preskoči na sadržaj
.
Sigurnost
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 2. 2010. 11:53 | RSS

Trojanac koji ucjenjuje korisnika

Trojanac koji ucjenjuje korisnika

Otkriven je novi trojanac koji radi izmjene na kompromitiranom računalu te potom ucjenjuje korisnika kako bi mu se ponovo omogućio pristup izmijenjenim datotekama. Iako ovaj oblik digitalne ucjene nije nova vrsta prijevare, način na koji to čini ovaj trojanac je poseban pošto žrtve uglavnom nisu svjesne da su prevarene.

Mikko Hypponen, šef istraživačkog odjela F-Securea, objasnio je kako navedeni trojanac nakon što zarazi računalo kriptira datoteke te ih korisniku predstavi kao prividno pokvarene. Nakon toga prikazuje se upozorenje u kojem se savjetuje preuzimanje i izvršavanje programa pod nazivom Data Doctor 2010.

Navedeni program omogućava dekriptiranje jedne datoteke besplatno, a za popravak više datoteka zahtijeva od korisnika kupnju proizvoda po cijeni od gotovo 90 američkih dolara nakon čega je omogućen ponovni pristup svim datotekama. Upravo zbog navedene osobine ovog trojanca procjenjuje se da većina korisnika neće odmah posumnjati da se radi o prijevari, a postoji i velika mogućnost da će program preporučiti svojim poznanicima.


 
preskoči na navigaciju