preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 23. 5. 2016. 13:05 | RSS

Učiteljica iz Hrvatske pobjednica međunarodnog ISE natjecanja

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u ožujku je u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta koordinirala provođenje Eratostenovog eksperimenta. Eksperimentu su se priključile 1142 škole  iz cijeloga svijeta, a čak 180 njih bilo je iz Hrvatske. Eksperiment su pratila i dva natjecanja, foto natjecanje i natjecanje za provođenje eksperimenta uz korištenje istraživačkog scenarija učenja. Više o natjecanjima dostupno je na poveznici http://www.carnet.hr/ise/eratostenov_eksperiment#natjecanja.

Tradiciju osvajanja prvih mjesta hrvatskih učitelja na ovim natjecanjima nastavila je gospođa Marijana Karničnik, učiteljica iz Osnovne škole Zdenka Turkovića Kutjevo, koja je između 89 prijavljenih osvojila nagradu za primjenu ISE scenarija učenja. Nagrada je besplatno sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Službena obavijest o pobjednicima natjecanja dostupna je ovdje. Upućujemo čestitke nagrađenoj učiteljici!

Ovim putem želimo podsjetiti da se u ožujku 2015. također provodio Eratostenov eksperiment te promatranje pomrčine Sunca, a pratila su ih tri natjecanja. Sva tri pobjednika bila su iz Hrvatske te osvojila besplatno sudjelovanje na ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Više o tome saznajte ovdje. Potom je u rujnu 2015. zbog velikog interesa ponovno proveden Eratostenov eksperiment, a tada je nagrada za foto natjecanje završila u Hrvatskoj. Više o tome saznajte ovdje.

O eksperimentu

Eratostenov eksperiment globalni je eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Tako učenici i njihovi mentori diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći običan štap. Cilj je eksperimenta, između ostalog, i poticanje istraživačkog učenja. S ciljem da škole u Hrvatskoj motivira na prijavu CARNet je ponovno organizirao webinar o procesu prijave za sudjelovanje u eksperimentu.

Novosti iz ISE projekta pratite na Facebook stranici projekta, na adresi https://www.facebook.com/ISE.Croatia.

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ove web stranice stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju