preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 9. 2016. 14:52 | RSS

Osvrt na ISE ljetnu školu 2016.: Marica Jurec, pobjednica na CARNetovom natjecanju "ISE Oscar za scenarij, režiju i film"

Marica Jurec, pobjednica na natjecanju "ISE Oscar za scenarij, režiju i film" koje je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet organizirala u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE)  kao nagradu je osvojila sudjelovanje na ISE ljetnoj školi pod nazivom "Discover the Cosmos: From Telescops to Accelerators", koja se u grčkom Marathonu (Attica) održala od 10. do 15. srpnja 2016. 

Njen osvrt na ovo stručno usavršavanje donosimo u nastavku. 

„Zahvaljujući pobjedi na CARNetovom natjecanju 'ISE Oscar za scenarij, režiju i film' od 10. do 15. srpnja boravila sam u Grčkoj na ISE ljetnoj školi Discover the Cosmos: From Telescopes to Accelerators. Program je veoma uspješno organizirala privatna škola Ellinogermaniki Agogi.
Sudjelovalo je nas 80 iz cijele Europe i Amerike, a predavanja i radionice održavali su profesori sa sveučilišta iz Grčke, Portugala, Njemačke i Amerike.

Poseban gost iznenađenja već prvoga dana bio je William Bardeen, sin Johna Bardeena, jedinog dobitnika dviju Nobelovih nagrada za fiziku, 1956. i 1972. za otkriće tranzistora i teoriju supravodljivosti. Pričao nam je o svom ocu, njegovom radu i otkrićima te donio tranzistor i Nobelove nagrade koje su nam svima bile prava atrakcija.

Teme svih predavanja bile su usko vezane uz fiziku i astronomiju. Kao učiteljica razredne nastave, u početku sam mislila kako sam tu zalutala, ali teme su bile vrlo zanimljive, a predavači odlični te sam naučila puno toga što mogu primijeniti u nastavi s mojim učenicima.

Putem video veze imali smo priliku posjetiti CERN i upoznati se s radom i istraživanjima tamošnjih fizičara. Zatim smo i sami krenuli u potragu za Higgsovim bozonom, elektronima, mionima, protonima i drugim česticama pomoću edukativnog programa za vizualizaciju događaja HYPATIA namijenjenog učenicima (HYbrid Pupil`s Analisis Tool for Interactions in Atlas).
Prisustvovali smo vrlo zanimljivom webinaru kojeg nam je održao Alan Gould, istraživač iz NASA-e o misiji Kepler, istoimenom teleskopu lansiranom u svemir čiji je zadatak bio otkrivanje egzoplaneta.

Osim brojnih predavanja sudjelovali smo i u različitim radionicama. 

Vidjeli smo kako možemo promatrati nebeska tijela iz učionice te se uživo spojili s Faulkes teleskopom koji se nalazi u Haleakali na Havajima. 

Kroz različite radionice i primjere učili smo kako napraviti kvalitetan ISE scenarij kojeg onda mogu koristiti svi zainteresirani učitelji, ali i kako iskoristiti već napravljeni ISE scenarij.

Upoznali smo se i s programiranjem uz Scratch i izradili vlastiti projekt koristeći Lego Education set te isprobali kodiranje s Microbitom.

Najzanimljivije radionice su mi bili primjeri proširene stvarnosti (Augmented Reality) u nastavi fizike i kako s učenicima stvarati vlastite, originalne spiralne galaksije.

Na kraju smo svi dobili zadatak napraviti ISE scenarij učenja za svoje učenike implementirajući sve do tada naučeno te ga (kako bismo dobili potvrdu o uspješno završenoj Školi) morali prezentirati svima posljednjega dana. Svi smo uspješno izvršili zadatak, a nastalo je mnoštvo najrazličitijih ISE scenarija.

Naši domaćini su se cijelo vrijeme trudili da nam boravak na stručnom usavršavanju bude ugodan. Organizirali su nam posjet Posejdonovom hramu uz veličanstveni zalazak sunca i večeru na plaži. Odveli su nas u novi, prekrasan, moderan Muzej Akropole u Ateni u kojem su izloženi nalazi s Akropole od prethistorijskih razdoblja do antike. Popeli smo se na Akropolu i uživali u prekrasnom pogledu na Atenu, a zatim išli na večeru u domaći restoran gdje smo kušali grčka tradicionalna jela (keftedes, suvlaki, baklavu,…).

Završna večer ove ljetne škole bila je posvećena astronomiji. Ugostili smo astronome iz Atene koji su donijeli svoje teleskope pomoću kojih smo promatrali Mars, Mjesec i Saturn. 

Ova ISE ljetna škola bilo je jedno od boljih stručnih usavršavanja na kojima sam sudjelovala i zahvaljujem svima u CARNetu koji su mi omogućili da postanem dio ESEA zajednice.“

Na ISE Facebooku pogledajte fotografije s ISE ljetne škole (autor: Marica Jurec).

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju