preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 10:49 sati |

O projektu

Prepoznajući potrebe korisnika iz sustava školstva vezane uz informiranje i edukaciju o kvalitetnoj i svrsishodnoj primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije u svom radu, CARNET je 2009. godine pokrenuo projekt pod nazivom Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju – ICT Edu. Projekt  se odvija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Cilj je projekta razvijati digitalnu kompetenciju nastavnog osoblja u školama kako bi doprinijeli ostvarivanju suvremene nastave uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). ICT Edu je modularno stručno usavršavanje nastavnika, stručnih suradnika i školskih ravnatelja vezano uz primjenu IKT u radu, a prioriteti su usavršavanje uz što je moguće veću primjerenost (prema predznanju i vremenu trajanja), svrhovitost i dostupnost kroz praktične radionice u informatičkim kabinetima.

Projektom ICT Edu uvodimo dvije velike novine u sustav edukacije nastavnika, a to su ujednačena edukacija svih odgojno-obrazovnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama, kao i izvođenje edukacije u svim školama. Naime, po prvi puta svi nastavnici dobivaju edukaciju bez potrebe putovanja u regionalna ili državna središta što školama i samim nastavnicima omogućava neometano provođenje nastave i izostajanje putnih troškova sudionika edukacije. Ovaj model prihvaćen je kao izvrstan oblik daljnje edukacije nastavnika i od samih nastavnika i od njihovih ravnatelja. 

Projekt se odvija u nekoliko faza s kojima se obuhvaća cijela ciljna skupina. U prvoj fazi završeno je upoznavanje svih savjetnika i viših savjetnika AZOO, kao nositelja sustavne edukacije učitelja i nastavnika, s temama i sadržajima s kojima će biti upoznati učitelji i nastavnici. U sljedećim fazama projekta izrađuju se edukativni sadržaji i radni materijali za edukatore, održava se edukacija edukatora, nakon koje uslijedila edukacija učitelja i nastavnika u njihovim školama kroz sadržaje svakog modula. Iz predočenoga se jasno vidi da je u ovaj projekt uključeno dosta subjekata iz našeg obrazovnog sustava, od savjetnika, preko edukatora i ravnatelja, učitelja i nastavnika u školama. Iako je prvotno bila planirana edukacija ciljne skupine na razini županijskih stručnih vijeća, nositelji projekta sa suradnicima iz MZO-a i AZOO odlučili su da se edukacija provodi na razini škola. Ta je odluka donešena prvenstveno zbog osiguravanja sudjelovanja što većeg broja odgojno-obrazovnih djelatnika (uključeni i nastavnici strukovnih predmeta), te zbog smanjivanja izdataka za putne troškove dolaska nastavnika u sjedišta županijskih stručnih vijeća.  

Kako bi školama što više omogućili sudjelovanje u projektu prema svojim potrebama i mogućnostima, školama je omogućen izbor sadržaja (kroz module) i dinamika provođenja radionica.

Sadržaji modula:
 
Modula 1:
  • Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr
  • Sigurnost na internetu
  • Službena komunikacija elektroničkom poštom (CARNET-ov webmail)
  • Portal za škole

Modula 2:

  • Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla
  • Portal Edu.hr

Modula 3: Razvoj digitalne kompetencije i multimedija u nastavi

  • Prvi dio: Što je digitalna kompetencija, Internet kao izvor informacija, Autorsko pravo, Digitalni nastavni materijali, Izrada multimedijalnih prezentacija
  • Drugi dio: Izrada multimedijalnih, interaktivnih plakata, stripova i online kvizova 

 

NOVO!

Modul 4: Izrada animiranog videa - Moovly

Modul 5: Suradničko učenje i Edmodo

Modul 6: Obrnuta učionica i Google disk

 

ICT Edu - modul 4

Izrada animiranog videa - Moovly

U današnje vrijeme suvremena nastava je gotovo nezamisliva bez multimedije. Prednost multimedije je što računalno objedinjuje različite medije (tekst, slika, zvuk, animacija, video) u jednu smislenu cjelinu koja omogućava interakciju s učenicima. ICT Edu modul 4 orijeniran je na online uslugu Moovly za izradu različitih animiranih sadržaja: filmova, prezentacija, promidžbenog materijala.

Alat Moovly je intuitivan i jednostavan za uporabu pa nastavnicima omogućuje izradu multimedijalnih nastavnih materijala, a učenicima daje mogućnost za kreativno izražavanje i učenje. Tijekom radionice polaznici će se imati priliku upoznati s mogućnostima uporabe animiranog videa u nastavi te vidjeti konkretne primjere.

Cilj radionice je upoznati polaznike s registracijom na sustav, osnovama izrade animiranog videa, dijeljenjem s drugim korisnicima, javnim objavljivanjem i/ili preuzimanjem videa na računalo. U pripadajućem priručniku navode se i dodatne opcije uz pojašnjenja za naprednije korištenje alata.

Polaznici će dobiti i savjete kako izraditi scenarij nastavnog sata uz primjenu navedenog alata koji će im poslužiti u provedbi redovitog nastavnog procesa.

Sastavnica ovoga modula je i poštivanje autorskih prava, to jest kako zaštiti svoj rad Creatve Commons licencom te kako pretraživati multimedijalne sadržaje na internetu čiji autori dopuštaju daljnje korištenje i preradu materijala.

 

ICT Edu – modul 5

Suradničko učenje i Edmodo

ICT Edu modul 5 u središte stavlja inovativne pristupe poučavanju koji svakodnevni nastavni rad čine  zanimljivijim i privlačnijim  učenicima i učiteljima.

Na ovoj radionici polaznici će upoznati suvremene pristupe obrazovanju poput obrnute učionice i suradničkog učenja. Bit će predstavljen alat za suradničko učenje Edmodo, te će analizirati njegovu primjenu u svakodnevnoj nastavi. Kroz radionicu će se praktičnim primjerom obraditi osnove korištenja alata Edmodo pomoću kojeg će se sudionici moći uključiti u virtualnu zajednicu nastavnika, osnivati svoje zajednice te tako surađivati s učenicima i međusobno. Nove ideje o primjeni alata za suradničko učenje svakako su vrijedan segment kojeg će svaki polaznik moći samostalno nadograđivati u svom kontekstu.

Polaznici će dobiti i savjete kako izraditi scenarij nastavnog sata uz primjenu navedenog alata koji će im poslužiti u provedbi redovitog nastavnog procesa.

Sigurnost učenika na internetu višestruko se naglašava tijekom cijele radionice. Internet kao prostor u kojemu je dostupan velik broj informacija može biti vrlo koristan u nastavi, no ponekad može doći i do njegove zlouporabe. Tada je vrlo bitno da učenici imaju svoj siguran prostor u kojemu nemaju mogućnost komunikacije s nepoznatim osobama, a upravo takav prostor nudi im alat Edmodo.

 

ICT Edu – modul 6

Obrnuta učionica i Google disk

ICT Edu modul 6 orijentiran je na upoznavanje s besplatnim i lako dostupnim mrežnim alatima pogodnim za primjenu u nastavi i poticanje suradničkog učenja.

Ovaj modul upoznati će polaznike sa suvremenim trendovima u obrazovanju, ukazati na inovativne nastavne metode koje se prvenstveno temelje na poticanju i izgradnji ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja ističući pri tome važnost timskog rada.

Polaznici će upoznati Google disk kao jednog od mrežnih alata koji se u velikoj mjeri koristi u inovativnim pristupima obrazovanju. Osim što će dobiti uvid u osnove korištenja navedenog alata, u pripadajućem priručniku navode se i dodatne opcije uz pojašnjenja za naprednije korištenje alata.

Konkretni primjeri njegove primjene u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima omogućiti će polaznicima da lakše osmisle načine korištenja Google diska koji bi bili pogodni i primjenjivi u sklopu svakodnevnog  rada i nastave.

Polaznici će dobiti i savjete kako izraditi scenarij nastavnog sata uz primjenu navedenog alata koji će im poslužiti u provedbi redovitog nastavnog procesa.

Sigurnost učenika na internetu bitna je sastavnica modula koja će podsjetiti na važnost prevencije i osiguravanja sigurnog prostora za rad učenika te će korisnim savjetima polaznici biti upoznati kako Google disk učiniti što sigurnijim i smanjiti mogućnosti njegove zlouporabe.

 

 

Intervjue snimljene za potrebe projekta ICT Edu možete pogledati na stranici video galerija.

Dojmovi s radionica ICT Edu modul 2 - video


U suradnji s

MZOŠ - logo     AZOO - logo

 
Kontakt za ICT Edu
 
+385 1 6661 555
ili kontaktirajte online
 
 
 
 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju