preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 20. 5. 2015. 13:50 | RSS

CARNet podržao mrežnu suradnju između osam škola u Osječko-baranjskoj županiji

Ulaskom u pilot fazu CARNetovog projekta e-Škole, Osnovna škola Vijenac Osijek i Osnovna škola Franje Krežme Osijek već sada započele su s pripremama za implementaciju ovog nacionalnog projekta kojemu su između ostalog ciljevi informatizacija poslovnih i nastavnih procesa te primjena IKT-a u obrazovanju.

Ovoga puta povodom Međunarodne godine svjetlosti, a kroz CARNetov projekt Inspiring Science Education, u suradnji s OŠ Šećerana, PŠ Baranjsko Petrovo Selo, OŠ Ladimirevci te OŠ „Retfala“, Osijek, osmišljena je i provedena mrežna suradnja na satu fizike.

Jeste li ikad razmišljali o svjetlosti, ili možda o nedostatku iste? Jeste li razmišljali o njenim svojstvima? Svjetlost rasvjetljava mrak. Međutim, ona je puno više od toga. Ako niste znali ona je val ali i čestica, može zagrijati vodu i prostor, utječe na život, a također, ima i različite izvore - prirodne i umjetne. Zvuči zanimljivo da svjetlost može i precizno rezati.

S obzirom na evidentnu važnost svjetlosti, nastavnice fizike iz spomenutih škola; Tanja Paris, Ivana Zakanji, Edita Konjušak, Violeta Kardoš i Tomislava Jukić, udružile su se i 16. travnja 2015.  godine zajedno sa svojim učenicima provele sat na koji su se kao promatrači, putem CARNetovog web-kolaboracijskog alata Adobe Connect, spojile još tri škole iz županije: OŠ V. Becića, Osijek, OŠ Čeminac i OŠ Bilje, Bilje te Odjel za fiziku, Sveučilište J. J. Strossmayera.

Tako je svjetlost povezala fiziku i astronomiju, a tehnologija bazirana na svjetlosti povezala je i sve sudionike i nastavne ideje. Više od stotinu učenika učilo je o svjetlosti promatrajući svoje kolege, uživo ili online,  kako provode pokuse o izvorima svjetlosti, bojama, sredstvima kroz koja se svjetlost rasprostire, o posljedicama pravocrtnog širenja svjetlosti u prirodi (nastanak sjene i polusjene), a pokusi su naposljetku uključili i instrumente zasnovane na svjetlosti koje koristimo u svakodnevnom životu.

Učenici su uz nova poznanstva i interdisciplinarnu nastavu povezali nastavni sadržaj u praksi, i sve to uz visoku razinu interaktivnosti.

Kako su se oni zabavili a uz to i naučili ponešto o svjetlosti, pogledajte na adresi https://connect.carnet.hr/p7xpbbep4sl/.

Kao podsjetnik na naučeno, učenicima može poslužiti scenarij učenja korišten za pripremu i izvođenje ovoga sata.

Navedeni scenarij učenja može poslužiti i kao inspiracija drugim nastavnicima za izvođenje sličnih aktivnosti.

O projektu Inspiring Science Education (ISE)

Tehničku podršku za ovo događanje CARNet je omogućio u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE) koji se financira iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP). Kroz ovaj projekt nastavnicima će se pružiti edukacija, podrška i primjeri implementacije raznih e-alata u nastavu kako bi njihovi učenici bili motiviraniji i uspješniji u svom učenju. Više o projektu saznajte na adresi http://www.carnet.hr/ise.

Ukoliko se odlučite provesti slično događanje, obratite nam se na mail ise-prijava@carnet.hr, postanite ISE škola i ostvarite dobrobiti sudjelovanja u projektu.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju