preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 4. 1. 2017. u 15:44 sati |

ISE MOOC 2015 (ZAVRŠEN)

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, u ulozi nacionalnog koordinatora, od travnja 2013. godine provodi projekt Inspiring Science Education, kojemu je cilj popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije i dostupnih e-resursa. Tijekom više od dvije godine idući u korak sa zadanim ciljevima, u projekt je okupljena velika zajednica škola i inspirativnih nastavnika zainteresiranih za projekt. Poseban interes postignut je prilikom organizacije besplatnih edukacija koje su do sada (listopad 2015.) obuhvatile više od 1700 nastavnika diljem Hrvatske, pa iz tog razloga, a sa željom da svojim korisnicima ponudi optimalan program, CARNet u sklopu projekta pokreće prvi ISE MOOC (masovni otvoreni online tečaj) koji počinje 2. studenoga 2015. i traje do 13. prosinca 2015.

Pogledajte promotivni video!

Komu je tečaj namijenjen?

Tečaj je namijenjen:

 • Učiteljima i nastavnicima koji žele realizirati suvremenu nastavu s fokusom (ali ne isključivo) na STEM područja tj. znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, koja uključuju prirodne znanosti - fiziku, biologiju, kemiju, astronomiju, geologiju/geografiju, informatiku.
 • Nenastavnom osoblju škole, obrazovnim stručnjacima i onima koji se žele pobliže upoznati s obrazovnim trendovima i realizacijom suvremene nastave.

Cilj tečaja

Cilj ovoga tečaja je polaznike naučiti primijeniti odabrane suvremene nastave metode i tehnologije, a bit će fokusiran na istraživačku, problemsku i projektnu nastavu te tzv. igrifikaciju kako bi nastavni sat bio usmjereniji na učenika. Polaznici će imati priliku naučiti koristiti e-resurse dostupne na ISE portalu, i to prvenstveno digitalne scenarije učenja. Naučit će se koristiti nizom e-alata i oblikovati nastavnu jedinicu prema odabranoj suvremenoj metodi.


Sadržaj tečaja

Sadržaj tečaja zamišljen je da polaznicima razvije znanja i vještine za suvremenu nastavu uz IKT ali i osnaži njihovu kreativnost u osmišljavanju nastavnog procesa. Uz svu dostupnu tehnologiju, neupitna je ključna uloga nastavnika za uspješno prenošenje znanja te razvijanje interesa učenika za pojedina područja. Danas nastavnik ima na raspolaganju mnogo više resursa koje može koristiti u nastavi a ovaj tečaj bi trebao doprinijeti upoznavanju i primjeni odabranih pedagoških pristupa i obrazovnih resursa.

Napomena: Sadržaj MOOC-a polaznicima će biti dostupan i nakon završetka tečaja.

Cjelokupni sadržaj podijeljen je na dva dijela, a svaki dio sadrži cjeline koje se sastoje od lekcija:

 1. Osnove korištenja obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi (uspješnim završavanjem ovog dijela polaznik dobiva značku* ISE znalac i potvrdu o završenom tečaju)
 2. Napredna primjena obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi (uspješnim završavanjem ovog dijela polaznik dobiva značku ISE guru i potvrdu o završenom tečaju te priliku za osvajanje vrijedne nagrade u sklopu natjecanja koje se provodi u ovom dijelu tečaja).

* Značka je digitalni dokaz da je polaznik uspješno završio tečaj. Više informacija dostupno je na adresi http://www.openbadges.org.

Prvi dio - Osnove korištenja obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi

Prvi dio traje od 2. do 29. studenoga i sastoji se od sljedećih cjelina:

 1. Prva, uvodna cjelina polaznicima donosi pregled tečaja i uvod u tečaj. Tu će imati priliku upoznati se sa svim aktivnostima odnosno zadacima koji se očekuju od njih.
 2. Druga cjelina, ISE projekt za korištenje IKT-a, polaznike upoznaje s Inspiring Science Education projektom i njegovim korisnim rezultatima koje mogu upotrijebiti u nastavi. Polaznici popunjavaju ISE akcijski plan i priključuju se projektu te se registriraju na ISE portal (ako to nisu napravili ranije).
 3. Treća cjelina, Obrazovni trendovi za suvremenu nastavu, fokusira se na osnaživanje pedagoških kompetencija kod nastavnika za realizaciju suvremene nastave, a posebno one realizirane uz pomoć IKT-a. Tako  će se obraditi pedagoški pristupi koji podrazumijevaju aktivnije učenje i poučavanje a to su istraživačka, problemska i projektna nastava, te igrifikacija u obrazovanju odnosno primjena dinamika, mehanizama ili elemenata igara za povećanje koncentracije učenika.
 4. Nakon osnaživanja pedagoških znanja, polaznici će se u četvrtoj cjelini usmjeriti na upoznavanje s petnaestak e-alata za primjenu u nastavi. Pomoću video tutorijala učiti će kako koristiti e-alate od kojih su neki primjenjivi u bilo kojim predmetima dok su neki tematski fokusirani na određene prirodoslovne predmete.

Drugi dio - Napredna primjena obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi

Nakon uspješno završenog prvog dijela, polaznici se upisuju u drugi dio koji traje od 30. studenoga do 13. prosinca 2015. U drugom dijelu polaznici provode naprednije aktivnosti te za uspješno završavanje dobivaju značku "ISE guru".

Tako drugi dio donosi zadnju, petu cjelinu, pod nazivom Korištenje odabranih e-resursa u nastavi u kojoj će se polaznici fokusirati na osmišljavanje vlastitog sata uz IKT i primjenu stečenog znanja. Upoznat će se i s otvorenim obrazovnim sadržajima i izradom digitalnih scenarija istraživačke nastave.


Dinamika tečaja

Tečaj traje šest tjedana i tijekom svakog tjedna obrađuju se određene teme (lekcije) i to čitanjem sadržaja, gledanjem videa i grafičkih prikaza te rješavanjem kvizova i zadataka. Polaznik individualno svladava gradivo i realizira zadatke ali i sudjeluje u zajedničkim aktivnostima kao što su online diskusije i komunikacija s drugim polaznicima.

Tako je npr. moguće preskakanje određenih dijelova lekcija koje dobro poznaje, a moguće je i ponavljanje onoga što polaznik želi temeljito svladati. Stoga za uspješno završavanje tečaja nije nužno proučavati cijeli sadržaj lekcije već realizirati određene zadatke ili riješiti kvizove. Ipak, potrebno je otvoriti svaku pojedinu lekciju kako biste dobili značku bez obzira na vrijeme koje provedete unutar dotične lekcije.

Polazniku se postepeno otvara sadržaj svakog poglavlja s obzirom na vremenski period kada je planirano da se neko poglavlje obrađuje. Okvirno, svakih tjedan ili dva otvara se novo poglavlje. Polaznik stoga nakon upisa tečaja može vidjeti popis svih cjelina i lekcija.

Kako je dinamika tečaja prilagođena polazniku?

Prije svega, važno je napomenuti da tempo učenja u potpunosti određuje polaznik, i da je rok za završavanje aktivnosti do kraja tečaja.

Planirani tjedni angažman je pet do osam sati (ovisno o predznanju polaznika), koje će se rasporediti za svladavanje cijelog sadržaja i zadataka predviđenih za taj tjedan. Tjedni sadržaj može se svladati u bilo kojem periodu jer je dostupan 24 sata na dan, a može se i razdijeliti u više dijelova i to s obzirom na to s koliko vremena polaznik raspolaže.

Polaznik sam bira kojemu sadržaju će posvetiti više vremena. Tako je npr. moguće preskakanje određenih dijelova lekcija koje dobro poznaje, a moguće je i ponavljanje onoga što polaznik želi temeljito svladati. Stoga za uspješno završavanje tečaja nije nužno proći kroz cijeli sadržaj lekcije već realizirati određene zadatke ili riješiti kvizove. Ipak, potrebno je otvoriti svaku pojedinu lekciju kako biste dobili značku bez obzira na vrijeme koje provedete unutar dotične lekcije.

Pohađanje ISE MOOC-a ne zahtijeva napredne informatičke vještine pa čak ni kontinuirano raspolaganje računalom. Web platforma na kojoj će se tečaj nalaziti jednostavna je za korištenje.

Kako se upisati na tečaj?

Prije svega, važno je napomenuti da je prema zadanim postavkama, sustav dostupan na engleskom jeziku, no to se može promijeniti. Slijedite upute u nastavku.

 1. Ukoliko želite promijeniti jezik, na adresi http://my.proficiens.eu/ odaberite opciju "English", te u izborniku koji se pojavi, odaberite hrvatski jezik.

Slika 1

 1. Slijedi odabir opcije "Niste registrirani?" koja otvara četiri prazna polja: ime, prezime, e-mail, te znamenke koje treba zbrojiti i upisati točno rješenje u kolonu. Napominjemo da je važno upisati ispravne podatke: e-mail adresu koju koristite jer ćete tim putem dobiti lozinku za pristup sustavu, te ime i prezime s dijakritičkim znakovima jer će se na temelju tih podataka izdavati potvrde za završeni tečaj. Nakon toga potrebno je odabrati opciju "Prihvaćam uvjete korištenja".

Slika 2

 1. Odabirom opcije "Prihvaćam uvjete korištenja" dobivate poruku kao na slici 3.

Slika 3

 1. Zatim otvorite e-mail kojeg ste prethodno upisali. U tom mailu dobivate lozinku koju je potrebno upisati na početnoj stranici kojoj pristupate odabirom opcije "Prijavite se u sustav".

Slika 4

Odabirom opcije Prijava u sustav pojavit će se prozor kao na slici 5, gdje upisujte e-mail adresu koju ste ranije upisali i lozinku koju ste dobili e-mailom.

Slika 5

 1. Nakon prijave u sustav odaberite opciju "Pogledajte sve tečajeve" (slika 6)

Slika 6

Nakon toga, pored tečaja "Osnove korištenja obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi", odaberite "Upiši tečaj".

Slika 7

Sada ste upisani na tečaj! Pojavit će se opcija "Pristupi". Odabirom te opcije, od ponedjeljka, 2. studenoga 2015., moći ćete pristupiti sadržaju prvog Inspiring Science Education MOOC-a. Do tada sadržaj neće biti vidljiv.

Preporuka: Za budući lakši pristup tečaju, preporučujemo da promijenite lozinku odabirom opcije ˝Moj profil˝ u gornjem desnom uglu. Dovoljno je upisati dobivenu lozinku (obavezno je upisati lozinku - a ne kopirati/zalijepiti iz maila) te novu, željenu lozinku i kliknete na ˝Spremi˝.

Impresum

Autor tečaja: Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet

Tečaj je nastao 2015. godine.


Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju