preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 4. 1. 2017. u 15:39 sati |

Eratostenov eksperiment 2016.

Po četvrti puta u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, u ožujku 2016. godine održao se Eratostenov eksperiment - globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Eksperiment se diljem svijeta provodi 21. ožujka 2016. godine, a radi preklapanja datuma s proljetnim praznicima u Hrvatskoj, s organizatorima eksperimenta dogovorena je mogućnost provođenja eksperimenta i 17. ili 18. ožujka 2016.!

Vrijedi i napomenuti da se eksperiment može provesti bilo kada, nevezano uz ovakvo organizirano provođenje i spajanje škola. U tom slučaju, eksperiment se provodi sa zamišljenom školom na Ekvatoru uz moguća vrlo mala odstupanja u mjerenju.

U sklopu eksperimenta učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći obični štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja.

U nastavku donosimo vodič kroz eksperiment. 

  1. Prijava: prvenstveno, obavezna je prijava sudjelovanja nastavnika popunjavanjem obrasca na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/register-your-school. Ako u eksperimentu sudjeluje više nastavnika iz iste škole, obavezna je prijava svakog nastavnika na navedenoj poveznici.

S obzirom da je natjecanje međunarodno, naziv škole upisuje se na engleskom jeziku te bez dijakritičkih znakova (npr. Primary school Franjo Krezma umjesto Osnovna škola Franje Krežme, High school Marko Marulic umjesto Srednja škola Marko Marulić, II. Grammar school Varazdin umjesto II. Gimnazija Varaždin).

  1. Spajanje sa školom: kada se skupi određeni broj prijavljenih škola, organizatori će registriranom nastavniku poslati kontakt podatke škola s kojima može provesti mjerenje. Nakon toga nastavnik može kontaktirati školu po želji (jednu ili više njih) i dogovoriti razmjenu podatka mjerenja.

Važna napomena: U slučaju kasne prijave nastavnika, tj. škole za sudjelovanje (dan ili dva ranije) moguće je da neće biti spojeni s nekom školom pa je u tom slučaju mjerenje potrebno provesti sa zamišljenom školom na Ekvatoru.

  1. Važan korak je evidentiranje rezultata mjerenja, koje je organizatorima potvrda da je mjerenje provedeno. Podatke je potrebno upisati na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/submit-your-data.

Ova tri koraka su obavezna za sve koji žele provesti eksperiment. Preporučujemo da se uz praćenje navedena tri koraka nastavnici upoznaju sa detaljnim uputama na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment.

4. Dodatno, nastavnici se mogu prijaviti i za popratna natjecanja ako su organizirana.

Pojednostavljeni prikaz mogućnosti sudjelovanja u eksperimentu (2016.)

Aktivnost Upute Mogućnost sudjelovanja u natjecanjima
Eratostenov eksperiment
  1. Eksperiment: http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment
  1. Foto natjecanje
Eratostenov eksperiment uz primjenu scenarija istraživačkog učenja
  1. Eksperiment: http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment
  2. Primjena scenarija:
  1. Foto natjecanje
  2. Natjecanje za primjenu scenarija učenja

Eratostenov eksperiment uz primjenu scenarija istraživačkog učenja i izrađen video o provođenju

Primjena scenarija:

  1. Natjecanje "ISE Oscar za scenarij, režiju i film"

 

Foto natjecanje

Svi nastavnici koji su proveli Eratostenov eksperiment mogli su se priključiti foto natjecanju. Fotografije koje su konkurirale za nagradu su ili fotografije provođenja eksperimenta, fotografije priprema za eksperiment, ili kreativne fotografije svih uključenih u eksperiment (u nastavku pogledati pobjedničke fotografije iz 2015. godine). Nagrada za najbolju fotografiju koju je odabrao stručni žiri bilo je sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Detaljnije upute nalaze se na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-photo-contest.

Pobjedničke fotografije natjecanja iz 2015. godine:

Bojana Habek, Gimnazija "Fran Galović" Koprivnica - ožujak 2015. godine

Anita Šimac, Osnovna škola Petra Preradovića Zadar, rujan 2015. godine

Natjecanje za provođenje eksperimenta uz korištenje istraživačkog scenarija učenja

Osim kroz foto natjecanje, nudila se još jedna prilika za besplatno sudjelovanje u ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Svi nastavnici koji su primijenili scenarij učenja u provođenju eksperimenta automatski su ušli u izvlačenje slučajnim odabirom. Korištene upute za primjenu scenarija učenja dostupne su ovdje. Više informacija o ovom natjecanju dostupno je na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-online-lesson-contest. Ovo natjecanje provelo se i u ožujku 2015. godine, kada je nagradu osvojio gospodin Zlatko Norac iz Osnovne škole Ravne Njive, Split.

Za eventualne nejasnoće i pitanja javite nam se na ise-prijava@carnet.hr ili 01 6661 739. 

Održan webinar "Mjerenje opsega Zemlje Eratostenovim eksperimentom - jednostavno i suvremeno!"

Webinar Mjerenje opsega Zemlje Eratostenovim eksperimentom - jednostavno i suvremeno! namijenjen nastavnicima fizike, geografije i matematike, ali i svima ostalima zainteresiranima za provedbu Eratostenovog eksperimenta, održan je 7. ožujka 2016. godine.

Sudionici webinara imali su priliku upoznati se s koracima za sudjelovanje u eksperimentu te s jednostavnim e-alatima za njegovu provedbu. Ovaj eksperiment može se provesti i uz tzv. ISE scenarije učenja odnosno svojevrsne pripreme za nastavni sat koji su ujedno i nastavni materijal, a također su bili predstavljeni na webinaru. Sudionici su se upoznali i s natjecanjima koja prate provođenje eksperimenta, a koja će najsretnije i najkreativnije odvesti na stručno usavršavanje na ISE ljetnoj školi u Grčkoj.

Za one koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati webinaru, donosimo snimku webinara: https://connect.carnet.hr/p26c621oss9/.

Prezentacija korištena na webinaru dostupa je na adresi: http://www.slideshare.net/IseCroatia/ise-webinar-eratostenov-eksperiment-oujak-2016.

O Eratostenu

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici.To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.

Eratostenov eksperiment 2015.

Ovim putem želimo istaknuti da je u ožujku 2015. godine eksperiment provelo 507 škola diljem svijeta, a nama je posebno zanimljiv podatak da je sudjelovalo čak 129 škola iz Hrvatske. Također, u rujnu 2015. godine eksperimentu su se priključile 344 škole iz 31 države, od kojih su 94 hrvatske škole. Eksperimente su pratila i 3 natjecanja a u sva 3 natjecanja pobijedili su nastavnici iz hrvatskih škola. Više o spomenutim eksperimentima i natjecanjima može se pročitati na http://www.carnet.hr/ise/eratostenov_eksperiment_2015.


Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju