preskoči na sadržaj
.
Sigurnost
Preuzmi RSS
| Objavljeno 30. 11. 2016. 09:40 | RSS

OPREZ - Širenje zlonamjernog koda putem društvenih mreža

Zlonamjerni korisnici otišli su korak dalje u širenju zlonamjernih kodova. Sada ransomware "Locky" šire putem društvenih mreža Facebook i LinkedIn.

Korisnici vrlo lako mogu zaraziti svoja računala jer se maliciozni kod izvršava čim otvore fotografiju. Situacija je sada mnogo opasnija jer su napadači otkrili kako ugraditi zlonamjerni kod u slikovnu datoteku. S obzirom na velik broj korisnika koji koriste ove društvene mreže i na činjenicu da su između ostalog namjenjene dijeljenju fotografija, vrlo je lako prevariti korisnika da otvori zlonamjernu datoteku.

Korisnik zaprimi poruku na Facebook Messenger servisu, klikne na poveznicu koja automatski preuzima datoteku na računalo, a kada korisnik otvori "sliku" izvršava se zlonamjerni kod i šifrira datoteke na računalu. Za dešifriranje datoteka napadači traže plaćanje otkupnine.

Stručnjaci korisnicima savjetuju da ne otvaraju takve datoteke ako im se i dogodi da su ih slučajno preuzeli jer društvene mreže prikazuju fotografije bez potrebe za preuzimanjem te da ne otvaraju slike s neobičnim nastavcima poput .svg, .js ili .hta.

Ovdje možete pogledati video koji prikazuje način širenja ovog ransomwarea.


 
preskoči na navigaciju