preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 8. 4. 2015. 16:03 | RSS

Snimke predavanja o prvom spuštanju na komet te spajanja s fizičarima u CERN-u

U sklopu Inspiring Science Education projekta, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet imala je priliku 23. ožujka 2015. godine sudjelovati na manifestaciji 10 dana astronomije u Daruvaru gdje je pružila tehničku podršku prijenosu uživo predavanja o prvom spuštanju na komet, te 31. ožujka na XII. Hrvatskom simpoziju o nastavi fizike "Povezivanje nastave fizike i istraživanja" odakle se uživo spojila s fizičarima u CERN-u. Više informacija kao i snimke spomenutih događanja potražite u nastavku.

10 dana astronomije 2015

Na manifestaciji "10 dana astronomije 2015" koja se održala od 20. do 29. ožujka u Daruvaru koju je organiziralo astronomsko društvo "Kumova slama" u suradnji s djelatnicima Tehničke škole Daruvar, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet sudjelovala je u ulozi prezentatora, evaluatora, promatrača, te kao tehnička podrška dijelu manifestacije.

Na manifestaciji je tako prezentiran ISE projekt koji se financira iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), a kroz koji se nastavnicima pruža edukacija, podrška i primjeri implementacije raznih e-alata u nastavu kako bi njihovi učenici bili motiviraniji i uspješniji u svom učenju. Više o projektu saznajte na adresi http://www.carnet.hr/ise.

U ulozi promatrača, CARNetov tim prisustvovao je Eratostenovom eksperimentu kojeg je provelo nekoliko grupa učenika Tehničke škole Daruvar, s kojima je potom provedena evaluacija te aktivnosti. Potom su imali priliku i nešto novo naučiti gledajući Sunčeve pjege iz nekoliko teleskopa, koji su  bili postavljeni ispred Tehničke škole Daruvar.

Naposljetku, zahvaljujući CARNetovoj tehničkoj podršci, omogućen je prijenos uživo predavanja Ante Radonića, voditelja planetarija s astronautikom Tehničkog muzeja u Zagrebu i veliki popularizator astronomije i astronautike, "Prvo spuštanje na komet", gdje je bilo govora o misiji svemirske letjelice Rosette, njenom desetogodišnjem putovanju i napetom, ali uspješnom slijetanju na neobični komet, te važnosti te akcije za čovječanstvo. U Daruvaru je sa zanimanjem predavanje pratilo više od 50 sudionika, a čak više od 200 njih pratilo je predavanje putem online prijenosa uživo.  Snimku predavanja možete pogledati na adresi http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4041.

XII. Hrvatski simpozij o nastavi fizike

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje na XII. Hrvatskom simpoziju o nastavi fizike koji se pod nazivom "Povezivanje nastave fizike i istraživanja" održao u Zadru od 30. ožujka do 1. travnja 2015. godine, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet sudjelovala je predstavljanjem ISE projekta te kao tehnička podrška događaju koji je uslijedio.

Dana 31. ožujka zainteresiranim nastavnicima fizike, aktivnima u svom radu i djelovanju, predstavila je ciljeve ISE projekta nakon čega je uslijedio prijenos uživo predstavljanja Hrvatskog nacionalnog programa za nastavnike u CERN-u te izravno video javljanje hrvatskih nastavnika fizike i fizičara iz CERN-a. Nastavnike iz CERN-a predvodio je znanstvenik i CARNetov suradnik, prof. dr. sc. Ivica Puljak. U dvorani u Zadru događanje je pratilo 200 sudionika, a više od 100 zainteresiranih iskoristilo je online mogućnost prijenosa, te sa udaljenih lokacija pratilo nastojanja CARNeta, Agencije za odgoj i obrazovanje i fizičara iz CERN-a u popularizaciji znanosti i prirodoslovnih predmeta ISE projektom. Snimka ovog događanja dostupna je na adresi http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4043.

 

Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju