preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 8. 9. 2016. 13:24 | RSS

Osvrt na ISE ljetnu školu - Anita Šimac: "Moje veliko grčko ISE putovanje"

Učiteljica Anita Šimac iz Osnovne škole Petra Preradovića Zadar, pobjednica foto natjecanja održanog u sklopu ISE projekta, tj. aktivnosti provođenja Eratostenovog eksperimeta (23. rujna 2015. godine) kao nagradu je osvojila sudjelovanje na ISE ljetnoj školi pod nazivom "Discover the Cosmos: From Telescops to Accelerators", koja se u grčkom Marathonu (Attica) održala od 10. do 15. srpnja 2016. Njen osvrt na ovo stručno usavršavanje donosimo u nastavku.

Anita Šimac - "Moje veliko grčko ISE putovanje"

U rujnu 2015. godine u školi smo proveli Eratostenov eksperiment. Na Pozdravu Suncu grupa osmaša, profesorica Šimunov i ja smo izračunali opseg Zemlje pomoću jednostavnog štapa i sunčeve sjene služeći se znanjem iz matematike i geografije. Nakon mjesec dana, saznali smo da smo upravo mi pobjednici međunarodnog natječaja. Uzbuđenju i veselju u našoj školi nije bilo kraja. Nagrada mentoru je bila sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj!

Tako sam se uputila na veliku avanturu 10. srpnja u grčki grad Maraton. Nakon dugog putovanja, stigla sam na svečano otvaranje u 17:00 sati gdje sam upoznala puno kolega iz Sjeverna i Južne Amerike te Europe. Među njima su bile dvije kolegice iz Hrvatske: Marica Jurec i Marijana Karničnik. 

Ubrzo smo napunile stol dobrodošlice s hrvatskim proizvodima, hranom i pićem iz Dalmacije i Slavonije. Tu je bila i hrvatska zastava, te turističke brošure iz Lijepe naše. Međutim, prva večera nije bila samo usmjerena jelu, piću i upoznavanju, već i radu. Tijekom večeri odrađene su prve radionice: Putovanja u znanosti, Geoprostorna razmišljanja i Pedagoška primjena znanosti u sustavu školstva.

Upoznali smo sina gospodina Johna Bardeena, fizičara i nobelovca, koji nam je održao predavanje i dopustio da se slikamo s Nobelovim nagradama njegova oca. 
Umorni, ali uzbuđeni i motivirani krenuli smo na večeru, razmišljajući o narednim danima i seminarima.

Ponedjeljak je osvanuo, a mi smo krenuli s radom, uz službeno predstavljanje svih sudionika, te iznošenje naših očekivanja vezanih za naredni tjedan. Predavanja su bila jako zanimljiva i poučna, a neka od njih su: Inspiring Science Education portal, Istraživanje i korištenje eLearning alata i resursa, Kreiranje ISE scenarij učenja i Indikatori uspjeha (kako uspješno odraditi problemsku nastavu). Do 17:00 sati su trajale diskusije i radionice vezane za seminare, a odmah nakon toga smo krenuli na izlet do Poseidonovog hrama, na Rtu Atike. To je zbilja bila večer za pamćenje. Zalazak Sunca je bio nešto neopisivo (nemojte me izdati kolegama u Zadru, jer tvrdimo da je ipak u Zadru najljepši zalazak). Uživali smo u večeri uz more, prekrasnom pogledu i druženju kasno u noć.

U utorak nije bilo izleta, već je dan bio ispunjen predavanjima kao što su: Virtualni posjet CERNu, Astronomija uz Faulkeseov teleskop, Robotika, Analiza uz pomoć HYPATIA alata. Predavači su bili izvrsni: Rosa Doran (predsjednica NUCLIO instituta), profesori sa atenskog i berlinskog fakulteta, američkih institucija astronomije i fizike, te grčki predavači iz škole Ellinogermaniki.

U srijedu su uslijedila predavanja vezana za zagađenje svijetlom i provedbe Eratostenovog eksperimenta. Istovremeno se odvijala ljetna škola vezana za STEM područje, pa smo međusobno izmjenjivali iskustva vezana za aktivnosti i radionice. Upoznali smo toliko novih alata, resursa i aktivnosti, ali smo imali premalo vremena na raspolaganju za sve željene informacije. 
Večer je bila posvećena razgledavanju Atene, muzeja  Akropolis i same Akropole. Povijest tog drevnog grada me fascinirala i duboko zaintrigirala. Danima bi mogla promatrati starine i slušati priče izvrsnog vodiča. Mislim da ću se vratiti tom gradu i dublje istražiti sve njegove tajne. Nakon izvanredne i raskošne večere, uz druženje, smijeh, ples i pjesmu, umorni smo se vratili u hotelski kompleks.

Predzadnji dan je bio posvećen istraživanju galaksija, te crtanju istih, a popodne smo se koncentrirali na ISE scenarije učenja. Mi koji smo se već susreli s tim izvanrednim pripremama za nastavu u digitalnom obliku, rado smo se primili posla. Sa svojim sedmašima uvijek odradim projekt Gradovi Europe. Tijekom rada na ovom projektu učenici istražuju kako bi organizirali putovanje u  jedan od gradova Europe u koji žele otputovati.

Koliko je taj grad udaljen od Zadra? Kako izraditi troškovnik putovanja? Kako upoznati grad koristeći literaturu i internet? Kako voditi dnevnik istraživanja?

Mislila sam da bi bila zabavno prilagoditi taj projekt temi Ljetne škole i odraditi scenarij učenja pod naslovom ‘Fly me to the moon’. Cilj bi bio da učenici planiraju put do Mjeseca uz pomoć mog scenarija. 

Prezentaciju sam kolegama predstavila u petak i nakon dodjele diploma moje veliko ISE putovanje se privelo kraju.

Ovo iskustvo je bilo nezaboravno. Htjela bi se ovim putem zahvaliti CARNetu i ISE zajednici na organizaciji i prilici koju su mi pružili. Također, veliko hvala mojoj kolegici iz Geografije, Renati Šimunov koja mi je pomogla u provedbi Eksperimenta u rujnu 2015. godine, te našim, već bivšim osmašima, koji su sudjelovali.

Svakako bi svim učiteljima i nastavnicima preporučila da se uključe u projekte poput ISE projekta, da provedu Eratostenov eksperiment i da istraže sve alate koje ISE zajednica nudi. Ljetna škola je bila poučna, izazovna, zabavna i jako zanimljiva. Upoznala sam kolege s kojima ću ostati u kontaktu, a njihovo znanje i iskustvo u radu je neprocjenjivo.

Na ISE Facebooku pogledajte fotografije s ISE ljetne škole (autor: Anita Šimac).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju