preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 23. 3. 2015. 12:03 | RSS

Eratostenov eksperiment i promatranje pomrčine Sunca u Osnovnoj školi Franje Krežme Osijek

U Osnovnoj školi Franje Krežme Osijek učenici i nastavnici proveli su kvalitetan, koristan i zabavan kraj prethodnog tjedna. Tako su 19. ožujka proveli globalni, Eratostenov eksperiment, a 20. ožujka iz promatrali su pomrčinu Sunca. Kako su se proveli i kakvi su njihovi dojmovi, pročitajte u nastavku.

Eratostenov eksperiment

U četvrtak, 19. ožujka 2015. godine, fizičari, fotografi, geografi i matematičari Osnovne škole Franje Krežme Osijek zajedno sa svojim učenicima proveli su globalni, Eratostenov eksperiment.

U trenutku kada se Sunce našlo u prikladnom položaju izračunali su opseg Zemlje pomoću jednostavnog štapa. Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. Izmjerio je Zemljin opseg zapanjujuće točno – 39 600 km. Naime, neko je vrijeme bio upravitelj glasovite knjižnice u Aleksandriji  pa su mu bile dostupne knjige u kojima je bilo pohranjeno sve znanje onog doba. Kako se već tada pretpostavljalo da je Zemlja okrugla, Eratosten je uočio da Sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvog dana ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan).

Kut Sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0°, a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice pa je udaljenost između dvaju mjesta pomnožio s 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje duž meridijana iznosi 40 008 km.

Kako bi izračunali opseg Zemlje bila im je potrebna škola partner pa su surađivali sa OŠ Bartula Kašića iz Zadra. Kada su podijelili rezultate dobivenih kuteva, prionuli su računanju opsega. Za opseg Zemlje dobili su rezultat: 38 500 kilometara. Zadovoljni smo našim mjerenjem i rezultatima.

Eksperiment je proveden u sklopu Inspiring Science Education projekta kojemu je cilj popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta s pomoću postojećih e-learning resursa.

Promatranje pomrčine Sunca

U petak, 20. ožujka 2015. godine dogodila se djelomična pomrčina Sunca koja je djelomično bila vidljiva u Hrvatskoj. Mjesec je pokrio oko 54 % promjera Sunčevog diska. Početak pomrčine u Osijeku bio je u 9:37 h, svoj maksimum dostigla je u 10 sati i 45 minuta, a završila u 11:56.

Pomrčina Sunca nastaje kada Mjesec dođe između Zemlje i Sunca, djelomično ili potpuno zakloni Sunce i stvori sjenu na Zemlji. U jednoj se godini dogode barem dvije pomrčine Sunca, a najviše ih može biti pet.

U Osnovnoj školi Franje Krežme Osijek pomrčinu su promatrali pomoću simulacije programa Stellarium, i crtali ju u holu škole, a fotografi su u dvorištu škole fotografirali i snimali događaj pomoću posebnog filtera na fotoaparatu. 

Fotogalerija s ova dva događanja dostupna je na Facebooku ISE projekta, a kako izgleda pomrčina iza objektiva djelatnika OŠ Franje Krežme, pogledajte u nastavku.


Autor članka: Ivana Zakanji, prof.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju