preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 18. 1. 2013. u 09:59 sati |

Posebna događanja

U okviru CARNetovog nastupa na INFO sajmu posebno izdvajamo sljedeća događanja:
 

Obilježavanje 20 godina Interneta u RH

Dana 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva hrvatska internetska veza prema svijetu, čime je započelo doba Interneta u Republici Hrvatskoj.
 
Krajem 1991. godine započele su aktivnosti prema organiziranju mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu. Već u rujnu 1992. godine postavljeni su prvi FTP i IRC poslužitelji, a 17. studenog  1992. godine uspostavljena je prva internetska veza Hrvatske sa svijetom. Spojeni smo preko Austrije, brzinom od 64 kbps, a ustanove u zemlji bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps. Uz puno snalažljivosti, kombinirajući postojeću infrastrukturu i nove uređaje, gradi se jezgra CARNetove mreže. Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća CARNet je bio i jedini ISP u Republici Hrvatskoj. Od tada do danas prošli smo dalek i težak put. U subotu, 17. studenog 2012. obilježen je dvadeseti rođendan hrvatskog Interneta - putovanjem u prošlost hrvatskog Interneta, te razgovorom o njegovoj budućnosti koja se događa upravo sada.
 

Fight Club 12 i 13

Još jedan u nizu Fight Club se održao na INFO sajmu i to u dvostrukom izdanju. Na dan otvaranja sajma, 15. studenoga u 12 sati na Zagrebačkom velesajmu borci su ukrstili argumente oko teme e-knjige vs. tiskane knjige. Raspravljali su je li bolje liznuti prst pa okrenuti novu stranicu knjige ili cijelo izdavaštvo treba okrenuti novu stranicu i potpuno se posvetiti elektroničkim knjigama. Moderator događanja bio je Seid Serdarević (Fraktura), a panelisti na strani e-knjiga bili su Milena Bennini (bloggerica), Robert Šipek (Sys Print) i Branka Vuk (CARNet), dok suprotno mišljenje brane Dražen Dabić (Školska knjiga), Hrvoje Kovačević (književnik) i Ljudevit Ludwig Bauer (književnik). T-mobile, sponzor prvog Fight Cluba, darovao je publiku s Planet9 e-čitačem i kuponom za kupnju e-knjiga na online knjižari planet9.hr.
 
Tko misli da je sve bilo bolje i humanije prije Interneta, a tko prije jutarnjeg umivanja provjerava mail moglo se pogledati 17. studenoga u 16 sati, na zatvaranju INFO sajma se raspravljalo o 20 godina Interneta. Padale su teške riječi poput crowdsourcing, social currency, content creation, user experience i customer engagement, a događanje je moderirao Marko Rakar. Dobre strane Interneta zagovarali su Vedran Bajer (Google Hrvatska), Jasmin Redžepagić (novinar) i Albert Novak (CARNet), a loše su propagirali Dubravko Bilić (Agencija za zaštitu osobnih podataka), Morana Rogić (10 dana bez ekrana) i Daniel Lacko (novinar i pustolov). Iskon, sponzor drugog Fight Cluba osigurao je tri nagrade za publiku -  Iskon.TRIOstart paket za 6 mjeseci.
 

TeachMeet

TeachMeet je vrsta neformalnog seminara za stručno usavršavanje nastavnika na kojem nastavnici i obrazovni stručnjaci u obliku mikroprezentacija razmjenjuju iskustva dobre prakse i inovacije iz vlastite nastave. Iako je TeachMeet opušteni susret nastavnika, pravila prezentiranja su vrlo stroga. Tako se redoslijed predavača ne zna unaprijed nego se određuje na licu mjesta pomoću alata za slučajni odabir. Izlaganje svakog pojedinog predavača ograničeno je na tri minute, nakon čega predavač ne samo da mora prekinuti izlaganje, već mora i otplesati s pozornice i mikrofon predati slijedećem nastavniku. To čini TeachMeet vrlo dinamičnim pa je zbog toga, ali i zbog svog neformalnog karaktera postao vrlo popularan oblik stručnog usavršavanja te se organizira u raznim dijelovima svijeta.
 
Udruga Samo jedan klik popularizirala je TeachMeet u Hrvatskoj. Do INFO sajma održano je pet virtualnih Teachmeet susreta na kojima se okupio zavidan broj predavača iz 26 zemalja sa svih šest kontinenata. U suradnji s CARNetovom E-learning akademijom u travnju 2012. održan je i prvi Teachmeet susret uživo na kojem je sudjelovalo 19 nastavnika iz cijele Hrvatske.
 
U subotu, 17.11.2012. godine, u okviru CARNetovog programa na INFO sajmu odžao se treći po redu TeachMeet susret uživo, u organizaciji CARNeta i udruge Samo jedan klik. Više informacija o TeachMeetu, kao i savjete i upute za predavače potražite na stranicama udruge Samo jedan klik.
 

StudentsMeet

Studentsmeet je susret učenika u kojem su učenici i nastavnici zamijenili uloge. Učenici su preuzeli kontrolu nad svojim učenjem kako bi podučavali svoje vršnjake, ali i svoje nastavnike. Učenicima je tako dana prilika da govore o svojim idejama i projektima te da predstave svoj rad u školi i izvan škole. I ovdje vrijede slična pravila kao i za TeachMeet: redoslijed predavača se određuje slučajnim odabirom na licu mjesta. Učenici mogu prezentirati samostalno, u paru ili u grupi od troje učenika, a prezentacije su ograničene na 4 minute, nakon čega učenici moraju prepustiti mikrofon slijedećem predavaču. Susret je namijenjen učenicima u dobi od 12 do 18 godina.

Do INFO sajma održana su dva virtualna StudentsMeet susreta na kojima je svoje ideje predstavilo 50 učenika iz 8 zemalja.  Prvi StudentsMeet uživo održao se u Zagrebu, 17.11.2012. u okviru INFO sajma, a u organizaciji CARNeta i udruge Samo jedan klik. Više informacija o StudentsMeetu, kao i savjete i upute za predavače potražite na stranicama udruge Samo jedan klik.

 

Nasilje nije cool

Projekt "Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!" nastavlja se pod nazivom "Nasilje nije cool", a predstavljanje novog projekta održalo se u četvrtak 15. studenog 2012. godine u 17 sati u sklopu INFO sajma na Zagrebačkom velesajmu na poziv suorganizatora sajma, CARNeta. 

Event je bio zamišljen kao interaktivna učionica moderirana od strane voditeljice projekta Valerije Novak, a uključivao je projekciju dva spota nastala u sklopu kampanje čija je glasnogovornica Daniela Trbović. Osim učenika i profesora koji su imali prilike sudjelovati te redatelja spotova Davida Tešića, i poznate osobe kao što su Ivana Kindl, Lana Klingor, Martin Kuzmanović, Indira Vladić, Boris Đurđević, Daniela Trbović i Mario Petreković prisjetili su se svojih školskih dana te sjeli nazad u školske klupe i pogledali kratke spotove koji se bave tematikom nasilja na društvenim mrežama. Dok prvi spot obrađuje tematiku nasilja na Facebooku, drugi spot se bavi tematikom nasilja na You Tubeu. Nakon prikazivanja potaknula se i otvorena diskusija s Ivanom Jović Biondić, predsjednicom Radne skupine abuse službi hrvatskih pružatelja Internet usluga koja se bavi upravo pitanjem nasilja na Internetu, te psihologinjom Sweom Jelić Tuščić iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. 
 
Poslije diskusije održao se i kreativni video natječaj u kojem je svaki sudionik imao priliku snimiti svoju video poruku o cyber-bullyingu te se najbolja poruka nagradila iPod shuffleom, vrijednom nagradom Apcom Hrvatske.
 
Ovim eventom medijska kampanja „Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!“ koja se provodila kroz program Europske komisije Mladi na djelu te uz potporu Ureda za udruge Vlade RH, doživjela je svoj vrhunac, a CARNet je svojim sudjelovanjem pokazao da i dalje drži prvo mjesto u Hrvatskoj kada je riječ o sigurnoj usluzi na Internetu.

Doručak s novinarima

Doručak s novinarima posebno je događanje održano ujutro prvog dana sajma, kada je CARNet u ležernoj atmosferi prezentirao sva događanja planirana na sajmu INFO.
 

Najbolji rad i prezentacija s CUC-a

Svake godine u okviru CARNetove korisničke konferencije CUC publika i Programski odbor biraju najbolji radi i najbolju prezentaciju konferencije. Ove godine iznimno, nagrađeni autori su bili zamoljeni i da u okviru sajma INFO na glavnoj pozornici pred širom publikom predstave svoje uratke.
 

Izložba starih računala Retro Info

Zahvaljujući Udruzi ljubitelja starih računala Calculus u okviru izložbe "Retro info" bila su prezentirana stara računala s početka 80-tih godina, prva kućna računala, laptopi, konzole za igru, kalkulatori i razni ostali retro gadgeti.
 
Uz organizaciju muzeja starih računala "Peek&Poke“ iz Rijeke, te uz pomoć nekolicine retro entuzijasta iz Zagreba bila je izložena impresivna kolekcija od nekoliko stotina pažljivo odabranih i restauriranih eksponata. Odabrani primjerci starih računala bili su u funkciji, te izloženi na demonstraciju i korištenje posjetiteljima.
 

Retro igraonica

U okviru izložbe bila je organizirana i retro igraonica u kojoj su posjetitelji mogli zaigrati neke od popularnih igara na raznim retro računalima i konzolama kao što su Commodore 64, ZX Spectrum, Atari, Amstrad, pong, te razne retro game konzole.

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju