preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 25. 3. 2015. 11:27 | RSS

Eratostenov eksperiment i promatranje pomrčine Sunca u Osnovnoj školi kneza Branimira u Donjem Muću

I ove, 2015., kao i prošle godine učenici OŠ kneza Branimira iz Donjeg Muća zajedno s njihovom mentoricom Danielom Ružić Mrak bili su u iščekivanju 19. ožujka. Zašto? Opet su svjetlo dana ugledali metarski štapovi kojima su učenici i njihovi mentori diljem svijeta pokušavali što točnije odraditi mjerenja kojima je pred 2200 godina Eratosten odredio opseg Ekvatora.

Mjerenja su provele osnovne i srednje škole diljem svijeta, pa tako i OŠ kneza Branimira iz Donjeg Muća. Ove godine mjerenja su proveli sudjelujući u njima na dvije razine. Preko Etwinning zajednice i ISE zajednice učitelja.

Partner škola bila je OŠ Vladimir Nazor iz Nove Bukovice s mentorom Ivanom Đurasekom, OŠ Lipik s mentorom Markom Svjetličićem i jedna osnovna škola iz Brazila, a neovisna mjerenja izvršena su i u odnosu na imaginarnu školu u Mossaki, u Kongu(Afrika) koja se nalazila na samom Ekvatoru.

Škole su mjerenja započela svaka u određeni sat, ovisno o tome kada je kod njih Sunce bilo u zenitu. Odredili su sjenu štapa te povukli hipotenuzu koja je sa štapom zatvorila onaj važni kut koji je trebao. Ove su godine metode bile sofisticiranije jer je većina učitelja koristila Geogebru kao alat koji vrlo precizno određuje taj kut.

Zatim se udaljenost između gradova dijelila ili sa samim kutom ako je partner škola bila na Ekvatoru, ili sa razlikom tih kutova ako je partner škola na istoj polutci kao i vaša, ili pak sa zbrojem kutova, ako su škole na različitim polutkama. Dobiveni rezultat množio se sa 360 ° i dobivala se duljina Ekvatora.

Aktivnost je bila zanimljiva i zabavna, a rezultati su se očekivali s nestrpljenjem. Ostvarili su tako videokonferencijsku veza s učiteljem Markom Svjetličićem iz OŠ Lipik, razmjenjivali kutove, mjerili i koristili do tada stečena znanja. Razmijenili su fotografije, koristili Androide, aktivirali se na Facebooku. Bilo je lijepo vidjeti takav interes kod djece.

Sljedeći dan, 20. ožujka Sunce je prekrio Mjesec, pa se u Hrvatskoj djelomična pomrčina Sunca mogla pratiti od 9:30 do 11:45. Pratili su je i u  OŠ kneza Branimira iz Donjeg Muća pa su nastale i fotografije pomrčine u četiri faze i one kada je Sunce bilo zaklonjeno najvećim dijelom.

 

 

Autor članka: Daniela Ružić Mrak, prof.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju