preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 25. 3. 2015. 12:29 | RSS

Eratostenov eskperiment u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Nova Bukovica

Jeste li se ikada zapitali koliko je velika Zemlja u usporedbi s nama? Satelitska mjerenja kažu da je površina Zemlje 510 milijuna km2. S obzirom da je Zemlja toliko velika, mislite li da je moguće izmjeriti je bez pomoći satelita?

Dana 19.3.2015. u vrijeme kada Sunce zauzme najviši položaj, učenici 6.r u sklopu nastave matematike, zajedno s učiteljicom Ivanom Đurasek proveli su Eratostenov eksperiment i time  izračunali opseg Zemlje i to  pomoću jednostavna štapa, sunčeve sjene i naravno znanja matematike.

Eksperiment je proveden u sklopu Inspiring Science Education projekta kojemu je cilj popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta s pomoću postojećih e-learning resursa. Prošle godine je u eksperimentu sudjelovalo 400 škola diljem svijeta i 16 iz Hrvatske, a ove godine smo druga zemlja nakon Grčke po broju uključenih škola.

Prvi koji je izveo ovaj eksperiment bio je Eratosten - grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr.  Izmjerio je Zemljin opseg zapanjujuće točno – 39 600 km. Neko je vrijeme bio upravitelj glasovite knjižnice u Aleksandriji, pa su mu bile dostupne knjige u kojima je bilo pohranjeno sve znanje onog doba. Kako se već tada pretpostavljalo da je Zemlja okrugla, Eratosten je uočio da Sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvog dana ljeta) u Aleksandriji i Sijeni (današnji Asuan).

Kut Sunčevih zraka u Sijeni je iznosio 0°, a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice, pa je udaljenost između dvaju mjesta pomnožio s 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje duž meridijana iznosi 40 008 km.

U Osnovnoj školi Nova Bukovica eksperiment je proveden u 11:48:55 h, kada je Sunce na najvišem položaju. Točno vrijeme mjerenja određeno je pomoću Solarnog kalkulatora. Prvi korak mjerenja bio je postaviti štap (100 cm) okomito na tlo i izmjeriti duljinu sjene koji štap baca, a potom izračunati kut upada sunčevih zraka.

Dobiven je kut od 45.48°. Mjerenje je izvedeno u matematičkom programu GeoGebra.

Da bi izračunali opseg zemlje bila je potrebna škola partner s kojom su izmijenili veličine kutova. Pomoću veličina kutova i udaljenosti između škola došli su do sjajnih rezultata. Najbolja mjerenja ostvarili su sa školama iz:

  1. Lardosa (Grčka) – opseg 39 862 km,
  2. Imbassaia (Brazil) – opseg 39 828 km
  3. školom kneza Branimira, Donji Muć (Hrvatska) – opseg 39 420 km.

Podatke su još izmijenili s OŠ braće Radić, Pakrac, ali zbog premale udaljenosti između škola mjerenje nije bilo relevantno.

Mjerenje su još izveli i pomoću virtualne škole na ekvatoru, mjesto Mbandaka, država Kongo. Virtualnu školu su postavili pomoću programa Google Eartha i pomoću njega izmjerili udaljenost. Za virtualnu školu na ekvatoru, odlučili su se zbog toga što na ekvator sunčeve zrake padaju okomito, te je onda kut upada 0°.

Sve u svemu, ovo je bilo zanimljivo iskustvo koje će se sigurno ponoviti na ovaj ili sličan način i sljedeće godine.

Korijeni učenja su gorki, ali su plodovi slatki.  (Aristotel)

Autor članka: Ivana Đurasek, prof.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju