preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 17. 1. 2013. u 15:46 sati |

Opisi predavanja

E-knjige u CARNetu

četvrtak, 15.11., 14:30-15:00

U nizu usluga koje CARNet nudi obrazovnoj zajednici od osnovne škole do fakulteta, sve se češće nalaze i e-knjige. Već nekoliko godina obrazovna zajednica, a s njom i CARNet, polako kreću prema svijetu knjiga u digitalnom formatu, bilo da se radilo o jednostavom .pdf formatu, ePubu kao trenutno standardnom formatu za e-knjige ili pak multimedijalnim sadržajima koji uključuju kako tekst, tako i video, audio ili animirane dijelove sadržaja. U ovom novom području još je mnogo toga otvoreno – od samih formata u kojima se izrađuje i nudi sadržaj, preko zaštite e-knjiga od kopiranja i zlouprabe, do platformi i alata pomoću kojih ih je moguće koristiti. Ta pitanja osobito dolaze do izražaja kada su u pitanju e-udžbenici, koji su za autore i nakladnike znatno zahtjevniji radi svoje pedagoške dimenzije koja uključuje kako tekst tako i sve vizualne elemente koji udžbenike čine nastavnim sredstvima. Kada govorimo o e-udžbenicima, osim tehničkih pitanja, tu su i ona regulatorne prirode, jer njihovo korištenje u nastavi podrazumijeva i da je njihov status u učionici jasno definiran zakonom i standardima.

Kroz prezentaciju tri CARNetove usluge koje nude e-knjige – e-Knjižnice, eLektira i eduKnjižare, bilo je riječi upravo o ovim važnim i aktualnim pitanjima.

 vrh

Jeste li sigurni (na Internetu)?

četvrtak, 15.11., 15:00-15:30
petak, 16.11., 10:00-10:30

Razvoj Interneta i rast broja korisnika koji aktivno koriste Internet donosi sa sobom i mnoštvo sigurnosnih izazova. Zaključno s 2011. godinom, zabilježeno je 2,2 milijarde korisnika koji imaju pristup Internetu, a procjenjuje se kako je u svakom trenutku na Internetu aktivno više stotina milijuna korisnika. Među velikom količinom sadržaja i velikim brojem korisnika koji su međusobno dostupni unutar nekoliko sekundi, na Internetu je prisutan i znatan broj zlonamjernih korisnika te štetnih sadržaja.

Rastom broja korisnika i mogućnosti njihovog međusobnog povezivanja te načina komunikacije, pri čemu danas najznačajniju ulogu igraju društvene mreže, kao sve veći problemi pojavljuju se krađa identiteta, povreda privatnosti, online nasilje i ostali oblici zloupotrebe sredstava komunikacije.

Kako Internet nije kontrolirani medij i ne postoji centralno kontrolno tijelo, odgovorno ponašanje svakog pojedinca je preduvjet njegovog sigurnog korištenja.

U sklopu ovog predavanja namijenjenog prvenstveno učenicima bilo je moguće saznati koje su sigurnosne prijetnje prisutne na Internetu, ponajviše na društvenim mrežama, te kako pravilno koristiti Internet i zaštititi svoja računala.

 vrh

Centar za sigurniji Internet

četvrtak, 15.11., 15:30-16:00
petak, 16.11., 10:30-11:00

Motivacija za uspostavu Centra za sigurniji Internet bila je objediniti, povezati i uskladiti akcije institucija koje se bave sigurnošću djece i mladih na Internetu s različitih aspekata: psiholoških, pedagoških, socioloških, računalnih, informacijskih, zakonodavih.

Ciljevi Centra su zajedničko promicanje računalne i informacijske sigurnosti u RH, izrada, prilagodba i objedinjavanje postojećih  materijala o sigurnosti na Internetu s različitih aspekata namijenjenih djeci i mladima, te njihova objava na web stranicama www.sigurnijiinternet.hr i www.saferinternet.hr, zalaganje za institucionalizirano uvođenje računalne i informacijske sigurnosti u obrazovni sustav, suradnja s međunarodnim institucijama i udrugama koje se bave sigurnijim Internetom, usklađenost s EU smjernicama za Safer Internet projekt.

Jedan od važnih ciljeva Centra je omogućavanje jednostavne online prijave nezakonitih, štetnih i opasnih sadržaja i aktivnosti.

Osnivači Centra za sigurniji Internet su: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo uprave, Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Uduga Suradnici u ucenju i Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet. Centru su se kao strateški partneri pridružili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje.

 vrh

Panel diskusija: Avatar na hrvatski način - prednosti i zamke virtualnog identiteta

četvrtak, 15.11., 16:00-17:00

Cilj ove panel diskusije bio je osvijestiti važnost građenja vjerodostojnog virtualnog identiteta te prodiskutirati važne aspekte tog pitanja uključujući i prijetnje te kako ih izbjeći. Pitanje virtualnog identiteta sagledava se u kontekstu obrazovne zajednice, s posebnim naglaskom na prava učenika kao maloljetnih osoba. Razvoj društvenog weba otvorio je široke mogućnosti izlaganja vlastitog identiteta, npr. kroz profile. Ovaj trend otvara pitanja pouzdanosti virtualnih identiteta, zaštite osobnih podataka i privatnosti, neželjene upotrebe i zloupotrebe osobnih podataka i identiteta. Dok neke osobe ispoljavaju neželjene oblike ponašanja na Internetu, drugima online okruženje u pozitivnom smislu olakšava izražavanje i komunikaciju. Na koji način se virtualni identitet nadopunjuje, a na koji način sukobljava s našim fizičkim identitetom?

Često sami roditelji doprinose razvoju virtualnih identiteta svoje djece, a nisu toga ni svjesni. Na primjer, objavljuju fotografije svoje malodobne djece ili otvaraju korisničke račune djeci na društvenim mrežama iako to nije dozvoljeno prema njihovim propozicijama.

Ovo je samo početna točka za diskusiju panelista koji su pitanje virtualnog identiteta nastojali rasvijetliti iz različitih kuteva.

vrh

CARNet u Geodetskoj školi – Geodetska škola u CARNetu

petak, 16.11., 11:00-11:30

Odgovore nudimo u priči kako je Geodetska tehnička škola postala članica CARNeta  (davne) 1996. godine,  još u doba kad je CARNet pripadao isključivo akademskoj zajednici, odnosno 10 godina prije nego su sve škole postale punopravne članice.

Što je u proteklih 16 godina članstvo u CARNetu donijelo Geodetskoj školi, a što je Geodetska škola pružila CARNetu prikazali su nizom dokumenata, fotografija i anegdota. Prisjetili su se kako su pratili i svladavali tehnološke napretke i poteškoće, kako su vrlo često zajedno učili i radili i učenici i nastavnici. Kako su svoja znanja i iskustva dijelili s kolegama iz ostalih škola diljem Republike Hrvatske, a nerijetko i svijeta. Kako su svoju opremu, znanja i iskustva nesebično dijelili s mnogima iz lokalne i šire društvene zajednice. Kako su se i zašto uključivali (i isključivali) u mnoge (često) međunarodne projekte. Kako je sve to utjecalo na atmosferu u Geodetskoj školi i na percepciju Škole u javnosti. Jesu li se umorili i kako vidimo našu budućnost u CARNetu.   

vrh

e-Dnevnik za školu budućnosti

petak, 16.11., 12:00-12:30

CARNetov e-Dnevnik je web aplikacija za vođenje razredne evidencije u elektroničkom obliku, koji se trenutno koriste 32 skole u Hrvatskoj.

Sustav ima sve funkcionalnosti papirnate razredne knjige, te dodatne funkcionalnosti koje omogućava informacijska i komunikacijska tehnologija.

Upoznajte se s tim mogućnostima i procijenite koliko vam je korisno nešto od navedenoga: slučajni odabir učenika za ocjenjivanje, automatsko obavještavanje roditelja o izostancima djeteta, davanje ocjena na uvid učenicima uz pomoć mobilne ili desktop aplikacije, automatska izrada izvještaja o ocjenama po pojedinom predmetu ili o pojedinom učeniku, alarmiranje razrednika o izostancima učenika i dr.

Bi li i vaša škola imala koristi od primjene CARNetovog e-Dnevnika?

 vrh

Otvoreni obrazovni sadržaji – Korak bliže do obrazovanja za sve

petak, 16.11., 14:00-15:00

Tvorac ovog termina UNESCO definira otvorene obrazovne sadržaje kao materijale za poučavanje, učenje i istraživanje koji su u javnoj domeni ili su objavljeni pod licencom koja omogućava njihovo slobodno korištenje, prilagodbu i distribuciju. U zapadnom svijetu postoje brojni primjeri otvorenih obrazovnih sadržaja, a srećom sve više ih je i u Hrvatskoj.

Predstavljena je inicijativa za izradu nacrta javne politike vezanu uz otvorene obrazovne sadržaje/OER  i otvoreni pristup /OA  u Republici Hrvatskoj. Inicijativa je pokrenuta na temelju usvojene UNESCO-ve Pariške OER deklaracije.

Aleksanandra Mudrinić Ribić iz CARNeta govorila je o trendu razvoja otvorenih obrazovnih sadržaja u vremenu kada se obrazovni sadržaji smatraju ključnim intelektualnim vlasništvom i kao takvi u kontekstu obrazovnih institucija predstavljaju mjerilo konkurentnosti. Zašto se pojedinci ali i institucije odlučuju svoje obrazovne materijale ponuditi svim zainteresiranim korisnicima, zašto to čine bez naknade. Koji su to pozitivni efekti otvorenog dijeljenja obrazovnih materijala te što predstavlja izazove za razvoj inicijative i politike otvorenih obrazovnih sadržaja.

Toni Milun je rekao kako je nastao projekt „Where maths is fun“ na prijedlog studenta Nikole Mujdžića, kako su nastali prvi video materijali, zašto je ovakav projekt potreban na Internetu i zašto je baš matematika najteži predmet. Prezentirana je bila korištenost materijala, neki zabavni komentari učenika te profesori koji su se priključili projektu. Sudionici su mogli pogledati najzanimljiviija predavanja kao što je npr. video u kojem gostuje Davor Gobac ili video koji prikazuje obračun prosječne hrvatske plaće te čuti kakav se nastavak ovog projekta priprema.

Sonja Lušić Radošević predstavila je Portal Moja matura namijenjen svim učenicima srednjih škola koji se za državnu maturu žele pripremati pomoću novih tehnologija. Od njegovog pokretanja 2009.g. objavljeno je nekoliko tisuća interaktivnih zadataka, a svi zadaci sadrže automatsku povratnu informaciju.  Svi sadržaji na portalu prilagođeni su zahtjevima državne mature, pregledni su i lako dostupni, također i putem društvenih mreža. Da je takav način rada i učenja objeručke prihvaćen od strane učenika iz cijele zemlje dokazuje više od 1 400 000 posjeta učenika.

vrh

Digitalni tragovi i pravila igre

petak, 16.11.2012., 15:00-15:30

Primjeri korištenja različitih programa za društveno umrežavanje u obrazovanju postaju sve češći. No, uz prednosti stižu nam i nedostatci. Jesmo li svjesni pozitivnih i negativnih posljedica korištenja programa za društveno umrežavanje? Imamo li dogovorena "pravila igre" za njihovo korištenje ili se prilagođavamo situacijama kako dolaze?

Biti učitelj i nastavnik nikad nije lako, a kad morate biti učitelj i u učionici i u digitalnom svijetu problemi postaju još veći. Da bi se lakše snašli u virtualnom okruženju i odgovorno ga koristili s učenicima, svi zainteresirani nastavnici mogli su se pridružiti predavanju na INFO sajmu, saznati mišljenja kolega i podijeliti svoje preporuke s drugima.

vrh

Posebno predstavljanje: Najbolji rad i prezentacija CARNetove korisničke konferencije CUC 2012

petak, 16:00-17:00

Svake godine u okviru CARNetove korisničke konferencije CUC publika i Programski odbor biraju najbolji radi i najbolju prezentaciju konferencije. Ove godine iznimno, nagrađeni autori bili su zamoljeni i da u okviru sajma INFO na glavnoj pozornici pred širom publikom predstave svoje nagrađene uratke.

vrh

Online upisi u srednje škole

subota, 17.11., 14:00-15:00

Ideja elektroničke prijave u srednje škole proizašla je iz potrebe da se učenicima omogući jednostavan, transparentan i brz upis u željenu srednju školu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji bi se izbjegli korištenjem podataka iz sustava eMatica - informacijski sustav za upravljanje standardiziranim skupovima podataka iz sustava osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Učenici i nastavnici koji sudjeluju u procesu prijave i upisa u srednje škole se u sustav prijavljuju svojim elektroničkim identitetom iz AAI@EduHr sustava (korisničkom oznakom i lozinkom) koji su dobili u školi.

Osim elektroničkog identiteta učenicima je za rad u sustavu potreban i PIN - osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga kandidata. Učenici PIN dobiju nakon inicijalne prijave u sustav elektroničkim identitetom i unošenja broja mobilnog telefona na koji žele SMS-om dobiti PIN, ali i ostale informacije važne za rokove prijava i upisa u srednje škole.

vrh

mCARNet

subota, 17.11., 14:45-15:00

mCARNet je aplikacija za pristup mobilnim uslugama koje pruža CARNet, a koje su dostupne jedinstvenom prijavom putem elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Prijavom u ovu aplikaciju bit ćete prijavljeni na sve usluge koje imate pravo koristiti, bez potrebe za višestrukom autentikacijom na različitim mjestima (SSO).

Uz pristup svim CARNetovim mobilnim uslugama, prijavljenim korisnicima aplikacija omogućuje jednostavno podešavanje wireless postavki "eduroam" mreže, kao i upute za podešavanje e-mail računa. U slučaju zaboravljene lozinke, aplikacija će prikazati popis administratora ustanove kojima se treba obratiti, a u slučaju poteškoća s aplikacijom ili nekom od usluga, moguće je direktno kontaktirati CARNet korisničku podršku, pozivom, e-mail porukom ili putem Skype aplikacije.

mCARNet aplikacija je trenutno dostupna za Android mobilne uređaje putem Google Play Storea.

vrh

Obilježavanje 20 godina Interneta u RH

subota, 17.11., 15:00-15:30

Krajem 1991. godine započele su aktivnosti prema organiziranju mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu. Već u rujnu 1992. godine postavljeni su prvi FTP i IRC poslužitelji, a 17. studenog  1992. godine uspostavljena je prva internetska veza Hrvatske sa svijetom. Spojeni smo preko Austrije, brzinom od 64 kbps, a ustanove u zemlji bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps. Uz puno snalažljivosti, kombinirajući postojeću infrastrukturu i nove uređaje, gradi se jezgra CARNET-ove mreže. Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća CARNet je bio i jedini ISP i Republici Hrvatskoj. Od tada do danas prošli smo dalek i težak put.

vrh


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju