preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 6. 2. 2015. 08:38 | RSS

Održan ISE webinar prof. dr. sc. Ivice Puljka: Od čega se sastoji svemir? Pogledajte snimku!

Inspiring Science Education webinar na temu „Od čega se sastoji svemir?“ je, 30. siječnja 2015. godine u 14 sati, održao prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB).

Ovo je bio jedan od najposjećenijih CARNetovih webinara s više od 150 prijavljenih sudionika. Kada na chatu Adobe Connect kolaboracijskog alata, koji nam je poslužio kako bi prof. dr. sc. Ivicu Puljka doveli u svih 150 + učionica, čitamo komentare korisnika poput „odlično, inspirativno, zanimljivo, prekrasno, zabavno predavanje, hvala“ te kada izjavljujete da ste za vrijeme svog školovanja imali ovakvog profesora, vjerojatno bi studirali fiziku, imate 1000 pitanja, ne znate odakle početi, ovo predavanje vam je pravo osvježenje dana; ispunjeni smo ponosom i veselimo se idućoj prilici kada ćemo organizirati nešto slično. Sve buduće edukacije bit će objavljene na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija te na Facebook stranici projekta https://www.facebook.com/ISE.Croatia.

Tijekom i nakon webinara uslijedili su pozivi profesoru Puljku u razne dijelove Hrvatske, kao i obavijesti gdje profesor već gostuje i izlaže.  Osim toga, profesor Puljak je pozvao nastavnike da se priključe njegovom projektu putovanja nastavnika fizike u CERN, a sve one koji imaju  pitanja da mu se obrate na mail. Volimo entuzijazam kojim je naš vrlo stručan i neposredan predavač „zarazio“ zainteresirane slušatelje a i također način na koji je približio zagonetni i premalo istraženi svemir i onima najmlađima.    

Ovaj webinar bio je po mnogočemu poseban a izdvajamo i činjenicu da su nam se, osim učitelja i nastavnika, priključili i studenti Studija geografije te Odsjeka za Učiteljski studij (Filozofski fakultet Split), 20 gimnazijalaca iz Supetra na Braču, učenici Osnovne škole Gustava Krkleca ali vjerujemo i mnogi drugi koji nam se nisu javili u chat.

Veselu atmosferu koja je vladala u učionicama čak pet razreda Osnovne škole Eugena Kumičić Velika Gorica, možete vidjeti na fotografijama u nastavku.

Posebno ističemo i aktivnost Županijskog stručnog vijeća učitelja matematike Splitsko dalmatinske županije, kojemu je webinar bio dio službenog programa, a gdje su u uvodnom dijelu prisutni upoznati s projektom Inspiring Science Education.

Sažetak webinara

Pitanje "Od čega se sastoji svemir?" spada u popis najvažnijih pitanja na koja još ne znamo odgovor. Kad razmišljamo od čega se sastoji svemir najčešće mislimo da se sastoji od atoma. To nije čudno, jer se sve stvari koje vidimo oko sebe sastoje od atoma. Ali kad ovom hipotezom, da se svemir sastoji samo od atoma, pokušamo objasniti neke od najnovijih znanstvenih rezultata, jednostavno ne uspijevamo. Stoga moramo početi spekulirati o raznim drugim hipotezama, od kojih su najrelevantnije one o postojanju novih vrsta materije i energije u svemiru, koje smo nazvali "tamna materija" i "tamna energija".

U ovom webinaru bilo je govora o tome kako hipoteze o postojanju tamne materije i tamne energije mogu objasniti neke od znanstvenih mjerenja, koncentrirajući se najviše na mjerenje pozadinskog zračenja satelitima WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) i PLANCK. Na kraju se profesor Puljak osvrnuo i na ostala mjerenja koja idu u prilog ovim hipotezama, te ćemo iznio i neka moguća alternativna tumačenja strukture svemira i zakona prirode.

Znamo da se sve što vidimo oko nas sastoji od atoma, a onda nam se nameće pitanje što mi to vidimo i od čega se sastoji svemir? Što još znamo a što pretpostavljamo? Profesor Ivica Puljak u ovih 50-ak minuta webinara proveo nas je kroz priču o tome kako se svemir razvijao a sve s namjerom da saznamo od čega se sastoji. Kad je prestalo naglo širenje svemira i kad je počeo postajati sve rijeđi? Kad je svemir postao proziran i ispunjen svjetlom? Što je hladna smrt svemira? Na ova i druga pitanja odgovor saznajte u webinaru, čiju snimku donosimo u nastavku, a koju možete pustiti svojim učenicima na nekom od planiranih nastavnih satova ubuduće.

Inspiring Science Education (ISE) ima za cilj popularizaciju znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa, a financira se iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju