokazuju i da usporavaju napredak. "Pokret za slobodni softver i budućnost slobode" Richard Stallman će govoriti o ciljevima, filozofiji i budućnosti Pokreta za slobodni softver, o statusu i povijesti GNU operativnog sustava, koji u kombinaciji s Linux kernelom danas koriste milijuni korisnika diljem svijeta. Richard Stallman je začetnik pokreta za slobodni softver.

Godine 1984. pokrenuo je razvoj GNU operativnog sustava. GNU je slobodni softver: svatko ima slobodu da ga kopira i dijeli, ali i da u njega unosi bilo kakve promjene. GNU/Linux operativni sustav, u osnovi GNU operativni sustav s Linux kernelom, danas se koristi na milijunima računala. Stallman je kao programer zaslužan za GNU Emacs, GNU C Compiler i GNU Debugger. Autor je GNU Opće javne licence slobodnog softvera i koncepta copylefta. Dobitnik je brojnih istaknutih nagrada kao sto su MacArthur Fellowship, nagrade za pionirske zasluge koju dodjeljuje Elecontric Frontier Foundation i nagrade za doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju koju dodjeljujue Takeda Foundation. http://www.stallman.org/ http://www.fsf.org/ http://www.gnu.org/ http://www.gnupauk.org/GnuProjekt

O predavanjima "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija" Predavanjem Richarda Stallmana Multimedijalni institut i CARNet nastavljaju seriju predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija" koja tematizira alternative regulacijama koje ograničavaju slobodan pristup kulturi i znanju u inforsferi te razvoj socijalnih potencijala novih tehnologija. Projekt od 2004. godine predstavlja najistaknutije svjetske stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnih dobara, slobodnog softvera, otvorenih tehnoloških standarda, otvorenog pristupa znanju i znanstvenim sadržajima te ujednačenog društvenog razvoja.

Dodatne informacije:

Multimedijalni institut Tomislav Medak to-me@mi2.hr 091/2580153

CARNet, Ured za odnose s javnošću, Danijela Grizelj Danijela.Grizelj@carnet.hr, 098/406 357


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: helpdesk@carnet.hr

Javna nadmetanja
Postovani, CARNET NOC je zaprimio obavijest o radovima u mrezi Hrvatskog telekoma, koji ce se odvijati 08.04.2020....
Na poveznicama niže možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporede...
Prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja predstavila je u petak, 3. travnja, Upute za...
Ravnatelji škola koji posjeduju karticu za digitalni potpis dokumenata dobivenu od CARNET-a mogu putem navedene...
Podučavanje od kuće zahtijeva drugačiji pristup od učenja u školi. Kako bi olakšali trenutačnu situaciju, Google je...
 
 
preskoči na navigaciju