preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 17. 1. 2013. u 15:36 sati |

Opisi radionica

  =  radionica je namijenjena nastavnicima

  =  radionica je namijenjena učenicima

  = radionica je namijenjena svim zainteresiranima

 

 

 

 

 

 

 

Slikom i zvukom kroz svijet - Videokonferencije u hrvatskim školama

četvrtak, 15.11.2012., 10:00-11:00

Učenici OŠ Horvati koji imaju značajno iskustvo u videokonferenciranju u nastavi opisali su na koji način su videokonferencije učinile njihovu nastavu zanimljivijom i bogatijom, te koje su kompetencije stekli zahvaljujući upravo videokonferencijama. Zatim su se, uz pomoć svoje učiteljice Suzane Delić koja je zaslužna za njihovo putovanje svijetom iz vlastite učionice, spojili videokonferencijom s jednom dalekom lokacijom.

vrh

I djeca mogu naučiti programirati

četvrtak, 15.11.2012., 11:00-13:00

Radionica je namijenjena učenicima od 9 do 12 godina koji žele naučiti samostalno izrađivati interaktivne priče, animacije, igre ili glazbu u besplatnom programu Scratch koji je razvijen sa ciljem poticanja djece da istražuju, smišljaju i ostvaruju svoje zamisli, koje zatim mogu pokazati drugima putem Interneta. Kroz rješavanje vježbi i problema, izradu igara, crtanje i stvaranje animacija, učenici usvajaju osnove programiranja, matematike, vizualnog i interaktivnog dizajna.

vrh

Predstavi se svijetu – registriraj .from.hr domenu i uredi vlastitu web stranicu

četvrtak, 15.11.2012., 13:00-14:00
petak, 16.11.2012., 17:00-18:00
subota, 17.11.2012., 10:00-11:00

Ova radionica namijenjena je svim fizičkim osobama u RH, bez obzira na dob, koji bi se htjeli upoznati s metodom izrade web stranice pomoću Wordpress sustava te besplatno kreirati vlastitu web stranicu na .from.hr domeni.

Radionica je podijeljena u dva dijela. U prvom djelu radionice polaznici su registrirali svoju .from.hr domenu na koju imaju pravo sve fizičke osobe u RH. U drugom dijelu radionice polaznici su naučili izraditi svoju web stranicu pomoću Wordpress CMS-a, sustava za kreiranje web stranica koji je besplatan za korištenje i može se koristiti za različite vrste web stranica, od blogova do mnogo kompleksnijih oblika web stranica. Polaznici su tako krenuli od otvaranja korisničkog računa za CMS, upoznali su se s administratorskim sučeljem Wordpressa, naučili mijenjati predloške, kreirati postove, dodavati medije te kreirati izbornike i stranice.

vrh

Izradite svoju e-knjigu

četvrtak, 15.11., 15:00-16:00
petak, 16.11., 13:00-14:00

e-knjiga je publikacija u digitalnom obliku koja se može sastojati od teksta, slika i multimedijskih elemenata, a namijenjena je čitanju i pregledavanju na elektroničkim uređajima (računalima, tabletima, pametnim telefonima, čitačima e-knjiga itd.). e-knjige se najčešće prikazuju u ePub formatu - formatu specifičnom po tome što izgled e-knjige prilagođava veličini i obliku ekrana čitača.

Veliko tržište e-knjiga otvara se u području digitalnih udžbenika. Do prije svega nekoliko godina digitalni udžbenik podrazumijevao je statični PDF dokument, dok je digitalni udžbenik 21. stoljeća dinamički medij koji je uz tekst popraćen i multimedijskim sadržajem (audio, video, animacije, animirani modeli, kvizovi itd.) kojim se omogućuje interaktivnost učenika i sadržaja.

Polaznici nakon završene radionice mogu izraditi svoju e-knjigu primjenom besplatnih alata, od kojih su neki otvorenog kôda. Kako mnogi nastavnici već imaju pripremljene digitalne materijale, na radionici im se pokazalo kako iz već gotovog, ranije pripremljenog sadržaja (u Word-u) metodom konverzije u ePub format napraviti e-knjigu.  Pored toga, polaznicima se pokazalo kako izraditi i uređivati već ranije izrađenu ili konvertiranu e-knjigu u alatu otvorenog kôda Sigil. Pomoću Sigila polaznici su isprobali dodavanje i uređivanje teksta, dodavanje slika i fontova, izradu tablice sadržaja i poglavlja, te uređivanje metapodataka.

Napravljene e-knjige pregledale su se pomoću nekoliko besplatnih alata za pregledavanje i organiziranje e-knjiga na računalu.

vrh
 

e-Matica – danas i sutra

četvrtak, 15.11.2012., 16:00-17:00
petak, 16.11., 16:00-17:00

subota, 17.11., 11:00-12:00

e-Matica je centralizirani sustav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji služi za upravljanje podacima učenika i djelatnika iz osnovnog i srednjeg školstva. Aplikacija je zamišljena kao digitalni oblik Matične knjige koja se u školama ručno ispunjava. Na kraju školske godine omogućen je ispis svjedodžbi na temelju unesenih podataka o obrazovanju učenika. Također, podaci iz sustava koriste se u Ministarstvu za analizu i planiranje putem jedinstvenog izvještajnog sustava.

Najvažnije prednosti sustava u odnosu na ručni unos podataka su te što su ovim načinom podaci dostupni sa bilo koje lokacije koja je povezana na Internet, a uneseni podaci se automatski sinkroniziraju sa drugim sustavima kao što su NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilista), Prijevoz učenika itd.

Radionica je namijenjena administratorima imenika u školama, kao i razrednicima u školama, a bavila se aktivnostima i poslovnim procesima koje spomenuti korisnici e-Matice odrađuju putem sustava:

  • Dodavanje učenika u školu
  • Formiranje kombiniranih razrednih odjela
  • Formiranje odgojno-obrazovnih skupina
  • Formiranje razrednih odjela
  • Grupni unos učenika
  • Grupno prebacivanje učenika u viši razred
  • Ispisivanje učenika
  • Pojedinačno prebacivanje učenika u viši razred iste škole
  • Prebacivanje učenika u drugu školu
  • Upis učenika u školu

Također, na radionici je bilo pokazano na koje načine si korisnici sami mogu pomoći i kako prijaviti problem ili poteškoću u radu e-Matice.

vrh

Mala škola Twittera

petak, 16.11.2012., 10:00-11:00
subota, 17.11.2012., 13:00-14:00

U Hrvatskoj Twitter nije tako popularan kao Facebook i zasigurno broj korisnika Twittera neće u tako skoroj budućnosti nadmašiti broj ljubitelja Facebooka. Mnogi, na žalost, ne znaju da Twitter pruža fantastične i još uvijek nedovoljno iskorištene mogućnosti svim korisnicima, a pogotovo nastavnicima. Twitter je, naime, odlična podloga za cjeloživotno učenje i neiscrpan izvor materijala kojima nastavnici mogu obogatiti svakodnevni rad u razredu, osuvremeniti ga ili promijeniti na bolje jer, ono što je američki nastavnik John Cotton Dana rekao početkom XX. stoljeća, u današnjem je svijetu posebice aktualno: Onaj tko se usudi podučavati, nikad ne smije prestati učiti. Na Twitteru nije cilj slijediti što više korisnika, nego slijediti kvalitetne korisnike. S vremenom će broj korisnika čije poruke pratimo rasti pa ćemo tako stvoriti našu vlastitu obrazovnu mrežu (PLN – Personal Learning Network) u kojoj ćemo, kao u jednoj velikoj složnoj zbornici, jedni drugima nesebično pomagati i time pridonijeti zanimljivijem, izazovnijem i suvremenijem radu u razredu.

Polaznici radionice su prošli sve korake od otvaranja svog Twitter profila i twitanja do pokretanja vlastite obrazovne mreže. Upoznali su različite Twitter aplikacije pomoću kojih će s lakoćom twitati i pritom surađivati i razmjenjivati iskustva s kolegama iz cijelog svijeta.

vrh

Facebook@school

petak, 16.11.2012., 11:00-12:00
subota, 17.11.2012., 14:00-15:00

Facebook je bez sumnje danas najpopularnija društvena mreža s 995 milijuna aktivnih korisnika. No Facebook je istovremeno i najkontroverznija društvena mreža današnjice. Nijedna druga mreža nije tako često izložena blokadama koje sežu od zabrana za upotrebu na području cijele zemlje (Kina, Pakistan i dr.) pa do zabrana na radnom mjestu ili školi. Sigurnost korisnika, posebice djece i mladih, kao i njihova privatnost još je jedna tema o kojoj se vode mnoge polemike. No, Facebook ima i svojih dobrih strana, a mnoge od njih mogu se iskoristiti u obrazovanju ukoliko se upotrebljavaju na pravilan način. Komunikacija s kolegama, koji žive na različitim stranama svijeta znatno je olakšana, a komunikacija na stranom jeziku odlična je za usavršavanje jezičnih kompetencija. Nastavnici također mogu koristiti Facebook za pokretanje suradnje i projekata među školama te kao mrežu za profesionalno usavršavanje. S učenicima se mogu povezati putem Facebook grupa i stranica te im na taj način ukazati na mogućnosti koje Facebook pruža u učenju. Upotrebom Facebooka u svakodnevnom radu s učenicima, nastavnici će učenike podučiti sigurnoj upotrebi ove društvene mreže i pripremiti ih za život i rad u 21. stoljeću.

Polaznici radionice su imali priliku otvoriti grupe koje će moći koristiti za komunikaciju sa svojim učenicima te pokrenuti stranice za učenje i stručno usavršavanje.

vrh

Klik po klik do fakulteta

petak, 16.11.2012., 12:00-13:00
subota, 17.11.2012., 12:00-13:00

Portal Moja matura namijenjen svim učenicima srednjih škola koji se za državnu maturu žele pripremati pomoću novih tehnologija. Od njegovog pokretanja 2009.g. objavljeno je nekoliko tisuća interaktivnih zadataka kao i poveznica na interaktivne zadatke. Svi zadaci sadrže automatsku povratnu informaciju čime učenici dobivaju mogućnost samovrednovanja. Održano je nekoliko desetaka webinara – videokonferencija koje su vodili profesori iz raznih dijelova Hrvatske. Svi sadržaji objavljeni na portalu prilagođeni su zahtjevima državne mature, pregledni su i lako dostupni, također i putem društvenih mreža. Da je takav način rada i učenja objeručke prihvaćen od strane učenika iz cijele zemlje dokazuje više od 1 400 000 posjeta učenika, koji žele iskoristiti postojeće internetske obrazovne materijale za učenje i za proširivanje znanja.

Polaznici radionice će imati priliku osobno rješavati interaktivne zadatke iz različitih predmeta, poslušati webinare, usporediti studijske programe i dobiti niz korisnih informacija za pripremu za maturu.

Od školske godine 2009./2010. zajedno s Državnom maturom uspostavljen je i Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta – NISpVU. Sustav prije svega služi online prijavi ispita državne mature i studijskih programa, a dostupan je preko portala Postani student, odnosno adrese www.postani-student.hr. Također, ovdje kandidati mogu provjeriti i ažurirati osobne podatke, pregledati upisane ocjene, dobiti uvid u rezultate ispita i provjeriti bodovanje svakog zadatka te kreirati vlastitu listu prioriteta za upis na studijske programe i na kraju pratiti privremene, orjentacijske i konačne rang liste. Dodatno, na samom portalu moguće je pratiti sve obavijesti vezane za rokove, dodatne provjere, dostavu dokumenata, mjesto polaganja, oportunitetne troškove i plaćanje ispita. Na kraju upisnog roka kandidati koji su ostvarili pravo upisa na određeni studijski program dobivaju „upisni broj“ pomoću kojega se i fizički upisuju na visoko učilište, a nekoliko dana nakon ljetnog upisnog roka, ovdje se objavljuje i  popis slobodnih mjesta za jesenski rok. 

Prezentacija je obuhvatila sve korake koji su potrebni za uspješnu prijavu ispita i upis na visoka učilišta putem portala Postani student.

vrh

Otvorena vrata razreda

petak, 16.11., 15:00-16:00

U hrvatskim obrazovnim ustanovama svakodnevno se pišu, izrađuju, nastaju velike količine obrazovnih sadržaja koje nerijetko koriste isključivo njihovi autori. Radionica pod nazivom Otvorena vrata razreda imala je za cilj potaknuti, prvenstveno učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola, ali i sve ostale sudionike na promišljanje o otvorenosti vlastitih obrazovnih sadržaja, ali i o otvorenosti svoje ustanove u poticanju inicijative stvaranja otvorenih obrazovnih sadržaja.

Polaznici radionice su naučili kako pomoću pojedinih besplatnih alata izraditi obrazovne materijale te ih svrstati u kategoriju otvorenih obrazovnih sadržaja.  Polaznici su na radionici mogli izraditi vlastite ili koristiti već postojeće otvorene obrazovne materijale. Budući da Internet, ali i drugi digitalni mediji mijenjaju dosadašnju percepciju o autorskim pravima u kontekstu „fizičkih“ medija, polaznici radionice upoznali su se s pojmovima otvorenih licenci, ali i mogućnostima dijeljenja obrazovnih materijala uz definiranje nekih prava autora.

vrh  =  radionica je namijenjena nastavnicima

  =  radionica je namijenjena učenicima

  = radionica je namijenjena svim zainteresiranima

 

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju