preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 16. 5. 2016. u 14:07 sati |

ISE MOOC 2016: obrazovni trendovi i digitalni alati u nastavi (ZAVRŠEN)

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, u ulozi nacionalnog koordinatora, od travnja 2013. godine provodi projekt Inspiring Science Education, kojemu je cilj popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije i dostupnih e-resursa. Tijekom više od dvije godine idući u korak sa zadanim ciljevima, u projekt je okupljena velika zajednica škola i inspirativnih nastavnika zainteresiranih za projekt. Poseban interes postignut je prilikom organizacije besplatnih edukacija koje su do sada (svibanj 2016.) obuhvatile gotovo 5700 nastavnika diljem Hrvatske, pa iz tog razloga, a sa željom da svojim korisnicima ponudi optimalan program, CARNet u sklopu projekta pokreće i drugi, ISE MOOC 2016 (masovni otvoreni online tečaj) koji počinje 20. svibnja 2016. i traje do 6. srpnja 2016.

Komu je tečaj namijenjen?

Tečaj je namijenjen:

  • Učiteljima i nastavnicima koji žele realizirati suvremenu nastavu s fokusom (ali ne isključivo) na STEM područja tj. znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, koja uključuju prirodne znanosti - fiziku, biologiju, kemiju, astronomiju, geologiju/geografiju, informatiku.
  • Nenastavnom osoblju škole, obrazovnim stručnjacima i onima koji se žele pobliže upoznati s obrazovnim trendovima i realizacijom suvremene nastave.

Cilj tečaja

Cilj ovoga tečaja je polaznike naučiti primijeniti odabrane suvremene nastave metode i tehnologije, a bit će fokusiran na istraživačku, problemsku i projektnu nastavu te tzv. igrifikaciju kako bi nastavni sat bio usmjereniji na učenika. Polaznici će imati priliku naučiti koristiti e-resurse dostupne na ISE portalu, i to prvenstveno ISE scenarije učenja. Naučit će se koristiti nizom e-alata i oblikovati nastavnu jedinicu prema odabranoj suvremenoj metodi.


Sadržaj tečaja

Sadržaj tečaja osmišljen je kako bi polaznicima razvio znanja i vještine za suvremenu nastavu uz IKT ali i osnažio njihovu kreativnost u osmišljavanju nastavnog procesa. Uz svu dostupnu tehnologiju, neupitna je ključna uloga nastavnika za uspješno prenošenje znanja te razvijanje interesa učenika za pojedina područja. Danas nastavnik ima na raspolaganju puno više resursa koje može koristiti u nastavi a ovaj tečaj bi trebao doprinijeti upoznavanju i primjeni odabranih pedagoških pristupa i obrazovnih resursa.

Cjelokupni sadržaj podijeljen je na pet poglavlja, a svako poglavlje sadrži lekcije. U nastavku donosimo kratki opis poglavlja:

  1. Prvo, uvodno poglavlje polaznicima donosi pregled tečaja i uvod u tečaj. Tu će imati priliku upoznati se sa svim aktivnostima odnosno zadacima koji se očekuju od njih.
  2. Drugo poglavlje, "Obrazovni trendovi za suvremenu nastavu", fokusira se na osnaživanje pedagoške pozadine za realizaciju suvremene nastave a posebno one realizirane uz pomoć IKT-a. Tako  će se obraditi pedagoški pristupi koji podrazumijevaju aktivnije učenje i poučavanje a to su istraživačka, problemska i projektna nastava, te igrifikacija u obrazovanju odnosno primjena dinamika, mehanizama ili elemenata igara za povećanje koncentracije učenika.
  3. Nakon osnaživanja pedagoških znanja, polaznici će se u poglavlju "Odabrani digitalni alati za primjenu u nastavi" usmjeriti na upoznavanje s e-alatima za primjenu u nastavi. Pomoću video tutorijala učiti će kako koristiti e-alate od kojih su neki primjenjivi u svim predmetima dok su neki tematski fokusirani na određene prirodoslovne predmete.
  4. U četvrtom poglavlju, "Odabrani digitalni portali i simulacije za primjenu u nastavi", polaznici će imati priliku upoznati se s portalima i simulacijama za primjenu u nastavi. Izdvojeni portali sadrže veliki broj edukativnih materijala, simulacije te vizualizacije koje polaznici jednostavno mogu integrirati u redovitu nastavu.
  5. petom poglavlju, "ISE scenariji učenja kao otvoreni obrazovni sadržaji", polaznici provode naprednije aktivnosti - osmišljavanje vlastitog sata uz IKT i primjenu stečenog znanja. Upoznat će se i s otvorenim obrazovnim sadržajima i izradom digitalnih scenarija istraživačke nastave. 

Evaluacija znanja

Kao dokaz stečenih znanja i vještina, polaznici mogu dobiti osnovnu i naprednu značku te odgovarajuće potvrde. 

Osnovnu značku pod nazivom "ISE znalac" i odgovarajuću potvrdu polaznik dobiva ako uspješno riješi tri jednostavne provjere znanja, jednu o obrazovnim trendovima i dvije o digitanim alatima.

Naprednu značku pod nazivom "ISE guru" i odgovarajuću potvrdu polaznik dobiva ako uspješno riješi spomenute tri provjere znanja, izradi svoj ISE scenarij učenja te na kraju tečaja ocijeni druge scenarije učenja.

Detaljnije upute za dobivanje znački dostupne su u tečaju. 

Polaznik značke može koristiti kao dokaz određenih znanja i vještina, prenijeti ih u svoj profil na sustavu Loomen ili objaviti na drugim web stranicama. Više o značkama može se pronaći na adresi: http://openbadges.org.

Dinamika tečaja

Tečaj traje šest tjedana i tijekom svakog tjedna obrađuju se određene teme (lekcije) i to čitanjem sadržaja, gledanjem videa i grafičkih prikaza te rješavanjem testova znanja i zadataka. Polaznik individualno svladava gradivo i realizira zadatke.

Polazniku se postepeno otvaraju poglavlja tečaja s obzirom na vremenski period koji je planiran za obradu poglavlja. Okvirno, svakih tjedan ili dva otvara se novo poglavlje.

Polaznik nakon upisa na tečaj može vidjeti popis svih poglavlja i lekcija ali im ne može svima pristupiti.

Kako je dinamika tečaja prilagođena polazniku?

Prije svega, važno je napomenuti da tempo učenja u potpunosti određuje polaznik, i da je rok za završavanje svih aktivnosti 6. srpnja 2016.

Planirani tjedni angažman je pet do osam sati (ovisno o predznanju polaznika), koje će se rasporediti za svladavanje cijelog sadržaja i zadataka predviđenih za taj tjedan. Tjedni sadržaj može se svladati u bilo kojem periodu jer je dostupan 24 sata na dan, a može se i razdijeliti u više dijelova i to s obzirom na to s koliko vremena polaznik raspolaže.

Polaznik sam bira kojemu sadržaju će posvetiti više vremena. Tako je npr. moguće preskakanje određenih dijelova lekcija koje dobro poznaje, a moguće je i ponavljanje onoga što polaznik želi temeljito svladati. Stoga za uspješno završavanje tečaja nije nužno proučavati cijeli sadržaj lekcija nego je nužno realizirati određene zadatke ili riješiti testove znanja.

Pohađanje ISE MOOC-a ne zahtijeva napredne informatičke vještine pa čak ni kontinuirano raspolaganje računalom. Web platforma na kojoj se tečaj nalazi jednostavna je za korištenje.

Kako se upisati na tečaj?

Na tečaj se može upisati maksimalno 500 polaznika. Nakon popunjavanja predviđenog broja mjesta, sustav će obavijestiti kako se više ne može samostalno upisati na tečaj.  

Kako bismo olakšali upis na tečaj, pripremili smo upute pa vas molimo da ih pažljivo pročitate prije početka upisivanja tečaja. 

Ovdje preuzmite upute za upis - ISE MOOC 2016

Napominjemo da polaznik može odabrati samo jedan način prijave, koji treba koristiti do kraja tečaja. 

Pristup tečaju

Tečaju pristupate na adresi https://mooc.carnet.hr/ te potom odabirete način koji ste odabrali prilikom upisa: AAI@EduHr, Google, Facebook ili novi korisnički račun kojeg ste kreirali za ovaj MOOC (pogledati upute za upis). 

Impresum

Autor tečaja: Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet

Tečaj je nastao 2016. godine.


Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog. 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju