preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 23. 5. 2017. u 17:10 sati |

Inspiring Science Education - završen

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancirao se iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP) a glavni mu je cilj bio popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa.

Projekt je trajao od travnja 2013. godine do srpnja 2016. godine a sudjelovalo je 30 partnera iz 15 europskih zemalja. Cilj je bio uključiti 5000 škola od čega 313 škola u Hrvatskoj, no zbog velikog interesa za provedbom ISE aktivnosti, u Hrvatskoj se uključilo 144 škola više što znači ukupno 457 škola, a na međunaronoj razini se uključila ukupno 5091 škola.

Gotovo sve aktivnosti projekta bile su vezane uz ISE portal dostupan na adresi http://portal.opendiscoveryspace.eu/ise. ISE portal je zamišljen je kao polazišna točka za primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT-a) u nastavi, a posebno u tzv. STEM  području (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika). Tako je na navedenom portalu dostupno nekoliko kategorija koje učiteljima omogućavaju pristup novostima u projektu, preporučenim recenziranim e-alatima, alatu za izradu tzv. ISE scenarija učenja te virtualnim zajednicama za razmjenu iskustava i znanja. Vrijedi istaknuti da virtualna ISE zajednica kreirana za učitelje u Hrvatskoj broji više od 900 učitelja (928).

Najveći interes kod učitelja uočen je kod razmjene svojevrsnih digitalnih nastavnih materijala u kojima su integrirani e-alati i digitalni resursi, tzv. ISE scenarija učenja koji su prilagođeni istraživačkom učenju koje je osobito primjenjivo i prikladno za STEM područje.

Aktivnosti koje su provedene obuhvatile su veliki broj učitelja a u nastavku donosimo broj educiranih:

  • radionice - 796
  • webinari - 710
  • prijenosi predavanja uživo - 3 180
  • online tečajevi - 1 514
  • ukupno - 6 200

Poseban interes su izazvali masovni otvoreni online tečajevi (MOOC), jednako kao i virtualni posjet CERN-u, te prijenos popularno znanstvenih predavanja, stručna usavršavanja koja su zbog svojih karakteristika mogli obuhvatiti veliki broj korisnika. Više informacija o pruženoj edukaciji u okviru projekta mogu se vidjeti na adresama http://www.carnet.hr/ise/edukacija/odrzane te http://www.carnet.hr/ise/sinergija.

Kako je ranije spomenuto, na ISE portalu omogućen je pristup brojnim recenziranim e-alatima, a svoj doprinos listi e-alata donio je CARNet svojim preporukama.

CARNet je također pružio podršku za provođenje četiri Eratostenova eksperimenta. Riječ je o eksperimentu kojim se na vrlo jednostavan način mjeri opseg Zemlje. Eksperiment je izazvao veliki interes kod učitelja i učenika. Provođenje eksperimenta pratila su i natjecanja u kojima je čak 5 učitelja iz Hrvatske nagrađeno sudjelovanjem na ISE ljetnoj školi u Grčkoj. Osim nagrađivanja za one koji su sudjelovali u Eratostenovom eksperimentu, CARNet je učiteljima ponudio mogućnost nagrađivanja i kroz natjecanja kojima je cilj bio nagraditi vrijedan angažman učitelja te prepoznati i potaknuti izvrsnost u poučavanju. Riječ je o natjecanjima Napravi pravi POTEZ!” (POpulariziraj TEhnologijom Znanost)„ISE Oscar za scenarij, režiju i film” te „Ja sam ISE Guru” , u okviru kojih je nagrađeno 7 učitelja, jedan odlaskom na ISE ljetnu školu u Grčku, a 6 informatičkom opremom koja će im poslužiti u daljnjem radu i primijeni IKT-a u nastavi. 


Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet zahvaljuje se svim učiteljima koji su sudjelovali u projektu, te na taj način doprinijeli kvaliteti i prepoznatljivosti na europskoj razini.

Više o projektu može se pronaći na službenim stranicama projekta.


Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 


Akcijski plan
Korisni tutorijali
ISE - Priručnik za nastavnike

                

Inspiring Science Education letak, travanj 2014.

                   

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju