preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 8. 4. 2014. 13:49 | RSS

Eratostenov eksperiment u II. osnovnoj školi Bjelovar

Učenici šestih i sedmih razreda II. osnovne škole Bjelovar te njihove učiteljice matematike i geografije, 21. ožujka sudjelovali su u globalnom eksperimentu izmjera opsega Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom. Riječ je o Eratostenovom eksperimentu za koji im je bio potreban samo štap i sunčeva sjena i naravno, znanje matematike.

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici. To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.

II. osnovna škola Bjelovar odlučila se na sudjelovanje kako bi na problemskom zadatku učenici uvježbali znanja iz matematike i geografije. Sudjelovali su učenici 7. c na satu matematike (učiteljica Marijanka Ileković, dipl. uč.), 6. c dodatne nastave matematike (učiteljica Milka Fofonjka, mr. sci.) te učenici 6. b i 7. b na satovima geografije (učiteljica Vesna Janko, prof.).

Prije samog eksperimenta napravljene su pripreme koje se mogu vidjeti na https://www.blendspace.com/lessons/M3BNrozz5NXasg/eratostenov-eksperiment.

Eksperiment je proveden dva puta, prvi puta točno u podne (11:59:40), a drugi puta u 12:32:24 radi usporedbe s Gimnazijom "Fran Galović" iz Koprivnice koja se nalazi gotovo na istom meridijanu kao i II. osnovna škola Bjelovar.

Prvi korak je bio mjerenje sjene, a potom se izračunavao kut upada sunčevih zraka. Nakon toga, trebala se izmjeriti udaljenost između II. OŠ Bjelovar i ekvatora, a u drugom pokušaju između II. OŠ Bjelovar i Gimnazije "Fran Galović" iz Koprivnice, za što se koristio program Google Earth.

S izračunom prema ekvatoru tim iz II. osnovne škole Bjelovar iznimno je zadovoljan, a rezultati slijede u nastavku:

  • dužina štapa: 100 cm
  • dužina sjene: 102 cm
  • kut sunčevih zraka: 46°
  • udaljenost od ekvatora: 5081 km
  • opseg Zemlje: 39 764,34 km.

Drugi pokušaj nije dao željene rezultate. Profesorice iz koprivničke gimnazije i II. OŠ Bjelovar su zaključile kako na tako kratkoj udaljenosti (oko 30 km) su potrebna daleko preciznija mjerenja da bi se dobili relevantni rezultati.

U svakom slučaju, ovo je bio izvrstan primjer učenja na praktičnom primjeru, a i prilika za zabavu i međusobno upoznavanje škola.

 

 

 

Članak je izvorno objavljen na internetskim stranicama II. osnovne škole Bjelovar.

Autorica članka: Vesna Janko, prof.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju