preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
Preuzmi RSS
| Objavljeno 10. 12. 2013. 13:25 | RSS

CARNet okupio znanstveno-istraživačku i školsku zajednicu radionicom projekta "Inspiring Science Education"

U organizaciji CARNeta, 3. prosinca 2013. održala se inicijalna vizionarska radionica u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE). ISE projekt se financira iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Radionica se održala videokonferencijskim spajanjem sa sedam udaljenih lokacija: Osnovna škola Šećerana, Veleučilište Požega, CARNet Zagreb, Osnovna škola Ljubo Babić Jastrebarsko, Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj, Osnovna škola Brodarica i CARNet Split.

CARNet je ovom radionicom okupio znanstveno-istraživačku i školsku zajednicu, s namjerom ujedinjavanja znanstvenika i nastavnika kako bi zajedničkim aktivnostima ostvarili glavni cilj ISE projekta, a to je popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem informacijsko komunikacijskih tehnologija (interaktivnih simulacija, aplikacija, obrazovnih igara, itd.).  

Na radionici je sudjelovalo više od 80 sudionika i to:

  • predstavnici sedam znanstveno-istraživačkih ustanova i ustanova koje rade na popularizaciji znanosti (Institut za društvena istraživanja, Institut sinergije znanosti i društva, Tehnički muzej Zagreb, Znanstveno edukacijski centar Višnjan, British Council, Znanstveni edukativno-zabavni centar, Međunarodni institut za znanost i obrazovanje)
  • nastavnici iz 11 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj (OŠ Šećerana, OŠ Vladimira Nazora Čepin, II. Gimnazija Osijek, III. Gimnazija Osijek, Gimnazija Požega, IX. Gimnazija Zagreb, XV. Gimnazija Zagreb, OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj, OŠ Brodarica, OŠ Pantovčak, Zagreb)
  • predstavnici CARNeta
  • predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nakon uvoda u kojem su se prisutni upoznali s projektom i aktivnostima radnog paketa 6, u sklopu kojega se održala radionica, imali su priliku i naučiti nešto o problemskom učenju uz istraživanje, o načinima na koje se može popularizirati znanost uz primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija, te o mogućim preprekama i rješenjima.

Nakon toga, uslijedio je dio u kojem se moglo vidjeti mnoštvo primjera dobre prakse. Kako uz pomoć tehnologije obogatiti i osuvremeniti, te učenicima učiniti zanimljivima sate Prirode i društva, biologije, kemije, matematike, fizike, informatike, predstavilo je sedam škola: OŠ Šećerana, II. Gimnazija Osijek, IX. Gimnazija Zagreb, XV. Gimnazija Zagreb, OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i OŠ Brodarica.

Jedan od zanimljivih dijelova ove radionice svim prisutnima bili su primjeri dobre prakse koje su prezentirali znanstvenici iz sedam znanstveno-istraživačkih ustanova. Kroz svoje prezentacije pokazali su kako svojim aktivnostima doprinose promicanju znanosti među učenicima, koliko je važna demistifikacija „genijalaca“ i „talentiranosti“, pružanje potpore i motiviranje učenika, te povećanje njihovog interesa za znanost, što će se moći postići upravo kroz projekt ISE.

Održana radionica jedna je od važnijih aktivnosti u projektu jer su njeni glavni ciljevi bili upoznavanje s projektom i njegovim ciljevima, predstavljanje dosadašnjih primjera dobre prakse i poticanje korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poučavanju prirodoslovnih predmeta te stvaranje suradničkih online zajednica koje će povezati znanstvenike i nastavnike. Sudionici su imali priliku predstaviti i svoja razmišljanja o potrebama, željama i mogućnostima za njihovo aktivno sudjelovanje u daljnjim projektnim aktivnostima.

Radionica je snimljena te za sve zainteresirane dostupna na CARNetovom MoD portalu.

Osim snimke predavanja, dostupne su i sve održane prezentacije, i to na webu projekta, na adresi http://www.carnet.hr/ise/repozitorij.

Ovim putem pozivamo sve škole koje žele ostvariti suradnju u projektu da nam se obrate putem maila na adresu ise-prijava@carnet.hr.

Svi oni koji žele više saznati o projektu, mogu to učiniti na adresi www.carnet.hr/ise, gdje je dostupno više informacija i o samoj radionici, na adresi http://www.carnet.hr/ise/radionice.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju