preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 25. 11. 2005. 00:00 | RSS

Završio CUC 2005

U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, održana je 7. Konferencija Internet korisnika CUC 2005, koja se odvijala od 21. do 23. studenog 2005. godine na Sveučilištu u Dubrovniku, a CARNet zahvaljuje svim medijskim kućama koje su izvještavanjem s ovogodišnjeg CUC-a dale svoj doprinos medijskoj prezentaciji ovog važnog skupa.

Medijski pokrovitelji CUC-a 2005 bili su: Večernji list, PC Chip, httpool i Trend. Ovogodišnja konferencija održana je pod motom "Ususret korisničkim potrebama" ("Meeting Users Needs"). Programom konferencije stavljen je naglasak na potrebe korisnika internetskih tehnologija, te pronalazak optimalnih rješenja njihova zadovoljavanja, a činila su ga tri kratka tečaja, pet radionica, četiri plenarna izlaganja, kao i četrdesetak radova domaćih i stranih autora. Glavne teme konferencije bile su: * Efikasno korištenje napredne mrežne infrastrukture, * Napredne aplikacije u mrežnom okruženju, * Upravljanje elektroničkim identetitom, sustavi za autentikaciju i autorizaciju, * Sigurnost korisnika i zaštita privatnosti na mreži, * Klasteri, * Web, web aplikacije i informacijski prostor te * Iskustva korisnika s udaljenim učenjem.

Svoj doprinos razradi aktualnih korisničkih tema dali su i pozvani predavači iz inozemstva. CUC 2005. uvodnim su izlaganjima 21. studenog svečano otvorili dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za informacijsko društvo i ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić. Nakon svečanog otvaranja konferencije prvo predavanje, kojim je službeno započeo CUC 2005., održao je Joichi Ito, generalni direktor International Operations for Technorati izlaganjem na temu "The Sharing Economy". Joichi Ito svojim je predavanjem pobudio iznimnu medijsku pozornost, a novinari su ga neslužbeno proglasili "zvijezdom ovogodišnjeg CUC-a".

Shirley Wood iz britanske nacionalne akademske mreže UKERNA-e je raspravljala o tome jesmo li korisnicima dali ono što su tijekom posljednjih 20 godina tražili, dok je Robert D. Cowles s američkog Sveučilišta Stanford, u okviru svog predavanja govorio koliko možemo biti sigurni dok koristimo računala i Internet. Klaas Wierenga iz nizozemske nacionalne akademske mreže SURFnet predstavio je eduroam, paneuropski servis koji omogućuje autenticirani i autorizirani pristup mreži. Radi se o servisu razvijenom suradnjom 20-tak europskih akademskih mreža, uključujući i CARNet, a pod okriljem krovne udruge TERENA-e. Uoči svečanog otvorenja CUC-a 2005. održana je iznimno posjećena konferencija za novinare na kojoj su se predstavnicima medija obratili: Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za informacijsko društvo i Miroslav Milinović, predsjednik programskog odbora CUC-a.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić istaknuo je na konferenciji za novinare da se CUC etablirao kao regionalna konferencija internetskih korisnika, te da je CUC jedna od rijetkih konferencija čija se predavanja može pratiti putem Interneta.

Danijela Grizelj

Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet

Kontakt: 01 61 65 626


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: helpdesk@carnet.hr

Javna nadmetanja
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET planira započeti postupak javne nabave usluge nadogradnje...
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET planira započeti postupak javne nabave usluge nadogradnje EMA-e u...
Projekt e-Škole jedan je od pet finalista u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu u kojoj je...
Kao što je propisano Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021., u srijedu, 8....
CARNET-ova konferencija za korisnike - CUC2020 održat će se 22. godinu zaredom, ovaj puta u novom, hibridnom...
 
 
preskoči na navigaciju