preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 4. 1. 2017. u 16:18 sati |

Sinergija

Osim brojnih radionica koje je CARNetov ISE tim organizirao od početka projekta, neke aktivnosti provele su se i u organizaciji drugih institucija i to CARNetovih pridruženih partnera u projektu ISE (http://inspiring-science-education.net/project/affiliation-programme) te brojnih drugih institucija koje za cilj imaju popularizaciju znanosti i korištenju tehnologije. Sinergijom do popularizacije znanosti i tehnologije u nastavi!

Pridruženi partneri

Astronomsko društvo "Kumova Slama"

Astronomsko društvo Kumova Slama osnovano je 5. prosinca 2008. godine na inicijativu 7 zaljubljenika u astronomiju. Trenutno (travanj 2016.) broji više od 170 članova od kojih je 15 aktivno u svakodnevnom radu društva. Bavi se astrofotografijom, redovitim promatranjem nebeskih događaja kao što su meteorski potoci, sunčeve pjege, pomrčine Sunca i Mjeseca, kada građani mogu koristiti opremu društva za promatranje. Detaljnije informacije o radu društva mogu se pronaći na adresi http://www.kumova-slama.hr/.

Od 2009. društvo organizira manifestaciju "10 dana astronomije" koja posjetiteljima nudi predavanja, radionice, igraonice, susret renomiranih svjetskih znanstvenika, party pod zvijezdama i mnoge druge zanimljive aktivnosti. U posljednje dvije godine u manifestaciju se uključila i Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet u okviru ISE projekta. 

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za fiziku

Odjel za fiziku aktivno sudjeluje u razvoju grada Osijeka, cijele regije i Republike Hrvatske s misijom poticanja tog razvoja ustrojem akademskog obrazovanja studenata i pružanja obrazovnih, znanstveno-istraživačkih i drugih intelektualnih usluga svim zainteresiranim korisnicima, fizičkim i pravnim osobama. Misija Odjela uključuje ustroj i izvedbu sveučilišnih studija preddiplomske i diplomske razine iz područja fizike, tehnike i informatike. Svojim radom treba stvarati novo znanje i afirmirati najnovije znanstvene spoznaje i dostignuća drugih domaćih i međunarodnih obrazovnih i istraživačkih institucija i pojedinaca i ta znanja prenositi studentima i gospodarstvenicima u praksi.

Hrvatsko prirodoslovno društvo

Društvo je osnovano 1885. godine u Zagrebu sa svrhom razvoja i popularizacije prirodnih znanosti. Već krajem 19. stoljeća Društvo je pokrenulo znanstveni časopis "Glasnik", koji danas izlazi pod nazivom: "Periodicum biologorum", a godine 1911.pokrenut je časopis "Priroda" koji je jedan od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi. Zalaganjem Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu je 1903. otvorena Zvjezdarnica, a 1965. Planetarij. Društvo je objavilo nekoliko kola popularnih knjiga i knjižica, (ukupno 214 svezaka) i nekoliko zbornika znanstvenih skupova. Već 1914. Društvo se uključilo u zaštitu prirode. Tijekom vremena, iz Hrvatskoga prirodoslovnog društva razvile su se gotovo sve hrvatske prirodoznanstvene udruge pa danas Društvo djeluje kao objedinjavajuća organizacija tih udruga. 
Hrvatsko prirodoslovno društvo s ciljem popularizacije znanosti redovno organizira predavanja na aktualne znanstvene teme, a predavači su profesori hrvatskih sveučilišta, znanstvenih instituta i drugih organizacija kojima je cilj popularizacija znanosti. 


Sinergijske aktivnosti

U nastavku donosimo pregled aktivnosti koje su organizirale druge institucije, a CARNet se priključio tehničkom podrškom, tj. pružanjem mogućnosti prijenosa uživo pojedinih predavanja ili predstavljanjem ISE projekta.

Dan za znanost - Gimnazija "Fran Galović"

Gimnazija Fran Galović 31. svibnja organizirala je "Dan za znanost", projekt koji je pokrenut radi promicanja i popularizacije znanosti. Cilj projekta bio je okupiti što veći broj sudionika svih uzrasta koji će – prema vlastitu odabiru – interaktivno sudjelovati u nizu aktivnosti s područja matematike, fizike, kemije, biologije, elektrotehnike i psihologije.

Održao se 31. svibnja u dvorištu Gimnazije "Fran Galović" od 10 do 16 sati, a sudjelovalo je više od 50 znanstvenika i njihovih asistenata iz Zagreba i Splita koji su za posjetitelje pripremili niz predavanja, radionica, interaktivnih pokusa pomoću kojih su na privlačan i zabavan način približili brojne znanstvene sadržaje široj populaciji.

CARNetov ISE tim prisutnim nastavnicima je predstavo projekt, njegove dosadašnje i buduće aktivnosti te ih pozvao na uključenje u projekt. Više informacija doznajte na internetskim stranicama Gimnazije Fran Galović.

Ljetna škola mladih fizičara

Ljetna škola mladih fizičara održala se na Malom Lošinju u Srednoj školi Ambruza Haračića, od 15. do 21.  lipnja 2014. godine. Organizatori događanja bili su Hrvatsko fizikalno društvo i SŠ Ambruza Haračića.

Ljetna škola okupila je učenike, najbolje na natjecanjima iz fizike, koji su imali prilike prisustvovati iznimno zanimljivim i korisnim predavanjima renomiranih hrvatskih znanstvenika i fizičara.

CARNet je po prvi puta imao priliku sudjelovati na 29. po redu Ljetnoj školi i to u sklopu Inspiring Science Education projekta, na način da je organizirao i održao predavanja i radionice za sudionike u cilju popularizacije znanosti kroz korištenje digitalnih obrazovnih alata i sadržaja, kao i poticanje istraživačkog učenja kod učenika uz naglasak na implementaciju Velikih znanstvenih ideja u obrazovne prakse nastavnika. Više o svemu doznajte ovdje.

Suradnja sa Agencijom za odgoj i obrazovanje

  1. Stručni skup AZOO u Splitu

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održao se stručni skup Osposobljavanje učitelja za primjenu suvremenih obrazovnih tehnologija (za učitelje tehničke kulture te za učitelje i nastavnike fizike u Splitsko-dalmatinskoj županiji). Skup se održao 30. lipnja 2014. u Osnovnoj školi Gripe. Kako se ciljevi skupa preklapaju s ciljevima ISE projekta, CARNetov ISE tim pozvan je za održavanje prezentacije projekta i trendova u obrazovanju kao i radionice o izradi scenarija učenja.

Prezentacija sa skupa u kojoj je vidljiv velik broj korisnih resursa dostupna je ovdje, a fotografije na Facebook stranici ISE projekta.

  1. Stručni skup AZOO u Rijeci

U Osnovnoj školi Podmurvice u Rijeci 4. srpnja održan je stručni skup "Suvremene metode učenja i poučavanja u nastavi fizike" u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. CARNetov ISE tim na skupu je predstavio ISE projekt i obrazovne trendove te održao radionicu o izradi scenarija učenja. Sudjelovalo je preko 30 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Rijeke i okolice, od kojih su većina bili nastavnici fizike.

Zimska škola fizike u Osijeku 2015.

Zimska škola fizike u Osijeku održala se 7. veljače 2015. godine od 9 do 14 sati, u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva - podružnica Osijek a u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem učitelja fizike Osječko-baranjske županije - istok, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Odjelom za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska škola okupila je darovite mlade fizičare, učenike osnovnih škola s područja Slavonije, učitelje fizike, studente fizike i njihove profesore.

CARNet je po prvi puta imao priliku sudjelovati na 11. po redu Zimskoj školi fizike i to predstavljajući projekt Inspiring Science Education, kojemu je cilj popularizacija znanosti kroz korištenje digitalnih obrazovnih alata i sadržaja, kao i poticanje istraživačkog učenja kod učenika uz naglasak na implementaciju Velikih znanstvenih ideja u obrazovne prakse nastavnika.

Više informacija dostupno je ovdje.

10 dana astronomije - održan prijenos uživo predavanja "Prvo spuštanje na komet" (Ante Radonić)

U ponedjeljak, 23. ožujka 2015. od 19 do 21 sat, gospodin Ante Radonić, voditelj planetarija s astronautikom Tehničkog muzeja u Zagrebu i veliki popularizator astronomije i astronautike, održao je predavanje na temu „Prvo spuštanje na komet“. Predavanje se održalo u sklopu manifestacije "10 dana astronomije" koju organizira CARNetov suradnik u projektu ISE, astronomsko društvo "Kumova Slama".

Gospodin Radonić govorio je o tome što je sve bilo potrebno za uspješno slijetanje prve sonde na površinu jednog kometa i što to znači za čovječanstvo. Riječ je o sondi Rosseta koja se 12. studenoga 2014. uspješno spustila na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Više informacija o sondi Rosseta pročitajte na adresi  http://www.zvjezdarnica.com/astronomija/dogadanja/rosseta-europski-lovac-na-komet/13.

Uz CARNetovu tehničku podršku, koja je pružena u sklopu ISE projekta, predavanje se prenosilo uživo a snimka je dostupna na sljedećoj poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/8480.

Povezivanje sudionika XII. Hrvatskog simpozija o nastavi fizike i fizičara u CERN-u

U sklopu XII. Hrvatskog simpozija o nastavi fizike ˝Povezivanje nastave fizike i istraživanja˝ koji se održao u Zadru od 30. ožujka do 1. travnja 2015. godine, CARNet je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje održao predavanje „Popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta ISE projektom“, na koje se nadovezalo predstavljanje Hrvatskog nacionalnog programa za nastavnike u CERN-u te izravno video javljanje hrvatskih nastavnika fizike i fizičara iz CERN-a.

Više o simpoziju vidljivo je na adresi http://nastavna-sekcija.hfd.hr/plan-i-program-rada-simpozija/.

Tako su o popularizaciji znanosti ISE projektom u ime CARNeta govorile Maja Quien i Ivana Vugdelija, Ivana Katavić u ime AZOO-a, a prof. dr. sc. Ivica Puljak iz CERN-a se javio s grupom hrvatskih nastavnika fizike i fizičara.

Predavanje i spajanje s CERN-om uz prijenos uživo, održao se 31. ožujka od 10:10 do 10:30 h, prema sljedećem rasporedu:  

  • 10:00 – 10:20 h: Popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta ISE projektom
  • 10:30 – 11:00 h: Pauza
  • 11:00 – 11:30 h: Hrvatski nacionalni program za nastavnike u CERN-u uz video javljanje hrvatskih nastavnika fizike i fizičara iz CERN-a.

Prijenos uživo ovog predavanja CARNet je omogućio u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE) koji se financira iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP). Kroz ovaj projekt nastavnicima se pruža edukacija, podrška i primjeri implementacije raznih e-alata u nastavu kako bi njihovi učenici bili motiviraniji i uspješniji u svom učenju.

Održan prijenos uživo Misije IRB-a 2015.: "Potraga za jezgrom"

U subotu, 13. lipnja 2015. od 10 do 17 sati na Institutu Ruđer Bošković organizirano je događanje koje je bilo otvoreno za sve posjetitelje, pod nazivom “Potraga za jezgrom 2015”.

Pokusi pomoću kojih se moglo naučiti razlikovati jezgre i njihove vrste, mnoštvo kvizova, nagradnih igara, nova istraživanja svemira, velike zagonetke suvremene medicine, molekularna biologija, bakterije i suživot s njima te sve o stanicama samo su neke od tema o kojima je bilo govora na IRB-u.

Svi zainteresirani učenici mogli su postati znanstvenici na jedan dan! Više informacija o događaju pročitajte na adresi: http://misija2015.irb.hr/

Uz CARNetovu tehničku podršku u sklopu ISE projekta, predavanja u sklopu ovog događanja su se prenosila uživo. Snimke predavanja dostupne su na adresi https://meduza.carnet.hr/index.php/media/videos?query=irb.

Održan prijenos uživo predavanja "Einstein i masa u specijalnoj relativnosti - stoljeće zabluda"

Dana 17. rujna u 19:30 sati CARNet je svojim korisnicima omogućio prijenos uživo zanimljivog predavanja pod nazivom "Einstein i masa u specijalnoj relativnosti - stoljeće zabluda", u organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog društva iz Zagreba.

Navedeno predavanje je dio ponuđenih sadržaja i edukacija Inspirativnih dana, u sklopu projekta Inspiring Science Education projekta. Doc. dr. sc. Davor Horvatić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu govorio je o Einsteinovoj specijalnoj i općoj teoriji relativnosti, koja i stotinu godina nakon što je formulirana nekima i dalje zadaje glavobolje.

Na taj popis danas se mogu dodati još i Higgsov bozon, Higgsovo polje i.... pitanjima nema kraja. Kroz predavanje se pokušalo razjasniti sve navedene pojmove i pokazati ljepotu današnjih fizikalnih teorija. Ispravno razumijevanje tih teorija ne ostavlja puno mjesta zabludama, nego baš suprotno - te teorije pokazuju koliko smo daleko napredovali u razumijevanju svijeta koji nas okružuje.

Za sve one koji nisu bilu u mogućnosti sudjelovati, snimka predavanja dostupna je na https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/8803.

Održan prijenos uživo predavanja "Popularizacija (znanosti) - biti ili ne biti"

U sklopu ISE projekta, dana 24. rujna 2015. godine održan je prijenos uživo predavanja doc.dr.sc. Nenada Judaša, iz Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom predavanja pod nazivom "Popularizacija znanosti - biti ili ne biti", prisutni su se imali priliku zapitati da li je popularizacija znanosti uopće potrebna? Koliko je  učinkovita? Tko znanost treba popularizirati i zašto? Što možemo smatrati pod popularizacijom znanosti? Kako se zapravo znanost popularizira?

Predavanje se održava u sklopu Inspirativnih dana ISE projekta. Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se financira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Predavanje se održalo u organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog društva i časopisa Priroda, a online prijenos omogućio je CARNet, u sklopu ISE projekta.

Za sve koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati, snimka predavanja dostupna je na adresi https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/8833.

Održan prijenos uživo predavanja "O razumijevanju i ljepoti duge - povodom Međunarodne godine svjetlosti"

Dana 26. studenoga 2015. godine u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) dr. sc. Ognjen Milat s Instituta za fiziku u Zagrebu održao je znanstveno-popularizacijsko predavanje ''O razumijevanju i ljepoti duge - povodom Međunarodne godine svjetlosti 2015.''

U sklopu Inspiring Science Education projekta, kojeg sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP), CARNet je pružio tehničku podršku, te omogućio prijenos uživo.

U predavanju je pokazano kako vidljivost duge na nebu presudno ovisi o položaju promatrača u odnosu na Sunce i kišu, ali i o veličini i obliku kišnih kapljica u kojima se duga stvara. Zato dugu u našim krajevima, osim u odlazećim oblacima na istoku, pri zalasku Sunca, ponekad možemo vidjeti i u drugim dobima dana, na drugim stranama svijeta. Ponekad joj uz prvi red, možemo opaziti i drugi! A postoji li i treći red, i četvrti, i viši redovi?  Postoji li nulti red duge, te gdje se i kako može opaziti? Kako se vidi duga ako su kišne kapi zaleđene, a kako u oblacima kristalića leda? I konačno... može li se ipak proći ispod duge?

Saznajte na poveznici na kojoj donosimo snimku predavanja: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/9032.

Zimska škola fizike u Osijeku 2016.

Zimska škola fizike u Osijeku održala se 6. veljače 2016. godine od 9 do 14 sati, u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva - podružnica Osijek a u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem učitelja fizike Osječko-baranjske županije - istok, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Odjelom za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska škola okupila je darovite 70-ak mladih fizičara, učenika osnovnih škola s područja Slavonije, 59 učitelja fizike, te studente fizike i njihove profesore.

CARNet je imao priliku sudjelovati predstavljajući projekt Inspiring Science Education, kojemu je cilj popularizacija znanosti uz korištenje digitalnih obrazovnih alata i sadržaja, kao i poticanje istraživačkog učenja. 

Prezentacija je dostupna na adresi http://www.slideshare.net/IseCroatia/ise-projekt-predstavljen-na-zimskoj-koli-fizike-u-osijeku-6-veljae-2016.

Snimka predavanja "Gravitacijski valovi - mreškanje prostorvremena"

Krajem 2015. godine znanstvenici eksperimenta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) prvi su put izravno detektirali gravitacijske valove, odnosno mreškanje prostorvremena opisanog Einsteinovom općom teorijom relativnosti. Rezultati te detekcije objavljeni su 11. veljače 2016. Po važnosti, ovo je jedno od najvećih otkrića u današnjoj fizici, koje će otvoriti potpuno novi pogled na svemir. Želite li saznati više,  pogledajte snimku predavanja koje je, između ostalog, obuhvatilo kratki povijesni presjek istraživanja gravitacijskih valova, mehanizme njihovoga nastanka, izazove detekcije i revoluciju istraživanja svemira koja je upravo počela.

Predavanje je, 25. veljače 2016. godine u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održao dr. sc. Vibor Jelić, astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Područja njegovog istraživanja su eksperimentalna kozmologija i radioastronomija. Pomoću radioteleskopa LOFAR aktivno sudjeluje u detekciji zračnja starog oko 13 milijardi godina, iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru. 

U sklopu Inspiring Science Education projekta, kojeg sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP), CARNet je pružio tehničku podršku i snimio predavanje. 

Snimka je dostupna na adresi: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/11083.

10 dana astronomije - održan prijenos uživo predavanja "Jesmo li 'za dlaku' izbjegli predvidivo veliko ledeno doba?" i "Od Zemlje do Mjeseca"

Sedmu godinu zaredom astronomsko društvo "Kumova Slama", CARNetov pridruženi partner u projektu ISE, organiziralo je manifestaciju "10 dana astronomije". Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i ove godine u okviru Inspiring Science Education projekta podržala je manifestaciju prijenosom uživo dvaju predavanja, akademika Vladimira Paara pod nazivom "Jesmo li 'za dlaku' izbjegli predvidivo veliko ledeno doba?" koje se održalo 1. travnja u 19 h, te prof. Ante Radonića pod nazivom "Od Zemlje do Mjeseca", koje se održalo 4. travnja u 19 h.

Snimke predavanja: 

Ove godine manifestacija se održala od 1. do 10. travnja, a bogat program posvećen planetu Zemlji posjetiteljima je ponudio predavanja, radionice, igraonice, susret renomiranih svjetskih znanstvenika, party pod zvijezdama i mnoge druge zanimljive aktivnosti. Pregled održanog programa dostupan je ovdje.

Snimka predavanja "Nebeske vatrene kugle"

Iako znanstvenici već dugi niz godina upozoravaju na opasnosti od udara svemirskih kamenih gromada - asteroida i manjih tijela - događaj iz Čeljabinska, od prije tri godine, iznenadio je javnost i sve one koji ne prate to područje znanosti. Predavanje "Nebeske vatrene kugle", koje se održalo 19. svibnja 2016. godine je obuhvatilo pitanja: odakle dolaze ta tijela, što se zbiva kad ulaze u Zemljinu atmosferu, koliko se često to dešava, kakva je povijest udara asteroida u Zemlju, koliko smo imali sreće u slučaju Čeljabinskog udara i razna druga. 

CARNet je u okviru Inspiring Science Education projekta pružio tehničku podršku te snimio predavanje.

Snimku predavanja pogledajte na adresi https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/11294

Snimka predavanja "Dimenzija materijalnog prostora"

Teško je odreći se tradicionalne predodžbe o trodimenzijskom prostoru i prolaznom jednodimenzijskom vremenu kao okviru unutar kojega je oblikovana materija. Međutim, opća relativnost i kvantna fizika pokazuju upravo obratno: postojeća materija oblikuje kompleksnost prostorvremena, i to na svim nivoima: od atoma i kristala, preko Zemlje i Sunca, do Mliječnog puta i cjelokupnog svemira. Postojanje dodatnih, "unutrašnjih" dimenzija prostora i vremena prikazao je predavač na primjerima iz vlastite istraživačke prakse:

  1. četverodimenzijske kristalografske strukture jednog kompozitnog kristala
  2. analize srednje temperature Zemlje.

CARNet je u okviru Inspiring Science Education projekta pružio tehničku podršku te snimio predavanje. 

Predavanje pogledajte na adresi https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/11295.

ISE scenariji učenja predstavljeni na sedmom kongresu nastavnika matematike

U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu od 29. lipnja do 1. srpnja 2016. godine održao se sedmi kongres nastavnika matematike iz Republike Hrvatske. Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet sudionicima je ponudila prezentaciju tri primjera koncipiranja scenarija učenja kroz tri različita europska projekta kojima je u Hrvatskoj nositelj CARNet - Insprinig Science Education, e-Škole te Assesment of Transversial Skills 2020. Sudionici su upoznati s karekteristikama scenarija učenja i specifičnostima pojedinog scenarija, te su imali priliku naučiti kako im spomenuti scenariji učenja mogu pomoći prilikom osmišljavanja nastavnog sata koji će se provesti uz primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija te suvremenih pedagoških metoda.

Prezentacija s kongresa dostupna je na ovoj poveznici.


Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju