preskoči na sadržaj
.
Preporučujemo
Preuzmi RSS
| Objavljeno 29. 4. 2015. 12:50 | RSS

eLektire - novi izgled i novi sadržaji

CARNetov obrazovni portal eLektire, pet godina nakon pokretanja dobiva novi i moderniji izgled. Od sada su funkcionalnosti eLektira još više prilagođene korisnicima s posebnim potrebama, a usluga je i tehnički znatno unaprijeđena.

Popularnost eLektira potvrđuje činjenica da je u veljači 2015. zabilježen stotisućiti registrirani korisnik. Dostupnost književnih djela u ovom suvremenom obliku služi svim korisnicima CARNeta, a pogotovo učenicima koji se spremaju za državnu maturu: od 15 knjiga s popisa za višu razinu ispita za 2015. godinu na eLektirama ih se može pronaći i besplatno preuzeti njih 12, a od devet knjiga za nižu razinu ispita - čak osam!

Valja napomenuti i da je projekt sredinom 2013. godine podržan na natječaju HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) za razvoj softverskih aplikacija i usluga za poticanje i  ujednačavanje razvoja širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Odobrena dodatna sredstva utrošena su na prilagodbu sadržaja i tehnologije potrebama korisnika na tim područjima, ali i za pripremu i postavljanje novih knjiga, drugih sadržaja i multimedije, te poboljšanje funkcionalnosti eLektira.

Od te i drugih potpora, ali i ulaganjem CARNeta u razvoj ove usluge, u godininama od njene uspostave objavljen je veliki broj novih elektroničkih knjiga: djela nacionalnih velikana kao što su Krleža, Marinković, Lovrak, Nazor, Kolar, Tadijanović, suvremenih autora koje čitaju osnovci, kao što su Nada Mihelčić, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Sanja Lovrenčić, Anto Gardaš, te svjetskih klasika kao što su Proust, Kafka, Goethe i Zola.

Važna je novost i to da su sva književna djela sada dostupna i u formatu EPUB (uz ranija 3 formata: Web/HTML, PDF i "Flip"), koji je standard prilagođen čitanju knjiga na uređajima kao što su e-book (e-ink) čitači, "pametni" telefoni i tableti.

Također je snimljeno i objavljeno čak 14 novih audio-knjiga s ukupno oko 15 sati novih zvučnih sadržaja! Poznati glumci - Dora Lipovčan, Urša Raukar, Nikša Marinović, Tvrtko Jurić i Leon Lučev – pročitali su djela za najmlađe: odabrane Andersenove, Grimmove i Perraultove bajke, Čapekovu "Poštarsku bajku", "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić i tri njezine basne, ali i za starije: Mažuranićev spjev "Smrt Smail-age Čengića" u cijelosti, odabrane Šenoine povjestice, poemu "Jama" Ivana Gorana Kovačića, zatim Matoša, Šimunovića, Kamova, te izabrana pjevanja iz Homerove "Ilijade". Zvučne knjige mogu se slušati preko ugrađenog playera ili preuzeti na svoje računalo, MP3 uređaj, tablet, mobitel...

Zahvaljujući potpori HAKOM-a pripremljena su i tri posebna temata posvećena književnosti hrvatskih regija (književnost Slavonije, Baranje i Srijema, književnost Like i književnog hrvatskih otoka), te objavljeno tridesetak novih e-knjiga autora s tih područja, ne samo s popisa lektire nego i znatno šire. U pripremi su slični prilozi posvećeni Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji, a kasnije i ostalim hrvatskim regijama. U nastavi hrvatskog jezika česta je praksa da učitelji učenicima kao izbornu lektiru predlažu "zavičajne" autore, premda oni nisu predviđeni nacionalnim popisom lektire. Jedan od ciljeva eLektira stoga je i popularizacija djela "zavičajnih" autora i u drugim krajevima Republike Hrvatske.

Uz kontinuirano nadopunjavanje stranica novim piscima i lektirnim naslovima (u pripremi su Ephraim Kishon, cjeloviti Matošev književni i esejistički opus, knjige Sanje Pilić, Velimira Hercigonje, "Bambija", Marinkovićevog "Kiklopa"), za 2015. godinu priprema se i:

  • Marulićeva "Judita" u obliku zvučne (audio) knjige (potpora grada Splita)
  • poseban temat o književnosti Zagreba (potpora grada Zagreba)
  • temat o književnosti Rijeke i Primorsko-goranske županije (potpora grada Rijeke i PGŽ)
  • desetak novih klasičnih književnih djela koja nisu na popisu obavezne školske lektire, a važan su dio svjetske književne baštine – npr, "Braću Karamazove" F. M. Dostojevskog, Bulgakovljev roman "Majstor i Margarita", Aristofana, L. Sternea, W. Scotta, Balzaca, Čehova, Th. Manna, Joycea i druge pisce (potpora Ministarstva kulture RH).

Više informacija o portalu eLektire potražite na mrežnim stranicama http://lektire.skole.hr/ u rubrici novosti.

O projektu:

Projekt eLektire pokrenut je 2009. godine na inicijativu i uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, a realiziraju ga Bulaja naklada i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Pristup sadržajima je besplatan, a dostupan je učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@Edu.hr ili uz registraciju.

Na portalu eLektire do sada je objavljeno oko 360 elektroničkih knjiga hrvatskih i stranih pisaca, 115 zvučnih zapisa, te brojni drugi sadržaji (video, zanimljivosti...) Cilj projekta je da u dogledno vrijeme Webu budu dostupne SVE osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, kako obavezne i tako neobavezne, te druga djela hrvatskih i stranih autora, sve pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja, te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim prilozima, zvučnim zapisima, te videom i drugim multimedijskim sadržajima.

Glavni urednik projekta je g. Zvonimir Bulaja, dok CARNet osigurava tehničku podršku i podršku korisnicima te udomljava web usluge. Na projektu je angažiran veliki broj vanjskih suradnika: autora, prevoditelja, Web dizajnera i developera, glumaca, lektora i korektora, i drugih stručnjaka.

Projekt su do sada financijski podržali Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Split, Grad Rijeka, HAKOM, Hrvatski telekom, Zagrebačka banka i drugi.

 


 
preskoči na navigaciju